Életmód rovat – Július

Életmód rovat

Mennyi folyadékra van szükségünk?

A felnőtt szervezetnek napi 2-3 liter folyadékra van szüksége, de melegben ennél jóval többet igyunk. A legjobb szomjoltók a csapvíz és a szénsavmentes ásványvizek. A teák is ajánlhatók, főleg gyógyfüves, gyümölcsös teák. A legjobb, ha szobahőmérsékletű italt fogyasztunk, mert a jég hideg és a forró italok is megterhelhetik a szervezetet.

Az idős emberek különösen hajlamosak a kiszáradásra, és ha valaki nem iszik eleget, könnyen felborulhat a folyadékháztartása. Ilyenkor besűrűsödik a vére, s a már amúgy is szűk, meszes erekben könnyen kialakulhat a trombózis.

 

Kerüljük a tűző napot 11 és 16 óra között!

Délelőtt tizenegy és délután négy óra között mindenki kerülje a tűző napot, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott. Jóleshet viszont egy-egy hűsítő zuhany, a kisgyermekek számára pedig szórakozásnak sem utolsó egy pancsoló késő délután. Kerüljük a déli időszakban a tömegközlekedést, sorban állást, erőteljes fizikai erőkifejtést (cipekedés, bevásárlás) a tűző napon.

 

 

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11654/vedekezes-a-hoseg-ellen

 

Nyári sütemény recept

Hozzávalók

A tésztához:

  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 3 dkg vaj (+ a kenéshez)
  • 6 dkg liszt (+ a szóráshoz)

A málnazseléhez:

  • 50 dkg málna
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 dl édes fehérbor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 2 dkg porzselatin

A tejfölös habhoz:

  • 30 dkg tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 dl habtejszín (vagy Hulala)

Elkészítés

  1. A tésztához a porcukrot és a vaníliás cukrot egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk  tojásokat, és robotgéppel jó habosra keverjük. A vajat felolvasztjuk, lehűtjük, majd állandó keverés mellett a cukros-tojásos habhoz csorgatjuk. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, majd robotgéppel alaposan összekeverjük.
  2. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett 26 cm-es tortaformába simítjuk, majd 150 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
  3. A málnát a cukorral, a vaníliás cukorral, a borral, a fahéjjal és a citromhéjjal kb. 10 percig főzzük. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.
  4. Az átpasszírozott málnát forráspontig melegítjük, majd levesszük a tűzről, és állandó keverés mellett lassan beleszórjuk a zselatint, és addig keverjük, amíg a zselatin teljesen feloldódik.A teljesen kihűlt tésztára ráöntjük a langyosra hűtött málnát, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  5. A tejfölt egy szűrőbe tesszük, majd hagyjuk állni 1-2 órán át, hogy a felesleges savó kicsepegjen belőle. A lecsepegtetett tejfölhöz ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd egy kanállal összekeverjük (vigyázzunk, nehogy sokáig keverjük, mert különben túl híg lesz).
  6. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a cukros tejfölhöz keverjük. A torta tetejére kanalazzuk a tejfölös habot, majd néhány órára visszatesszük a hűtőbe.

 

Comments

comments