A DO-IN torna

Kedves Olvasó! Jelen felhívás szorosan kapcsolódik a múlt havi számban megjelent cikkemhez, melyben beszámoltam arról, hogy a kínai utam során láthattam, milyen sokan járnak ott a közterekre, sportpályákra mozogni, egészségmegőrző gyakorlatokat végezni. Köszönöm a megtisztelő érdeklődésüket, hogy ilyen szép számmal jöttek el január 13-án az élménybeszámolómra. Ez is inspirált arra, hogy újabb lehetőséget kínáljak az egészséget szolgáló mozgásformára Önöknek egyesületünk keretében. És ez a

DO-IN

a japán, kínai gyógyászatból eredő, az energiapályák működését harmonizáló

  •  nyújtásokból,
  •  ütögetésekből,
  •  masszírozásokból,
  •  pontnyomásokból
  •  és légző gyakorlatokból álló

öngyógyító torna.

A keleti szemléletmódban bármilyen stressz, betegség vagy lelki probléma az energiarendszer diszharmóniájaként jelenik meg. A DO-IN gyakorlataival ezeket az állapotokat lehet feloldani, az áramlást harmonizálni. A gyakorlások alkalmával megismerkedünk testünk 12+2 fő meridiánjával, a szerveink jelentősebb kezelő pontjaival és képesekké válunk öndiagnosztikára is.

A foglalkozások az érdeklődéstől függően várhatóan keddi és szombati napokon, vagy a reggeli órákban szerveződnek a Napüdvözlet Egyesület székházában (Vasas, Bethlen G.u.8).

Amire szükség lesz az eredményes gyakorláshoz: laza, kényelmes ruházat, rendszeresség iránti elkötelezettség.

De mi is az a DO-IN?

A DO-IN tulajdonképpen egy önmasszázs, öngyógyító mozgásrendszer, meridián gyakorlatok sorozata, amelyeket a jóga gyakorlatokhoz lehet hasonlítani, de amíg a jóga az Ayurvédikus orvoslásból, addig a DO-IN a japán-kínai gyógyászatból ered. A mozdulatok egyszerűek, ezért a részvételhez nincs szükség előképzettségre vagy különleges adottságokra, mindenki a saját képességei és határai szerint végezheti azokat. A gyakorlatok javítják a testtudatunkat, így jobb és harmonikusabb viszonyba kerülhetünk testünkkel, megismerjük határait, megtapasztaljuk változásait.

A DO-IN végzése közben nagyon fontos a figyelem, mely során befelé fókuszálunk, megérezzük, tudatosítjuk a testünkben zajló folyamatokat. A gyakorlatokkal végigmegyünk a karokon, lábakon, törzsön és a szív tájékon, végigkopogtatjuk, megsimogatjuk a saját izmainkat, azok pólyáiban futó energiapályákat. Ujjnyomással érintjük a meridiánok főbb belépési pontjait. Kíméletesen átmozgatjuk az ízületeket, ellazítjuk az izmokat, átnyújtóztatjuk és átlélegezzük az egész testünket. Légzésünk elmélyül és egyenletessé válik, tudatunk megnyugszik, testünk ellazul és felfrissül.

A feladatsorokat bármilyen korosztály végigcsinálhatja, hiszen azokat nyugodt tempóban, a test határait figyelembe véve végezzük. Aki megismeri a mozgásforma lényegét, akár önmagára szabott gyakorlatsort is összeállíthat. A DO-IN-t a meridián torna nővéreként is definiálhatjuk. Az alapok hasonlóak, ám egy komplexebb, mélyebb ismereteket adó rendszer. A DO-IN gyakorlatok végzésekor nagyon sok embernél hatalmas előrelépést jelent az, hogy egyáltalán önmagát megérinti, megütögeti. Sokszor elfelejtjük azt, hogy amíg magunkkal nem vagyunk jóban, amíg nem fogadjuk el magunkat, addig másokat sem tudunk szeretni. A DO-IN-ban a szeretetteljes, gyengéd önmasszázs által együtt gyógyul a test és a lélek. Ha pl. a derék mozgása akadályozott, vagy fájdalmaink vannak, a derékkal kapcsolatos meridián működése is akadályba ütközik, vagyis nem tud a Víz energiája áramolni a derékfájós testben. A Víz energiájának az akadályozottsága lelki problémákat okozhat, valamint nyugtalanságot, félelmeket, bizonytalanságot. Ennek és a többi energiapályának a felszabadítása nem csak megszűnő fájdalmat és mozgékonyságot eredményez, de teljesebb, harmonikusabb életet is.

Érdeklődni és jelentkezni: 06/30/603-6507, vagy a szotsrozsa@freemail.hu Szőts Rózsa DO-IN gyakorlatvezető, jógaoktató, jógaterapeutánál, vagy az egyesület Facebook oldalán.

Comments

comments