Kultúrházak éjjel nappal 2018.02.03.

 

Helyben van a sokszínűség: SHV Gyöngyszemei

ezt a szlogent adtuk az idei rendezvényünknek.

Ez a megfogalmazás teret ad a közművelődési munka valamennyi tevékenységének megmutatkozására, és kifejezi, hogy milyen sok helyi kulturális értéket teremtünk és gondozunk. Ugyanakkor azt is sugallja, hogy megérkeztünk, helyben vagyunk, azaz a közművelődést szolgáló épületek és szervezetek otthont adnak a települések közösségeinek, és mindenki otthon érezheti magát bennük.

A Vasasért Egyesület elnöke Berényi Zoltán nyitó beszéde után Vörös Ferencné Pécsibabi festmény kiállítására került sor. A köszöntőt, Bartalovics Zoltán az Origó ház művészeti vezetője mondta el. Pécsibabi munkája sokszínű, palettája színes. Tájképek, csendéletek, alakos képek stb. Várkonyi Judit az Origó ház irodalmára egy saját maga által költött verssel lepte meg a látogatókat, de leginkább Pécsibabit. Ezután a művésznő egy kis vendégségre invitálta a közönséget.

A Somogyi Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület tagjai nagy gondot fordítanak a helyi kultúra fenntartására, ők a délután folyamán a prózai vonalat képviselték, nagyon szép verseket halhattunk.

A zene szerelmesei Bocz József és Horváth István közös produkcióját élvezhették, amiben SHADOWS, KÁRPÁTIA, és 60-as évek zenei repertoárját halhattuk.

A Csillag Mazsorett tagjai mindannyian helybéli tehetséges gyerekek, egy látványos, zenés szórakoztató műfajt mutattak be a közönségnek.

Ismét zenés előadás következett, mely a régi bányásztelepüléshez híven az idősödő korosztály számára nyújtott kikapcsolódást. A Bányászszív dalcsapat repertoárjában a régi bányászdalok gyűjteményének interpretációját hallhattuk.

Ezután jött az Író olvasó találkozó: Császár Levente legújabb, Tündérút c. könyvét mutatta be az érdeklődőknek, lehetőségük volt kérdezni a mese míves pályafutásáról.

A rendezvényünk programjait úgy próbáltuk összeállítani, hogy minden korosztály megtalálja a neki valót, így a családosokra is gondolva tartott László Virág Ringató művészeti foglalkozást, ezután pedig Lobodáné Somlai Erika Meselámpa foglalkozással ismertette meg a gyerekeket a Kossuth Könyvtárban.

A rendezvény ideje  alatt a kisteremben a helyi termelők kóstoldái mellett, Zsalakó Anci néni várta az érdeklődőket csuhé baba készítésre. Jelen volt még az Origami kör is, ahol a gyerekek örömére érdekes technikával hajtogatott papír díszeket készíthettek az érdeklődők.

Az udvaron felállított máglyán az elkészített kiszebáb égetésére került sor. Ezzel a népszokással varázsoljuk ide a tavaszt, s kívánjuk, hogy mindnyájan jó egészségnek örvendjünk.

A programban soron következett a gyermek játszó és táncház, ami egy újdonság volt, kicsiknek és nagyobbaknak is egyaránt. Dinamikus, fiatalos, energikus, pörgős, katartikus zenével szórakoztatta a helyi ifjúságot.

Az estébe nyuló programunkat a farsangi bál koronázta meg, a remek hangulatot Varga Kálmán biztosította, amit a hajnali kakas kukorékolása zárt.

Köszönjük minden fellépőnek, és vendégnek, hogy jelenlétükkel igazolták, hogy szükség van a kultúrházakra, az ott dolgozók munkájára, ezáltal tudhatjuk, igény van a hagyományok őrzésére, a művészetek közvetítésére.

Csémi Hajnalka

 

Comments

comments