Izgalmas történelem órák a könyvtárban

Izgalmas történelem órák a könyvtárban

Czeininger Tamás a Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának pedagógusa tart izgalmas történelem órákat havonta a könyvtárban. Mivel nem helyi lakos kevesen ismerik, pedig aki hallotta már a történelemről beszélni biztosan megjegyzi lelkes beszédét, átható rajongását a történelem nagyjai iránt. Vele készítettünk villáminterjút.

Már iskolában is így rajongtál a történelem iránt, vagy ez csak később alakult ki?

A középiskolában fogalmam sem volt, hogy mi is leszek!

Öcsémet – mert kérte anyukám- kezdtem kicsit segíteni töriből.

Nagypapámnál a padláson találtam egy könyvsorozatot, ami világtörténelemről szólt. Először csak a képeket nézegettem majd a fejezeteket kezdtem el olvasgatni, hát így indult.

 

Mi a kedvenc kutatási területed?

Kedvenc kutatási területem a XVI. századtól kezdve a XX. századig a magyar történelem. Főként a katolikus arisztokrácia katonapolitikai, kultúrát támogató és egyháztörténeti szempontból is fontos szerepe érdekel. Könyvet is egy baranyai főispánról írtam.

Keresztény szellemiséged áthatja előadásaidat is. Mennyiben nézed más szemmel vallásosként a történelmet?

Valóban a katolikus vallásom, elköteleződésem Jézus mellett …lényegében a legfontosabb számomra. Hívő emberként mindig a békét ,,csináló” a fontosabb, mint azok, aki-akik háborút kreálnak. Békében építeni, alapítani nehezebb, mint fegyveres akcióban pusztítani.

Előadásaidra mindig készítesz egy genealógiát, amely valamely híres ember családfája. Ezek szerint nagyon érdekel a családfa kutatás.

A genealógia és a heraldika a történelem legérdekesebb segédtudománya, mármint szerintem. A ki kihez tartozik ki kinek a gyermeke, vérrokona? Ez sok mindent megmagyaráz egy család, pontosabban az egyén fejlődésében. A gének fontossága. Lényeges, de nem mindent magyarázó tétel egy történelmi személyiség pl. egy báró vagy király esetében.

Úgy vettem észre a címertan érdekel még nagyon.

A Te családodnak van címere, és ha nincs, milyen lenne?

 

Családomban volt nemesei származású, de a rokonság többsége polgár, hisz főként a műszaki világban mozogtak, mint építészek, kőművesmesterek stb.

Amennyiben lenne címerem…. persze ilyesmit csak uralkodó adhat … hát valami bagoly meg könyv és persze kereszt lenne benne.

 

Kiknek ajánlod az előadásaidat?

Előadásaimat azoknak merem ajánlani, akik kíváncsiak egy más féle történelmi felfogásra a haza szeretete, de nem csak az érzelem által vezetve.

Vagy a legfontosabb mottó: „Harag és gyűlölet nélkül!” (Tacitus)

 

 

Köszönöm az interjút. Várjuk az érdeklődőket a következő előadásra október 11-én, melynek témája a magyar októberek.

Tóthné Dobos Éva

Comments

comments