Önkormányzati hírek

Önkormányzati hírek

1.

A Hirdi út, továbbá a vasasi és a hirdi óvodák felújításán kívül további jelentős felújítási beruházások várhatóak a településeinken.

Mint azt még 2014-ben tartott lakossági fórum keretében ismertettem, a PÉCS 2020 elnevezésű, hat éves fejlesztési program során jelentős pályázati forrásokkal számolhat a város. Ennek a nagy projektnek az előrehaladásáról a sajtó folyamatosan tájékoztatást ad, de a településeinket érintő fejlesztésekről, felújításokról igyekszem beszámolni a helyi újság hasábjain is.

Az október 27-i Közgyűlés utólagosan hagyta jóvá azt a már szeptember 30-i határidőig benyújtott „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” tárgyú pályázatot, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a megyei jogú városok önkormányzatai számára írt ki. A projekt az egészségügyi alapellátórendszer eredményességének és hatékonyságának javítását szolgálja.

A településeink szinte valamennyi orvosi rendelője bekerült a pályázatba:

 

Vasas, B utca 1.:                               Háziorvosi és fogászati orvosi rendelők átalakítása, korszerűsítése (Dr. Csontos Márta és a Dr. Horváth Zsolt körzete).

Somogy, Mázsaház utca 25.:            A pályázat eredményeként a Mázsaház utca 25.-ben új, korszerű rendelő kerül kialakításra a meglévő épület átalakításával, melyben helyet kapnak a gyermekorvosi rendelők (Dr. Támuly Éva és Dr. Papp Eszter körzete) és ezen a helyszínen kerül kialakításra a jelenleg Somogy utca 19.-ben lévő háziorvosi rendelő is (Dr. Princz János körzete).

Hird, Pázsit utca 6:                            Háziorvosi rendelő átalakítása, korszerűsítése

(Dr. Feledi József körzete)

Hird, Zengő utca 49/A:                      A hirdi óvoda területén új gyermekorvosi rendelő kerül kialakításra (Dr. Papp Eszter körzete)

 

A meglévő épületekre elkészítik az engedélyezési és kiviteli terveket, az átalakítás során teljes külső és belső korszerűsítést, energetikai fejlesztést és akadálymentesítést tartalmaz a program. A házi és gyermekorvosi praxisok helyiségeinek kialakítása mellett a közös használatú helyiségek – folyosó, vizesblokkok, WC, raktárak – kialakítása is megtörténik a projektben. A helyiségek kialakításánál a falburkolatok és a padló burkolatok is teljes körű átalakításon esnek át. A program keretében az épületek teljes energetikai korszerűsítése is megvalósításra kerül. Az energetikai felújítás keretén belül valamennyi épülethatároló szerkezet korszerűsítésére, a külső nyílászárók új fa, vagy műanyag ajtókra, ablakokra történő cseréjére, a fűtés és a használati meleg vízellátás illetve a belső világítás korszerűsítésére is sor kerül. A tervezés során a napkollektorok és napelemek telepítésének lehetőségét és szükségességét is megvizsgálják. A teljes épület fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszereinek korszerűsítésére, a teljes vezetékhálózat cseréjére is sor kerül. Az épületekben a radiátorok cseréje is szükséges, melyeket egyenként, „vandál biztos” termosztatikus fejjel szabályozhatóra fognak kialakítva. Az épületeken belüli fűtőköri szakaszolás megvalósításra is sor kerül.

A városi teljes projekt költségvetése bruttó 677 millió forint, melynek támogatási intenzitása 100%, vagyis a városnak nem szükséges önerőt biztosítania.

Itt szeretném kiemelni, hogy a városban összesen 7 orvosi rendelő fog megújulni és ebből 4 a településeinket érinti.

Az ütemezésről annyit lehet tudni, hogy a tervezési munkák várhatóan 2017 első félévében készülnek el, amely alapján kerül lefolytatásra a kivitelezési közbeszerzési eljárás. A kivitelezési munkák várhatóan 2018 őszén fejeződnek be.

 

2.

Egyre barátságosabb képet mutat a közmunkások új, Szövetkezet utcai telephelye. A vegetációs időszak végéhez közeledve egyre több időt tudnak szánni a dolgozók a telephely végleges kialakítására. A közterületeken kivágott fák, ágak begyűjtése, összevágása megtörtént, ezáltal rendelkezésre áll az épület téli fűtéséhez a tüzelőanyag. Az épület hátsó bejárata előtt elkészült egy  cementlapokból épített kis  tér. Az épületben is végeztek kisebb átalakításokat, és az összes helyiséget kifestették. Lassan helyükre kerülnek azok a használt, ám de nagyon jó állapotú bútorok, amelyeket a Biokom bocsátott a közmunkásaink részére.  A képviselői keretemből egyszeri 200 eFt-os támogatással próbáltam az épület belakását elősegíteni. Vásároltak hét garnitúra „sör asztal-pad” készletet, melyet a településeink közösségi rendezvényein is lehet majd használni. Az alsó szinten kerültek kialakításra azok a helyiségek, amelyekben a szerszámokat, gépeket, a traktort, a fűnyíró traktort tudják tárolni, továbbá ezen a szinten került kialakításra egy étkezésre alkalmas, felszerelt konyha és a raktár helyiségek. A felső szinten szociális, iroda és tárgyaló helyiségek kerültek kialakításra. Még terveznek kisebb átalakításokat, de már elmondható, hogy az épületet mindenki megelégedésére sikerült használatba venni.

 

3.

A somogyi templom előtti téren október 22-én avatta fel Dr. Őri László, Pécs város alpolgármestere és Pető Sándor, az 56-osok Szövetségének Baranya megyei elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készített gránit emlékoszlopot, amelyet a Pécs-somogyi áldozatok emlékére, tiszteletére  állítottak. Az emlékmű felállítása részben közadakozásból történt és ehhez Dr. Páva Zsolt polgármester 100 eFt, Dr. Őri László alpolgármester és Tihanyvári Dóra képviselő asszony 50-50 eFt és Huba Csaba képviselő 250 eFt támogatást nyújtott.

 

4.

A Pécs M. J. Város Önkormányzata  október 23-án az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartott. Az ünnepségen 26 elismerő oklevél és emlékérem, továbbá a Szabadság díj átadásával tüntették ki azokat a pécsi polgárokat, akik az ’56-os események aktív résztvevői voltak. Elismerő oklevelet és emlékérmet kapott többek között Ábel György és Czukor Antal. Tisztelettel és elismeréssel gratulálunk a kitüntetetteknek.

Az ünnepségnek más somogyi vonatkozása is volt. Az emlékérmeket és a Szabadság díj szoboralakját a Somogyban élő Trischler Ferenc szobrászművész készítette.

 

 

Huba Csaba

Comments

comments