Berkenyés utca

Mi lesz veled Berkenyés utca?

A Berkenyés utcából soha nem lesz Sanzelize, de a mostani állapota elviselhetetlen, siralmas. Évek óta kapom a jogos panaszokat az utca lakóitól, hogy sárban kell járniuk, hogy az autó kipufogó rendszere leszakad stb.

1-2 évvel ezelőtt még reménykedtem, hogy felújítása meg fog történni, mert az utcát sikerült a Sopianae tervbe betenni. Az EKF-hez kapcsolódó kötelezettségek, útfelújítások elvitték a pénzt, ide szokás szerint semmi nem maradt.

Az Önkormányzat a nagy adósság állomány törlesztése, a likviditási gondjai miatt nem rendelkezik forrásokkal, a városüzemeltetéssel újonnan megbízott BIOKOM Kft. sem kapott a várostól forrásokat a városüzemeltetésre, magának kell kigazdálkodnia. A város hosszú ideje tárgyal az OTP-vel az adósság átütemezése miatt, illetve hogy a 7 milliárd forintos likvidhitel keretet 10 milliárdra lehessen megemelni. A legutóbbi rendkívüli közgyűlésen erről szavazott a testület. Egyszóval rendkívül nehéz ma az önkormányzat helyzete.

A vasasi részönkormányzat legutóbbi ülésén arról szavazott, hogy a múlt évi maradványkeretét (1.264.000 Ft) a Berkenyés utca felújítására kívánja fordítani. Hogy maradhatott ezekben a pénzínséges időkben ennyi maradvány? Egyszerű a válasz: tévedésből. A részönkormányzat által az orvosi rendelő tetőszerkezetének javítására korábban megszavazott összeget tévedésből két költséghelyre tették be, így a részönkormányzat pénze megmaradt. (Pszt! Ez legyen a mi titkunk.) Ez a pénz a keretünkben létezik virtuálisan, de ma még nincs mögötte fedezet. Reménykedem, hogy talán ősz elejére fel tudjuk használni.

Mi futja ebből az összegből? A Hajadon utca végétől a kanyarig egy aszfaltos burkolat és az utca többi részén hengerelt kavicsozás. Javíthat a helyzeten, ha a Tettye Forrásház a rekonstrukciós keretéből az utcában húzódó, gyakran meghibásodó vízvezeték helyett újat épít. (Nem kell megijedni, az utca nem lesz újra feltúrva, csupán 100 m-ként ásnak gödröt és a régi vezetékbe húzzák az újat.) Erről most folynak az egyeztetések a BIOKOM és a Tettye Forrásház között. Ha ez sikerülne, egyrészt megszűnnének a gyakori csőtörések, másrészt az építés helyreállítási költségeivel  növelhető lenne az összeg,  és az útburkolatot talán mart aszfalttal is meg lehetne csinálni. Az aszfalt burkolat a mai helyzetben a mese kategóriájába tartozik, ahhoz kb. 6 millió forintra lenne szükség.

A leírtakban tudom, hogy sok a „HA”. Őszre többet fogunk tudni. Reménykedjünk! Ha most nem fog sikerülni, a közeljövőben nem látok reális esélyt a Berkenyés utca felújítására.

Huba Csaba

Comments

comments