ISMÉT JÁRTUK AZ ORSZÁGOT – Napsugaras Ősz Asszonyklub

ISMÉT JÁRTUK AZ ORSZÁGOT

Május 16-án reggel idén is felkerekedtek az Asszonyklub tagjai egy 3 napos kirándulásra. „Hírős város az Alföldi Kecskemét „ szól a mondás. Ez volt első úti célunk. Jellegzetes Alföldi város. Központjában terek és sétányok sora fogadja a látogatót. A város híres szülöttei Katona József a Bánk bán írója. A városháza előtt egy kettétört kőtömb jelöl i a helyet ahol az író össze esett és meghalt.  Felirata „Itt hasadt meg szíve Kecskemét legnagyobb fiának.”

Fényes Adolf festőművész és Kodály Zoltán.

Városháza 1893-95 között épült szecessziós stílusban. Falán emléktábla jelzi, hogy Petőfi Sándor diákként és vándorszínészként is járt a városban. Homlokzatát harangjáték díszíti, melyen óránként más-más zene hangzik fel/Kodály művek, népdalok stb./

Szent Miklós templom a város legrégebbi építészeti emléke 13. sz végén 14. sz. elején keletkezhetett. 1547-64 között katolikusok és reformátusok közösen használták.

Nagytemplom Most renoválják, kívül állványerdő borítja, de belül megnézhettük. A sok festmény és szobor mellett egyik fő látványossága a „Barackos madonna” oltára mely a város környékén termesztett gyümölcs dicsőítésére készült.

Cifrapalota 1902-ben épült színes majolika tetővel és díszítésekkel. És tényleg „zöld az ablaka”. Eredetileg kereskedelmi kaszinónak épült, ma a város képtára. Az egykori Zsinagóga ma a Tudomány és Technika háza. Itt őrzik Michelangelo 15 szobrának Melocco Miklós által készített hiteles másolatát. Ezeket mi is megnéztük.  Ezután egy óra szabadfoglalkozás volt. Kávéztunk, fagyiztunk és pihentünk az árnyékos padokon.

12 órakor találkoztunk a városháza előtt, hogy a harangjátékot meghallgassuk.  Mivel a város templomai nagyon közel vannak egymáshoz már ¾ 12-kor, kis idő eltolódással szólalnak meg a harangok egymás után. A legutolsó a városháza harangjátéka. Ebben a 20-25 percben zeng-bong az egész belváros. Csodás volt hallani.

Orosháza-Gyopárosfürdő

A három csillagos Napsugár hotelban szálltunk meg, két ágyas, fürdőszobás elhelyezéssel, svédasztalos reggeli és vacsorával, kétszeri fürdő belépővel. Délután fürdés a gyógy- és élményfürdőben. A fürdő csodálatos helyen található egy parkban sok-sok fával, tavakkal övezve. A feltárt termálvíz nagyon jó, ízületi kopásokra, ideg és ízületi gyulladásokra, csontritkulásos panaszokra, bőrbetegségekre. Párájának belélegzése a légutak betegséginek enyhítésére is jó. Bőséges választék külső és belső medencékben, vízhőfokokban, szaunákban és masszásban.

Második nap reggeli után ½ 9-kor indulás Aradra. Arad is jellegzetes Alföldi város, széles utcákkal, terekkel. Elsőként a Minoriták templomát néztük meg. Jelenleg belső felújítása folyik, de amiket az állványozástól látni lehetett /freskók, csillárok, szentképek/ az is csodálatos. Utána végig sétáltunk a város fő utcáján ahol nagyon szép épületek és templomok sorakoznak egymás után/Kultúrpalota, Evangélikus templom, városháza régi színház épülete, református templom stb. Ezután kisétáltunk a Maros partjára is. Délután ½ 3-kor indultunk vissza Gyopárosfürdőre, hogy a nap további részében ismét a gyógyfürdőt vehessük igénybe.

Harmadik nap reggeli után, összepakolva indultunk Orosházára városnézésre. Egy lelkes idegenvezetőt kaptunk Szöllősiné Kassai Judit személyében, aki a helyi Evangélikus templom „Háziasszonya” is.  Megtudtuk, hogy 1744-ben 70 evangélikus család érkezett a Tolna megyei Zombáról erre az elnéptelenedett vidékre. Ők és leszármazottaik alapították a várost, melynek ma 37 ezer lakója van. Az evangélikus templomban sok érdekeset láttunk: hímzett, neccelt, azsúrozott oltárterítőket, régi istentiszteleti edényeket, és a fiúk megpróbálhatták megszólaltatni azt a kürtöt, melyet a gyülekezet összehívására használtak, amíg nem volt harang. /Nem is volt könnyű szólásra bírni./ Ezután a város főterén, megnéztük azt az üvegből készült stilizált körtefát, ami a város alapítására utal. A legenda szerint itt ültették el az ősök azt a körtefát, amely köré a város épült.  Innen 12 órakor indultunk hazafelé, de még egy nagyon vidám program várt ránk a Hajósi pince faluban. A Hepp János borászat tulajdonosa bográcsban főtt vegyes pörkölttel, krumplival, savanyúsággal és nem utolsó sorban harmonikással várt bennünket. Először a régi pincét láttuk, több száz palackozott bor érlelődött ott nemes penészborításban. A különböző évjáratú borokon különböző vastagságú volt a penész. Megtudtuk, hogy a pince falu több mint 1200 pincéből áll, utcák és terek is találhatók benne. Amikor a harmonikás megérkezett zeneszóra mentünk végig az utcákon a másik pincéhez ahol már terített asztalok vártak minket. Az ételhez vörös és fehér bor volt a kínálat pincehideg szódavízzel. A bőséges uzsonna után hiszen du 5 óra volt, még sok-sok svábmuzsika szólalt meg a gombos harmonikán. Mi pedig a „Szombat este kimentem a szőlőbe” című dallal köszöntünk meg a szíves vendéglátást. Ezután már csak a gépkocsivezetőnknek Misinek volt munkája, hogy hazahozzon bennünket. Meg is tette!

Ezen a kiránduláson is sok szépet láttunk, sok helyen jártunk, és nagyon jól éreztük magunkat.

Köszönet klubvezetőnknek Ancikának a három nap megszervezéséért, valamint állandó segítőinek, Évának és Hildának. Idegenvezetőnk idén is Szücs János volt, az általa összegyűjtött adatokból sokat én is felhasználtam írásomban.

 

Békefi Ernőné

Napsugaras Ősz Asszonyklub

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments