Egész napos ünnep a 100 éves Vasasi Füstölőben

Egész napos ünnep a 100 éves Vasasi Füstölőben

A 100 éves Vasasi Füstölő ünnepélyes átadása alkalmából szeretettel várjuk a helyi és a távolabbról érkező látogatókat változatos programokkal.

Kezdésként nagy megtiszteltetésünkre Bognár Szilvia alpolgármester asszony fogja átvágni  a nemzeti színű szalagot Tóth Ádámmal a füstölő megmentésének kezdeményezőjével. Az ünnepi beszédek után verset mond Vörös János.

A füstölő hivatalos felavatása után kötetlen, vidám programok következnek. Lufihajtogatás is lesz, de nem akármilyen. Lakatos Norbert a világon egyedülálló módon lufi hajtogatással foglalkozik vak létére. Bártan kérjetek majd tőle állat vagy virág figurákat, ő megcsinálja amilyen színből akarod. És aki kíváncsi, annak biztosan, mesél az életéről.

A Magyar Origami Kör segítségével egy különleges díszítést fogunk alkalmazni a füstölő falán. Az origami street art kis színes, hajtogatott papírvirágokból álló kompozíció, amelyet sok ember hoz létre. Magyarországon még nem sok ilyent csináltak. Gyertek minél többen, a bányásznap délutánján a füstölő avatásra, hajtogassunk sok kis papírvirágot, hogy együtt alkothassuk meg a mi origami street artunkat!

Később óriásbuborékok készítésének technikáját lehet elsajátítani, arcfestés és csillámtetoválás is lesz, akár a füstölő logoját is fel lehet tetováltatni.

A füstölő eredeti rendeltetéséhez jól illik a régi disznóvágási kellékek kiállítása, amit az úgy nevezett sötét szobában lehet megtekinteni. Ennek a helyiségnek a különlegessége, hogy a falak megmaradtak eredeti állapukban füstösen, kormosan, feketén és még az egykori jellegzetes füstölt disznóságok illatát is lehet érezni. De akinek az illat kevés, az a  füstölt termékeket meg is kóstolhatja.

Napközben a kisszobában filmvetítések lesznek a helyi bányászatról, disznóvágásokról, füstöléstől, a füstölőről.

Tóthné Dobos Éva

 

Comments

comments