Országos Könyvtári Napok – Szigetvár

Az Országos Könyvtári Napok keretében, a Baranya megyei könyvtárosok találkozóján volt szerencsém részt venni.

Ebben az évben történelmi városunk, Szigetvár adott otthont ennek a színvonalas, tartalmas rendezvénynek. Az előadások a kulturális közösségfejlesztés jegyében zajlottak, melynek alapelve a közösség részvétele és bevonása. A közösségfejlesztés abban segít, hogy feltárja a problémamegoldás lehetőségét, megmutatja az irányt a külső segítség felé, erősíti a közösségben azt, hogy képesek a változtatásokra, de a saját törekvésnek, önsegítésnek meg kell lennie! A közösségfejlesztéshez nem feltétlenül szükségeltetik szakember, megtehetik ezt a helyi könyvtárak, akik bevonzzák az egyesületeket illetve bárki, aki változtatni akar az addigi szokásokon, aki magáénak, szívügyének érzi a település sorsát. Nem árt azonban jó viszonyt ápolni az önkormányzattal, civil szervezetekkel, intézményekkel.

Mindezekre a jó példát, természetesen saját közösségükben, Mozsgó kulturális szervezője  (Puskásné Horváth Éva) és Szigetvár könyvtárának igazgatója (Varga Zoltán) osztotta meg velünk. Néhányat kiemelnék: helytörténeti előadások és vetélkedők a környező települések bevonásával, olvasást népszerűsítő programok, fotók- tárgyi emlékek- kézimunka kiállítás, dal- és nóta versenyek, aszfaltrajz verseny, falunap, a falu zászlójának felszentelése. Azt gondolom, hogy ezek szinte tényleg önerőből, a helyiek összefogásával megvalósíthatók. A közösségfejlesztésben pedig már a képessé válás szintje teljesítve is van.

Az ebédet követően a várban töltöttük a hátra lévő időt. A fegyver és viselet bemutató részletekbe menően adta vissza az akkori szokásokat, lehetőségeket, harci viszonyokat. A várkapitányt hallgatva, vele együtt mi is, mintha ott lettünk volna „Zrínyi Miklós, várból való kirohanásánál”!

Fantasztikus nap volt, köszönet a szervezőknek, a megvalósítóknak, a Kobeko-nak, hogy lehetőséget kaptam ide eljutni.

 

Szűcsné Erika

Comments

comments