Településeink hírei

Településeink hírei

 

  1. A Vasasi Szent Borbála Egyesület és a közmunkásaink összefogtak, március 15-re fellobogózták mindhárom települést. Az egyesület az általa elnyert EFOP-os pályázati támogatásból beszerezte az anyagokat 90 ezer forint értékben, a közmunkásaink pedig a zászlókat rúdra rögzítették, és a vásárolt vasanyagból zászlótartókat készített. A 60 db zászló a településeink forgalmasabb pontjain lévő villanyoszlopokra kerültek felszerelésre. A közmunkások épületének homlokzatára is felkerült a Biokom által adományozott nagyméretű lobogó, és a Kodály Művelődési Ház is lakossági kérésre új zászlót kapott.

 

  1. A Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége március 17-i éves beszámoló közgyűlése keretei között dr. Hoppál Péter és Csizi Péter parlamenti képviselők egy-egy Opel típusú járőrautót adtak át ünnepélyes keretek között három pécsi polgárőr egyesület részére.

A kedvezményezettek közé a vasasi Pécs Keleti Városrész Polgárőr Egyesület is bekerült. Az autót az egyesület elnöke, Rózsa-Bakacsi Ferenc vette át. Az autók eddig a rendőrség szolgálatában álltak. A jó állapotú, kedvező fogyasztású jármű a vasasi polgárőrök munkáját fogja megkönnyíteni.

 

  1. Március 16-án a késő esti órákban a Belvárdi vízfolyás Kút utcai – Gabona utcai szakaszán a sok esőzés következtében kritikus szintet ért el a patak. A vízszint alakulását folyamatosan figyelemmel kellett kísérni, mert 20-30 cm-es ingadozása kiöntéssel fenyegetett. Ezen a szakaszon nem volt veszélyeztetett ingatlan, a felette lévő szakaszokon pedig az elmúlt években végzett árvízvédelmi munkálatok eredményeként nem voltak problémák. A helyszínt biztosító vasasi polgárőrökkel, a kiérkező tűzoltókkal és a segítségre siető Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület önkénteseivel megkezdtük a károk megelőzését. A Biokom kiszállította a homokot, zsákokat töltöttünk meg, és egy rövid szakaszon megakadályoztuk a patak kiöntését.

Ezúttal is szeretnék köszönetet mondani a résztvevőknek.

Utoljára, ha jól emlékszem, 2010 és 2014 májusában volt árvíz a területen, azóta 2014 júliusában elkészült a kritikus szakasz megerősítése, kiépítése. Eddig jól vizsgázott a patakmeder. Sajnos a Szövetkezet utca északi szakaszával határos magánerdők kiirtása nem tett jót a csapadék elvezetésének. A lezúduló esővíz sokkal gyorsabban, akadályok nélkül éri el a patakot, intenzívebbé vált a vízfolyások kialakulása, és az elinduló talajerózió folyamatosan hordalékot hoz a patak medrébe. A mederben megtelepedő vízinövények folyamatos problémákat okoznak. Kértem a Biokomot, hogy a kritikus szakaszokon mederkotrásokat végezzenek.

 

  1. A Közgyűlés március 14-én fogadta el a 2018. évi költségvetését. A rossz hír, hogy a költségvetés rendkívül feszes, lehet úgy is mondani, hogy kényszerből rendkívül takarékos. Ennek ellenére a településeinket illetően pedig jó hírrel tudok szolgálni. Azok az összegek (képviselői keret, Településrészi Testületi keret), amelyeket a korábbi években támogatásként megkaptunk, továbbra is megmaradtak a város költségvetésében. Rövidesen elkészítjük a testület költségvetését is. Valószínűsíthető, hogy az időszakos likviditási problémák miatt a támogatások kifizetésének ütemezése kissé nehézkes lesz.

 

  1. A hirdiek számára jó hírekkel szolgálhatok. A Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint ez év nyarán megkezdik a hirdi óvoda teljes felújítását, korszerűsítését. Elvégzik a tető javítását, az épületet hőszigetelik, a nyílászárókat kicserélik és az épület víz-, elektromos és fűtési hálózatát is megújítják. A hirdiek eddig nem rendelkeztek gyermekorvosi rendelővel, ezért az épület egy toldalékkal is ki fog bővülni, amiben egy új rendelőt létesítenek.

 

Talán most már nagy valószínűséggel kijelenthetem, hogy beteljesül a hirdiek több évtizedes kívánsága. A tervek szerint 2019-re fel fog épülni a minden igényt kielégítő faluház. A napokban kaptam kézhez a tervezett épület látványtervét, alaprajzát, és mire ez az újság megjelenik, remélem, el fog készülni az épület kiviteli terve is. Az elképzelések szerint a Zengő utcai, sportpálya előtti területre tervezik. Az épületben a következő helyiségek kapnak elhelyezést: 111 fő befogadására alkalmas nagyterem (113 m2), ahol még egy mobil színpad is elfér, teakonyha (13 m2), iroda (8,5 m2), raktár (12 m2), tágas közlekedő (34 m2), szélfogó (3,3  m2), mosdók és öltöző (kb. 30 m2), és egy hatalmas fedett terasz (90 m2).

 

  1. Még ebben az évben megkezdődik a hirdi körzeti orvosi rendelő, a somogyi gyermekorvosi rendelő és a vasasi körzeti és fogorvosi rendelő épületeinek felújítása, korszerűsítése is. Jelenleg már folynak a kivitelezői közbeszerzési eljárások. Valamennyi épület a hatályos előírásoknak megfelelően átalakításra kerül, hőszigetelést kap, a burkolatok és nyílászárók cseréjét elvégzik, és a gépészeti berendezések is meg fognak újulni.

 

 

Huba Csaba

Comments

comments