Hoppál Péter: lendületben Pécs-Kelet!

 

 

Pécs keleti városrészének országgyűlési képviselőjét kértük arra, adjon mérleget az elmúlt négy év országos és helyi eredményeiről a vasasiakra, somogyiakra, hirdiekre fókuszálva.

 

Nyolc évvel ezelőtt kaptam először bizalmat választókerületünk, benne a térség kihívásokkal teli részének parlamenti képviseletére. Az első négy évben a szocialista időszakból örökölt bajokat orvosoltuk, de 2014 óta a fellendülés, a folyamatos fejlesztés kapott főszerepet országosan is, és Pécs talán legzöldebb, a szó legjobb értelmében vett falusias városrészében.

 

Ebben a négy esztendőben, közös erőfeszítéseinknek hála, olyan súlyú változáson ment keresztül Hird, Somogy és Vasas, mint a rendszerváltozást követő negyed évszázad alatt összesen. Munkánk során rendszeresen beszélgettem, egyeztettem a helyiekkel, mert hiszem és vallom: nem fentről, nem Budapestről, még csak nem is a Széchenyi térről kell kitalálni, mire van helyben szükségünk.

 

A párbeszédek alatt egyértelműen kialakultak azok az irányok, amelyekben lépésről lépésre közösen haladtunk a Megoldandó ügyek rendezésének irányába. Vannak szép eredményeink a körzetben, de további megoldást igénylő feladatokon is dolgozunk.

 

Egyértelmű volt, hogy a helyi közösségek megtartása, fejlesztése az első számú feladatunk, ezért a négy esztendő során olyan területekre fókuszáltunk, amelyek a vasasi, hirdi, somogyi családok, fiatalok és idősek identitását erősítik, helyben élésük életminőségét szolgálják elsősorban.

 

A bányászati hagyományok 21. századi megőrzése, támogatása és a helyi infrastruktúra fejlesztése az itt élők legfontosabb kérése. Az elmúlt években így fejlesztettük tízmilliós beruházással a vasasi Bányász Emlékparkot, melynek megtiszteltetés számomra, hogy fővédnöke is lehetek. Stabilizáltuk a civil szervezetek működését és a bányászathoz kapcsolódó ünnepek támogatását. Tavaly nagy élmény volt a régi majálisokat idéző bányásznap családi rendezvényein találkozni.

 

Helybe hoztuk a művelődés legalapvetőbb eszközét, a könyvtárat. A fiatal családok életét megkönnyítendő közel negyedmilliárd forintért gyakorlatilag új óvodát hoztunk létre Hirden és Vasason. Pécsett az egészségügyi ellátórendszer akkorát fejlődött, mint az elmúlt 50 évben soha, ebből pedig a keleti városrész sem maradhatott ki. A gyermekorvosi rendelő, gyermek háziorvosi, védőnői szolgálat helyben legalább olyan pluszt jelentett számunkra, mint a rendelőintézetek megújítása a megyeszékhely sűrűn lakott városrészeiben. Éppen ezért különítettünk el 300 millió forintot erre a célra.

 

A közösségeknek sajnálatos módon alig maradt valami a rendszerváltást követően és a 2010 előtti időszakokban, ezért bányászotthont fejlesztettünk 60 millió forintért. A helyi vállalkozások megerősödését mutatja, hogy Vasas idegenforgalmi célponttá kezd válni, a Berek Lovarda és vízisí pálya idehozza a turistákat. A hirdi Közösségi Ház építésére megnyertük a pályázatot, a tervezés megkezdődött, s rövidesen indul Hirden a megye legújabb idősotthonának építése 800 millióból, mely a Református Egyház fenntartásában fog működni. Eredményes volt a somogyi városrehabilitációban elvégzett munka, és nyertes pályázatunk van a Berze Nagy János kultúrház felújítására is. Odafigyelünk a közbiztonságra. A keleti városrész 35 új térfigyelő kamerát kap, és a napokban adtam át a Vasasi Polgárőr Egyesületnek a régi Lada helyett a pár éves, felújított, feliratozott Opel szolgálati autót.

 

Nem állunk meg a fejlesztésekkel, mert tudjuk, hogy amit közösen eddig elértünk, azt folytatni kell újabb és újabb programokkal. Ezért áldoztunk a közösségi élet eseményeire, ezért hoztuk létre a helyi fesztiválokat, bányásznapokat, ezért zajlik immár hosszú ideje példaértékű megemlékezésekkel nálunk a Nemzeti Összetartozás Napja is.

 

Képviselőként, amennyiben ismét bizalmat és támogatást kapok, azért fogok dolgozni, hogy a Parlamentben, a Kormányban időről időre az első helyen szerepeljenek a keleti városrész tervei, a közös elképzeléseink támogatást nyerjenek.

 

Comments

comments