Hirdi polgárőrség hírei

Pár szó a szüreti felvonulásról!

Október 08-án szüreti felvonulás és bál volt Hirden.

A rendező felkérte (mint évek óta) a helyi polgárőrséget az útvonal biztosítására és a bál felügyeletére, amit természetesen most is elvállaltunk.

A felvonulás előtt a rendezővel megbeszéltük az útvonalat, hol lesz tánc és hol kell megállni. Külön felhívtam a figyelmét arra, hogy a 6-os számú főúton csak addig állíthatjuk le a fogalmat, amíg mindenki át nem ér, a tánc pedig a megszokott helyen a főút mellett lesz. Visszafelé zártuk a 6-os út forgalmát addig, amíg az utolsó ember is átért, ezután intettem a gépjármű vezetőknek, hogy mehetnek. A táncosok felsorakoztak és egy felnőtt bíztatására visszamentek a főútra, hogy ott táncoljanak. Figyelmeztettük, hogy nem szabad és négy társammal együtt próbáltuk leterelni őket az útról. Hadakoztunk velük miközben nyomdafestéket nem tűrő hangon szidtak bennünket a fiatal táncosok, akik közül elég sokan ittasak voltak. Egyik felnőtt még azt is kiabálta, hogy mi fizetünk benneteket, azt csinálunk, amit akarunk, ezzel is tovább hergelte a fiatalokat. Eközben a rendezők az út melletti lépcsőről figyelték az eseményeket. Hosszú percekig viaskodtunk, biztos szép látvány lehetett, mert a rendezők csak álltak és néztek addig, amíg meg nem kérdeztem Tőlük, hogy nem kellene segíteni. Addig, aki a fiatalokat visszaküldte az útra videózott. Az egyik rendező odajött kettőt kiáltott, hogy le az útról, a zenészeknek intett és két percen belül a gépjárművek akadály nélkül mehettek az úton.

Visszakísértük a felvonulókat, közöltem a rendezővel, hogy ez volt az utolsó eset, hogy mi a felvonulást biztosítottuk és az éjszakai ügyeletet lemondtam. Azt javasoltam, hogy ha valami gond van, szóljanak a rendőröknek.

Átgondolva az eseményeket a felelősök: a rendezők! A fiatalok kihasználásával próbálták lejáratni a polgárőröket. Ha nem ez volt a céljuk, akkor az első percekben odajöttek volna, nem várnak arra, hogy szóljak nekik. Úgy gondolom, az emberek tiszteletét nem mások lejáratásával lehet kivívni.

Büszke vagyok a csapatomra! Tizenöten vagyunk, többen kiléptek ki ezért, ki azért egy pár embert sajnálok, hogy így döntött, mert köztünk lenne a helye, de könyörögni senkinek nem fogunk, felnőtt emberek tudják, mit akarnak. Véleményem szerint mozgósítható jó csapatunk van és ezt a munkát szabadidőből ingyen csináljuk, természetesen mi is hibázunk hisz emberek vagyunk. A lényeg, hogy a település lakói számíthatnak ránk.

A civil emberek támogatását ezúton is köszönjük.

Más: Tavaly a sportpálya melletti téren ültettünk egy fát az összefogás és a település lakóinak tiszteletére. Idén búcsú napján fiatalok derékba törték a fejlődésnek induló facsemetét. Tudjuk kik voltak… megbeszéltük velük, hogy ezt a maradványt kiássák és a helyére elültetik azt a kis fát, amit ismét odaviszünk.

Úgy gondolom, hogy a jóindulatunk abból is látszik, hogy nem jelentettük fel őket és az iskolát sem értesítettük. A faültetésre még mindig várunk, de már nem sokáig…

 

Tóth Mihály

Pécs-Hird Polgárőr Egyesület elnöke

Comments

comments