Berze avató beszámoló

Berze avató beszámoló

Mintegy hatvan éve épült a vasasi művelődési ház, ráadásul eredetileg nem is erre a célra, hanem tűzoltószertárnak, és legalább 20-25 éve nem végeztek rajta komolyabb felújítást, mesélte el a ház történetét Berényi Zoltán, a Vasasért Egyesület elnöke, az ünnepi köszöntőjében.

Most viszont teljesen megújulva fogadja a betérőket a Berze Nagy János Művelődési Ház, hiszen egy mintegy 20 millió forintos uniós pályázat révén megszépült az épület, kicserélték a nyílászárókat, modernizálták a fűtésrendszert. A pályázat viszont nem adott módot a tetőfelújításra, ehhez a pécsi önkormányzat biztosított forrást.

– A legfontosabb értéke egy művelődési háznak, ha a helyi közösség birtokba veszi, használja – emelte ki avatóbeszédében pénteken Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője. A parlament kulturális bizottságának alelnöke hangsúlyozta, az uniós támogatások járnak hazánknak, hiszen ezzel az a cél, hogy azok az infrastrukturális hátrányok, amelyek az egykori szovjet övezet miatt értek minket, leküzdhetőek legyenek. „Mi magyarok nem vagyunk kisebbrendűek”, fogalmazott Hoppál Péter, nekünk is járnak ugyanazok a körülmények, amelyek az EU nyugati államaiban természetesek. Az országgyűlési képviselő reményét fejezte ki, hogy ebben a házban „mindig égni fog a villany”, azaz folyamatosan lesznek benne programok, élő közösségek dolgoznak benne, és ez az egész településre kisugárzik.

Őri László, Pécs alpolgármestere avatóbeszédében arra hívta fel a figyelmet: az EKF-beruházások után, amely jórészt Pécs belsőbb részeire irányultak, kiemelt szándéka volt az önkormányzatnak, hogy a keleti városrész, illetve Somogy, Vasas, Hird is részesülhessen a fejlesztésekből. Mint fogalmazott, ezt tettek is követték, sőt már eredményei is láthatóak, hiszen az elmúlt évtizedek legnagyobb, 2,5 milliárdos óvoda- és bölcsőde felújítási programjában elsőként szépült meg a vasasi óvoda. Hasonló a helyzet az egészségügy terén: az alpolgármester bejelentette, várhatóan még idén elindulhat a Mázsaház, a Pázsit és a B utcai orvosi rendelők felújítása. A Berze Nagy János Művelődési Ház felújítása kapcsán Őri László kiemelte azt az összefogást, amely a város, a kormányzat és a helyi közösségek között valósult meg, mint fogalmazott, enélkül „nem tudtuk volna elérni céljainkat”.

Az avatóünnepségen, melyen a helyiek birtokba is vették a megújult művelődési házat, a vasasi óvodások adtak vidám műsort az egybegyűlteknek.

Novák Gyöngyi

programszervező

 

Comments

comments