Polgárőrség Hírek

Polgárőrség Hírek

 

2017.07.18.-án kedden este a Pécs-Keleti Városrész Polgárőr Egyesület 2 tagja szolgálatuk  alatt gépjárműves járőrszolgálatot látott el Pécs-Vasas területén. 21:30-kor két fiatal férfire figyeltek fel a vasasi temetőnél, akik furcsán viselkedtek, 5 perc múlva egy gépjárműre is felfigyeltek. Megállt mellettük és kb.2 percet beszéltek és az autó ezek után elhajtott! Mivel mind a két személyt személyesen ismerték és tudták, hogy folyamatos drogfogyasztók, a két polgárőr odahajtott, mire az autó elhúzott. A menekülő autónak sikerült megjegyezniük a rendszáma töredékét, illetve a gépjármű típusát beazonosítani! A két személyhez, amikor majdnem odaértek,  az egyikük sikeresen elfutott, de egy személyt sikerült a helyszínen tartaniuk! A helyszínen tartott személynél kiderült, hogy nála van a kábítószergyanús anyag! A rendőrség kiérkezésig a személyt helyben tartották, majd átadták a rendőrségnek, akik előállították!

 

Nos, egy két ember figyelmébe szeretném ajánlani ezt a pár sort  mikor megfogalmazódik ez a gondolat a fejében” HOL VOLTAK A POLGÁRŐRÖK? ”

 

Néhány szót érdemes ejteni a bűnmegelőzésről, illetve a kármegelőzésről.

 

A közelmúltban felmerült néhány kérdés, miszerint, ha Polgárőrség működik a községben, illetve bárhol, akkor miért van az, hogy betörnek, felfeszítenek, vagy rongálnak? Miért nem áll Polgárőr minden villanyoszlop mellett?

 

Nos, hogy egy kicsit rendet tegyünk a fejekben, el kell mondanunk újra, hogy a Polgárőr tevékenység egy bűnmegelőző tevékenység, melyet olyan NEM HIVATÁSOS, CIVIL állampolgárok végeznek, akik hajlandók a lakókörnyezetük biztonságának érdekében, a jelenlétükkel visszaszorítani a bűncselekmények számát, valamint hajlandók együttműködni a társszervekkel, hogy a lakókörnyezetükben élő emberek valamivel nyugodtabban élhessék mindennapjaikat. Ellenben ki kell hangsúlyoznunk azt is, hogy a Polgárőr NEM KAP JAVADALMAZÁST a tevékenységéért, szabadidejében végzi akkor, amikor akarja, kedve van hozzá, úgy látja, és még sorolhatnánk. Nem lehet és nem szabad számon kérni a Polgárőrön, illetve az egyesületen egy esetleges kárt, vagy bűncselekményt. Főleg, ha nem látja, vagy nincs ott.

 

Amit elfelejtenek a mélyen tisztelt állampolgárok, – kik nem végzik e tevékenységet – hogy bizony van nekik is kötelességük. Nem csak a törvények, jogszabályok, valamint az erkölcsi normák betartása, vagy betartatása, hanem az úgynevezett bűnmegelőzés a saját vagyonuk védelme érdekében, legyen az egy ház, vagy a házban található ingóság, vagyon. Figyelek magamra, a környezetemre. Zárral látom el az ajtóm, a kapum. Idegen, ismeretlen embert megkérdezek, hogy kit, – mit keres, stb. Úgy élek, mint egy felelős állampolgár. A biztosítási szakkifejezések közt is létezik a KÁRMEGELŐZÉS fogalma, ami annyit tesz, hogy a biztosított kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy a megvédje a tulajdonát. Nem részletezném, tessenek utána járni, mindenkinek van lakásbiztosítása (ASZF!).

 

Leegyszerűsítve, szájbarágósan:

– A Polgárőr egy civil állampolgár, aki szabadidejében sétafikál, amíg te grillezel, dolgozol, alszol, vagy nézed a tévét.

– A Polgárőr nem hivatás-szerűen végzi ezt a tevékenységet, tehát nem vagyonvédelmi szakember, akit Te megfizetsz, hogy ott bakterkodjon a házad, vagy a pincéd előtt 12/24, 12/48 váltásban.

– Ha Te annyira felelőtlen vagy, hogy nem teszel meg mindent annak érdekében, hogy megvédd a tulajdonod, akkor fogadd együttérzésünk, – szívesen adunk tanácsot, keress meg!

– Ellenben a Polgárőr az a személy, akinek egész bátran megköszönheted azt a tevékenységet, amit helyetted végez, bár Te is tehetnéd. Tisztelettel. Mondom, TISZTELETTEL.

– És végül a Polgárőrség Téged is vár tárt karokkal. Felöltöztet, bringát, robogót tesz a feneked alá, üzemanyaggal lája el az eszközöket, egy filléredbe sem kerül. Maximum tiszteletet érdemlő, közérdekű tevékenységet végzel a köz, – illetve a saját biztonságod érdekében, sportosabban élsz és nagyobb rálátásod lesz a lakókörnyezeted, valamint a melletted élőkre, mint most.

Várunk szeretettel. Ha nem jössz, az sem gond. Elég egy őszinte köszönet.

 

Köszönettel:  Vezetőség

Comments

comments