Kulturális kavalkád a Kossuthban

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kulturális kavalkád a Kossuthban

 

Február 11-én szerte az országban az érdeklődés középpontjába kerültek a művelődési házak. A Kultúrházak éjjel-nappal címmel meghirdetett eseménysorozat meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete. A programsorozat célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a kultúrházak sokrétű tevékenységére, megmutassa, hogy mindennapi életünkben milyen fontos szerepet játszanak és a hagyományok tovább éltetéséért milyen sokat tesznek. Ezeken kívül cél volt az is, hogy bevonzza azokat az embereket is, akik ritkán járnak kulturális rendezvényekre.

A mi kultúrházunk Kulturális kavalkád címmel hirdetett programot, mellyel azt szerettük volna elérni, hogy a helyben tevékenykedő művészeti csoportokat, előadó művészeket megismerje a helyi lakosság. Végig nézve a programot azt hiszem, büszkén elmondhatjuk, hogy kis településeinken igen változatos a kínálat.

Hagyományőrzőink, az Igrice citerazenekar és Berze Nagy János Népdalkar természetesen népdalokkal örvendeztettek meg minket.

A Somogyi Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület tagjai kedvenc szerelmes verseikkel léptek fel.

Vasasi Bányász Fúvószenekar és a Bányászszív dalcsapat a régi dicső bányász múltat idézte fel. Néhány nézőnek le is csordult egy-két könnycsepp az arcán.

Kovács István, Oláh Géza zongoraművész által kísért dala új színfolt volt a kínálatban. Reméljük, hallhatjuk Őket máskor is együtt zenélni.

És természetesen nem maradhatott ki a Csillag Mazsorett Egyesület műsora sem. Most egy világító botos fénytánccal örvendeztettek meg minket. Nagyon különleges volt a sötétben fénylő botok mozgása a zene ütemére.

A Total Art Egyesület Nemzetiségi kiállítását Kardos Andrea, az egyesület elnöke és a kiállítás létrehozója nyitotta meg.

Szövőszakkör 35 éves jubileuma alkalmából köszöntöttük Ábel Györgyné, Marika nénit, aki több, mint három évtizede folyamatosan tanítja a szőni vágyó helybelieket a szövési technikákra.

A meghirdetett Facebook játékunk nyerteseit is ekkor ajándékoztuk meg. Nagy örömünkre szolgált, hogy láthattuk, a világhálón is sokan követik az eseményeinket, érdeklődnek rendezvényeink iránt.

Kreatív teremben nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is ügyeskedtek. Lehetett nemezelni, szokás szerint csuhé figurákat készíteni és most először origami foglalkozás volt a Pécsi Origami Kör jóvoltából, akikkel aktív figurákat lehetett készíteni.

A szünetben saját készítésű fánk és üdítő várta a vendégeket és a fellépőket.

Most először a Youtube-on is lehetett követni az eseményeket, szerencsére mégis sokan inkább személyesen jöttek el, így telt házzal zajlott az eseményünk.

Köszönjük minden fellépőnek és vendégnek, hogy jelenlétükkel igazolták, hogy szükség van a kultúrházakra, az ott dolgozók munkájára. Igény van a hagyományok őrzésére, a művészetek közvetítésére.

Tóthné Dobos Éva

Comments

comments