Tájékoztató az egyházközségi hozzájárulásról

– Mi is az az egyházközségi hozzájárulás?
Az egyházközségi hozzájárulás (amit gyakran egyházi adónak is neveznek) egy önkéntes felajánlás, amellyel a hívő támogatja saját egyházi közössége (vagyis plébániája) működését. Ez eltér az úgynevezett stóladíjtól, amelyet egy-egy konkrét szentelmény vagy szentség kiszolgáltatásakor fizetünk.
– Miért fizessem?
Gondoljuk csak meg: a számunkra fontos és értékes dolgokra rendszeresen áldozunk időnkből és anyagi javainkból is. Ezzel juttatjuk kifejezésre, hogy fontosnak tartjuk azt. Emellett minden megkeresztelt katolikusnak kötelessége az Egyházat támogatni, mivel az a saját közössége, melytől olykor-olykor ő maga is elvár szolgáltatásokat, rendezvényeket, eseményeket.
Egy plébánia semmilyen rendszeres állami támogatást nem kap működéséhez, az egyházközségi hozzájárulás (a perselygyűjtéssel együtt) képezi azt az anyagi bázist, amely miatt a plébánia működni tud. A befizetett egyházközségi hozzájárulás teljes egészében a plébánia céljaira használjuk fel.
– Mire fordítjuk ezt az összeget?
Az egyik legnagyobb kiadás egy-egy plébánián az ingatlanok fenntartása, melyet a befizetett összegből tudunk finanszírozni. A közüzemi díjakat is ezen összeg felhasználásával tudjuk fizetni, illetve a személyi jellegű kiadások, a munkatársak (kántor, gondnok stb.) kifizetése is nagy tételt képeznek.
– Mennyi is az összeg, amiről beszélünk?
Az éves egyházközségi hozzájárulás mértéke az éves nettó jövedelem 0,5 %-ában lett megállapítva. Az egyházközségi hozzájárulás fizetését azoktól kérjük, akik önálló jövedelemmel rendelkeznek.
– Hol fizethetem be az egyházközségi hozzájárulásomat?
Személyes befizetés: személyesen a plébánia hivatalban, a beszedőknél, és a sekrestyében lehet befizetni az egyházközségi hozzájárulást. A befizető ebben az esetben átvételi elismervényt kap a befizetett összegről.
Csekkes befizetés: az újságos asztalon, ill. a sekrestyében és a plébánia hivatalban kérhető sárga csekken is be lehet fizetni az egyházközségi hozzájárulást. Csekkes befizetés esetén fontos a befizető nevének és címének pontos és olvasható felvezetése, valamint hogy a csekk jobb felső sarkában található közlemény rovatba a befizető felírja, hogy „egyházközségi hozzájárulás”, valamint az évet, amelyre fizetni szeretne. Ezen felül, ha több személy nevében fizet egy csekken, akkor azt is fel kell írni, hogy a befizetőn túl kiknek a nevében fizet.
Hálásan köszönünk minden adományt, amellyel hozzájárulnak plébániánk működéséhez!

Comments

comments