Miről énekeltünk 100 évvel ezelőtt?

Túlzás nélkül állítható, hogy páratlan adatbázis vált elérhetővé a magyar interneten, ahol most települések szerint keresgélhetünk akár száz évvel ezelőtti népdalok között.

Ahogy az a mai napon már több újságban, például az Indexen is megjelent, a Hungaricana nevő közgyűjteményi oldal közzétett 12 ezer órányi hangfelvételt magyar népdalokról. Ez már önmagában is külön hírt érdemelne, hiszen a magyar népdalkincs kiemelkedő gazdagságú, ráadásul ebben a gyűjteményben még a legritkább dalokat is megtalálhatjuk. Ami viszont igazán különlegessé teszi a mostani közzétételt, az az, hogy az oldalon található térkép segítségével településenként kereshetjük meg, hogy ötven vagy száz évvel ezelőtt mit is énekeltek a magyarok.

Az teljesen természetes, hogy ilyenkor mindenki a saját falujára vagy városára keres elsőként, hiszen ki ne szeretné megtudni, hogy pl. évtizedekkel ezelőtt mit énekeltek a helyiek a bálban, vagy, hogy mi volt az akkori “sláger”?

A térképet megnézve láthatjuk, hogy sajnos Vasason és Hirden sajnos nincs elérhető hanganyag, viszont Somogyban van egy feljegyzett népdal, a címe: Járom az új várnak az alját, járom másodmagammal, amit az adatbázis szerint Kiss Lajos gyűjtött és mentett meg az utókornak.

Hosszúhetényben viszont több, mint szárharminc hanganyag érhető el, amelyeket többek közt Dallos Nándor gyűjtött. Talán ez is érdekes és talán ismerős lehet nekünk, vasasiaknak, hirdieknek, somogyiaknak.

Akinek ideje engedi, elmerülhet az adatbázisban, ugyanis már csak a népdalok címe is érdekes vagy meghökkentő lehet. A baranyai Ligetről kigyűjtött dal a “Sánta zsidó seggibe”, de Mánfán jegyezték fel azt, aminek a címe: “Bebaszott minekünk a szenkúti búcsú”.

 

A térképet itt lehet elérni. Jó keresgélést kívánunk mindenkinek!

Comments

comments