Programok, rendezvények 2016-ban a Vasasért Egyesületnél

A Berze Művelődési Házban heti rendszerességgel Baba-mama klub működik. Ilyenkor összejönnek a helyi anyukák és gyerekek egy kis játékra és beszélgetésre. Az év folyamán többször Mocorgó foglalkozásokat tartottunk, melyet kicsi gyerekeknek és szüleiknek ajánlunk. Ennek lényege a játékos, komplex értelmi és mozgásfejlesztés és közösségbe szoktatás. A másik fejlesztő jellegű foglalkozásunk a Ringató, egy családi művészeti nevelési program, melyben a résztvevő felnőttek és gyerekek átélik a közös játék és éneklés örömét. Szintén a Baba-mama klub kereteiben idén kétszer tartottunk gyerekruha és játék vásárt, ahol az anyukák árulhatták a kinőtt vagy megunt darabokat.
Idén már négy alkalommal, minden évszakban egyszer, Mester-tár néven helyi termelőket, kézműveseket és portékáikat felvonultató vásárt tartottunk, ami nagy örömünkre egyre népszerűbb. Ezeket a vásárokat mindig összekötöttük valamilyen jeles nappal vagy ünneppel. Tavasszal a télűzéssel, nyáron a Berek Wakeboard és lovarda első születésnapjával, ősszel a bányásznappal, télen pedig a karácsonyvárással. Jelenleg 23 Mester-tár tagunk van, a változatos kínálatban ételféleségek, dísztárgyak, használati tárgyak egyaránt szerepelnek.
Rendszeresen érkeznek hozzánk ruha adományok, amelyekből kétszer tartottunk ingyenes ruhavásárt. A nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre is szeretnénk folytatni, és várjuk továbbra is az adományokat.
A Norvég pályázat keretében különböző előadássorozatokon vehettek részt az érdeklődők, mint pl. a kertészkedés, a számítógép kezelés, és az egészséges életmód.

Már hagyománnyá vált, hogy húsvét és karácsony előtt kreatív készülődős délutánt tartunk. Ilyenkor természetes alapanyagokból készítünk lakásdekorációkat és egyéb dísztárgyakat..
A kihívás napja egy nemzetközi megmozdulás, melynek lényege, hogy minél több embert megmozgasson egy adott napon. A mi településünk is benevezett a versenyre, 9 helyszínen tartottunk mozgásos programokat, így ezen a napon 250 embert mozgattunk meg a fél éves kortól a nyugdíjasokig. Ezzel a települések között a középmezőnyben végeztünk.
A III. Nemzetközi Märcz Róbert gyaloglóversenyt a Vasasi Bányász tornaklubbal közösen szerveztük. Évről évre több külföldi és hazai, amatőr és profi versenyző nevezését fogadjuk. A versenyről már külföldi újságok és internes oldalak is elismerően nyilatkoztak.

A pécsi önkormányzat által kiírt zöld főváros pályázat segítségével elkészült a Kossuth pihenő. Az ünnepélyes átadás mellett sportnapot tartottunk, melynek keretében bemutatkozott négy sportklubunk, a taekwondo, a jiu-jitsu, az aerobic és a spinning.

A Berze Művelődési Házban működő Darts klub 8 alkalmas versenysorozatot tartott, esetenként 12-16 versenyzővel. A klub iránt nagy az érdeklődés, a létszám egyre bővül, jövőre szeretnének városi és országos versenyeken is indulni.
Teaházunk az egyesületi székházban működik, ahova alkalmanként 8-10 gyerek jár. A délutáni összejöveteleken kreatív foglalkozásokat tartanak, de voltak kirándulni, a Berek wakeboard és lovardánál, a Misina állatmenhelyen, és a városban megnézték többek közt a Székesegyházat. Részt vettek a Bóbita bábszínház és a Nemzeti Színház egy-egy előadásán is. A nyári szünetben a Tea-ház program a Kossuth művelődési házban folytatódott. Minden hétköznap 8 és 16 óra között felnőtt felügyelet mellett tölthették el az időt változatosan a gyerekek.
Végül a Külső szervezők általi programokat szeretném megemlíteni. A Somogyi Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület által megtartott nagysikerű irodalmi estet és a Bányászszív dalcsapat által szervezett jótékonysági dalestet, melynek bevételét egy helyi beteg kisfiú kapta.

Tóthné Dobos Éva
KoBeKo, Vasasért Egyesület

Comments

comments