Teszedd a másét máshol!

Biztos mindenki hallott vagy olvasott az országosan szervezett szemétszedési akcióról.Megint feltaláltuk azt amit már sok más országban évek óta alkalmaznak.Jó magyar szokás szerint nekünk a bevált módszer nem jó, mi egy kicsit megint „megmagyarosítottuk”.Interneten lehetett regisztrálni, és a helyet megadni, ahol szerettük volna, hogy a mások által eldobált szemetet összeszedjük.Mint részönkormányzati képviselő gondoltam hogy felveszem a kapcsolatot a pécsi szervezővel és a mi kis településünkön egy saját „csapat” szervezésével tisztítjuk meg a környezetünket.
Regisztrálás után többszöri e-mail-re sem kaptam választ. Amikor más település szervezőjén keresztül végre elértem a koordinátort, a következő választ kaptam.

Szó szerinti idézet a levélből:

„A Teszedd program úgy működött, hogy a www.teszedd.hu oldalon található térképen bárki bejelölhetett hulladék lelőhelyet. Mivel Önök nem jelentettek a saját településükről hulladékot, ezért nem lettek gyűjtőhelyként beregisztrálva a programba. Sajnos mi nem tudtuk magunktól kitalálni, hogy az emberek hol szeretnének gyűjteni. Az, hogy Önök beregisztráltak az oldalon, mint önkéntesek, az azt jelenti, hogy csatlakozhattak a bejelölt és beregisztrált helyek közül bárhová.”

Üdvözlettel,
Freppán Fruzsina
Baranya Megyei Önkéntes Centurm
Önkéntes koordinátor

Ezután szerettem volna  néhány kérdésre választ kapni, de erre a levélre a mai napig nem jött válasz.Ugyanis a regisztráció során minden adatot meg kellett adni – a gyűjtés helyét is – mert addig nem lépett tovább a program.Mivel a regisztrációt visszaigazolták így minden adatot látni kellett a jelentkezési adatoknál.Önkénteseket keresünk, de nem tartjuk velük a kapcsolatot így kudarcot is vallott az egész „hadművelet”.A szemétszedési nap előtt rádió, tévé ezt harsogta azóta viszont egy szót sem lehetett hallani az akció sikerességéről.Némi kis utánajárással megtudtam hogy miért nem. Ugyanis összeomlott az egész számítógépes rendszer és az adatok nagy része elveszett.Tanulság a történetből lehet hogy csak annyi, ha nem dobjuk el a szemetet, akkor nincs mit összeszedni, vagy ha mégis jobban járunk, ha magunk szervezzük a mi kis szemétszedési akciónkat.

Felírjuk egy papírra, hogy ki szeretne velünk tartani, mivel tudjuk:

A szó elszáll az írás megmarad!

Schenk János

Comments

comments