Vasasi Füstölő Ünnep

 

Március 31-én tartottuk a Vasasi Füstölő megmentéséért szervezett Füstölő Ünnepet. Kb. 50-en jelentek meg az esős idő ellenére. A  Füstölő újkori életében ez sikeresnek mondható, sokan felfigyeltek ránk.  Felidéztük a régi emlékeket, ettünk-ittunk. Trudi néni is eljött, akinek  a szülei és nagyszülei üzemeltették annak idején a füstölőt. Sokat mesélt arról akkor mi hogyan volt, és hogy nézett ki a füstölő régen. A helyi  polgárőrök is jelen voltak. Újra megtapasztalhatta, aki ott volt, hogy a településen még működik a másikon való segítés, és nem halt ki az egymás iránti empátia. A füstölő megmentésének egyik lelkes támogatója, aki nem helyi lakos, az internetről értesült erről a tervről, szintén ott volt. További támogatásáról biztosított minket. Jövőre is szeretnénk egy ilyen ünnepet, de bízunk benne, hogy addigra már legalább elkezdődhetnek a felújítások.  Jelenleg aláírásokat gyűjtünk, amelyet benyújtunk az önkormányzat illetékes osztályára a füstölő megmentésének érdekében. Már bútorok is szereztünk be, amit a helyiek adományoztak, ezekkel otthonossá tehetjük a füstölőt. Továbbra is elfogadjuk az adományokat, akár pénzbeli, akár bármilyen segítség jól jön, ami előmozdítja a felújítást.

A tervem hogy a füstölő ipari műemlék lesz! Szeretném, hogy ha lenne egy kis klubhelyiség, ahol beszélgetnének idősek, fiatalok együtt a füstölő múltjáról. Képeket és füstölős tárgyakat szeretnék a kemencés szobában a falakra és vitrinbe. Bányász emlékeket, pl. csákányt és sisakot is kitehetnénk. Szerveznék kiállításokat, pl. Retro kiállítást a Hrubi család emlékére és Bányász kiállítást. Ez a tervem a füstölővel, ezt szeretném megvalósítani a vasasi embereknek.

Május 14-én 18 órakor megbeszélést tartunk a Füstölő felújításával kapcsolatban a Vasasért Egyesület Székházában /Bencze J. u. 6./ Kérünk mindenkit, aki úgy érzi bármilyen kicsi dologgal segíteni tudná a felújítást, az jöjjön el. Lehet a segítség anyagi jellegű, munka, de lehet ötlet, kapcsolat, bármilyen támogatás  jól jön. Aki nem tud segíteni, de érdekli a Füstölő jövője, azt is szívesen látjuk.

Tóth Ádám

0630/8658-925

Tóthné Dobos Éva

0630/9970-993

 

Comments

comments