Indul a medvehagymaszezon

Mire az újságunk megjelenik, már lehet találni az erdő védettebb helyein medvehagymát. Ugyan még nem nagy tömegben, de már van. Az igazi dömpingre még pár hétig várni kell. Bátran állítható, hogy ez a növény egy igazi kincs, főleg így a tavasz kezdetén. Feltölti szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és ezenkívül még sok más hasznos hatása is van. A jó hatása már akkor elkezdődik, amikor kimegyünk gyűjteni az erdőbe, hisz a friss erdei levegőnek és sétának is gyógyhatása van. Ez a növény nem tartalmaz vegyi anyagokat, tartósítószereket, permetszert, sőt semmilyen E-t sem, és ami még fontos, nem kerül pénzbe sem, csak le kell hajolni érte. Csak javasolni tudom mindenkinek. Fontos tudni, hogy medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta/fő. Szerintem saját fogyasztásra ez több mint elég. Érdemes fagyasztani és szárítani is belőle, hisz a növény jól tartósítható. Virágzáskor és az után már nem érdemes gyűjteni, mert ekkor már a levél nem tartalmazza a hasznos hatóanyagait, és az íze sem jó. Ajánlott medvehagymalelő helyek a közelben: Ha Pécsről Komló felé haladunk, az Árpádtető előtti erdei aszfaltúton balra forduljunk be (ami Orfű felé vezet), és pár száz méter megtétele után jobbra és balra is sokat lehet találni egészen Orfűig, a Rücker-aknai gumis tó kifolyásától egészes a Szövetkezet utca végéig lévő patakmeder és a pataktól kicsit távolabbi erdős részek is jó lelőhelyek. Pár hasznos információ a medvehagymáról a http://mecsekimedvehagyma. hu/a-medvehagyma-jotekony- hatasai/ oldalról „A medvehagyma jótékony hatásai az emberi szervezetre igen széles körű:

• TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUM (Allicin található benne, ami erős antibiotikum. Még 1:125 000-es hígításban is gátolja számos baktérium szaporodását, még a tífusz kórokozójáét is.)
• Tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat.
• Gyomor-béltisztító és fertőtlenítő (helicobacter
pylori elleni kezelésben segít,
ami felelős a gyomorfekélyért, majd később
a gyomorrák kialakulásáért).
• Gombaölő
• Vérnyomáscsökkentő.
• Csökkenti az alkoholéhséget.
• Székletfogó.
• Bélféregűző.
• Érelmeszesedés-csökkentő.
• Koleszterincsökkentő.
• A reumás fájdalmakat enyhíti.
• Vese-, vér- és hólyagtisztító.
• Memóriafrissítő.
• Stresszoldó.
• Méregtelenítő (segíti az ólom kiürülését).
• Vágyfokozó.
• Krónikus bőrkiütés gyógyítása.
• Fiatalítja a szervezetet.
• Asztmás panaszok enyhítése.
• Segít a herpesz és ekcéma kezelésében.
• Álmatlanság ellen is jó.
• Görcsoldó.
• Megelőzi a trombózis kialakulását(vérhígító, véralvadásgátló hatású).
A medvehagyma fokozza a szervezet ellenálló képességét, bőséges fogyasztása feltöltheti vitamin- és ásványianyag-
készletét. „A monda szerint egy medve erejét kölcsönzi az embernek.” Íme, pár medvehagymarecept kedvcsinálónak:

MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
Hozzávalók
50 dkg liszt, 1 csokor medvehagyma,
2 db tojássárgája, 1 dl tejföl, 25 dkg
margarin, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1
dkg cukor, só, 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a kovászt és a többi hozzávalót. Félkemény tésztává dolgozzuk ki, amit fél órát pihentetünk. 2. A medvehagymát megmossuk, jól
lecsepegtetjük, a vastag szárakat kive szük, a többit vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe, majd egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. 3. Ezután ismét kinyújtjuk, és megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.
4. Tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, majd még 10 perc pihentetés után, 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt kisütjük.

MEDVEHAGYMÁS LÁNGOS
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 dl tej,
2-2,5 dl víz, 1 teáskanál só, 2 evőkanál
olaj, pici cukor, 2 marék
medvehagyma apróra vágva, olaj a sütéshez
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, majd a felébe belekeverünk egy pici cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva pár perc
alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet és a sót, összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, belekanalazzuk az olajat, beleöntjük a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt, a langyos víz felét és az apróra vágott medvehagymát. Fakanállal elkezdjük keverni, és a maradék vizet apránként hozzáöntjük. Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Ezután jól kidagasztjuk, majd kelesztőtálban kb. 1 óra alatt megkelesztjük. Amikor már duplájára kelt a tészta, olajozott tálcára kis halmokat szaggatunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és kb. 20 percig tovább kelesztjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk. Beolajozott kézzel megformáljuk a tésztát, és mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd lecsepegtetjük, és törlőpapírra kiszedjük. Tálalás előtt kicsit megsózzuk, tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Fokhagymával most nem kell megkenni, mert a medvehagymától finom fokhagymás ízt kap.

Bocz József

Comments

comments