Egy életet adsz a betegségednek, adj egy ESÉLYT az ÉLETEDNEK!

A test és az elme folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással. A jóga tudománya nem húz éles határt, hol ér véget a test és hol kezdődik az elme, hanem mindkettőt önálló, teljes egésznek kezeli. A mindennapok nehézségei feszültséget hoznak létre a testben és az elmében egyaránt, s ez szorongást, depressziót, nyugtalanságot és néha dührohamot vált ki. A jóga elsődleges célja visszavezetni az elmét az egyszerűség, a béke és az egyensúly állapotába, valamint megszabadítani a zűrzavartól és a levertségtől. Az egészség nem csak betegség nélküli állapotot jelent. Ahhoz, hogy jó egészségnek örvendjünk, az ízületeknek, izmoknak, szöveteknek, sejteknek, az idegeknek és a mirigyeknek, valamint a testet működtető rendszereknek tökéletes egyensúlyban és harmóniában kell lennie egymással. Az egészség olyan, mint a folyó vize, az állandó mozgás mindig frissen és tisztán tartja. A gyakorlatok segítségével az életenergiát, életerőt egyenletesen oszlatjuk el minden testrészünk felé. Amelyik testrészünkre nem viszünk figyelmet ott előbb-utóbb valamilyen probléma, fájdalom alakul ki, mintegy felhívva rá a figyelmet, hogy foglalkozzunk vele. A gyakorlás célja a blokkok feloldása. Oldják a mentális feszültségeket fizikai síkon, a testen keresztül hatva a tudatra, elmére. Például az érzelmi feszültségek és elfojtások feszülté tehetik, és gátolják a tüdő, rekeszizom és a légzés folyamatának szabályos működését, elősegítve egy nagymértékben legyengítő betegség, az asztma kialakulását. Izomcsomók bárhol keletkezhetnek a testben: nyak merevsége nyakizom- vagy csigolyagyulladásként, az arcban neuralgiaként, idegfájdalomként, stb. A fizikai test merevsége az energiaáramlás elakadásának és a méreganyagok emiatt történő felgyülemlésének következménye. A rendszeres gyakorlás a blokkok tartós megszüntetése által elősegíti a test öngyógyító képességét.
A félreértések elkerülése végett nézzük meg, mi is a jóga!
• Először is a jóga egy ősi, tapasztalati tudomány. Amit nem tapasztalsz meg, az csak információ. A jóga tapasztalat általi tudásra törekszik.
• A jóga nem vallás. A jóga azt mondja, mindennek van helye, értéke és szerepe, de ne keverd össze. Minden vallást elfogad, és azt tanítja: ne pocskondiázd a másikat. A jógának van célja, ami az Önvaló elérése. A jógában nincsenek előírások, követelések, törvények, semmi nem kötelező, felszabadítani törekszik. Nem dogma, az élettel van szinkronban.
• A jóga nem idealizmus, mert nincsenek szélsőségek. A jógában szikla, kő kemény tények vannak.
• A jóga nem aszkétikus, nem fakírság. Arra tanít, tested a lelked temploma, tehát vigyázz rá.
• A jóga nem speciális kondicionáló torna, vagy akrobatika, nem lélegzetelállító, csodás mutatványok tárháza, azokkal könnyű túlerőltetni a szívet. Nem sport, mert más a célja, a jógában nincs verseny, nincs rivalizáció.
• A jóga nem ki-és elvonulás, nem elmenekülés, nem hátat fordítás, nem közömbösség az ember és a társadalom problémáival szemben. Az elmélyedést szolgálja, s ez pedig az élet konfliktusainak megoldását segíti.
• A jóga nem ideológia, nem filozófia. A jóga bölcselet.
• A valódi jóga nem divat. Egyetemes, életkortól, nemtől független segítő, gyógyító módszer. A foglalkozásokon megismerünk és alkalmazunk légzési technikákat, hogy az oxigénellátás a szervezetünkben a legoptimálisabb legyen. Begyakoroljuk a helyes élettani légzést. Megtanuljuk a tökéletes testtartást, melynek hiánya sok mozgásszervi problémához vezet. Terápiás gyakorlatokat (mozdulatokat, pózkitartásokat) végzünk, amelyeket megfelelő segédeszközökkel minden korosztály teljesíteni tud. A kezdő gyakorlás gyógytorna jellegű átmozgatás. A cél, hogy mindenki megismerje, érezze és uralja testi működéseit, elsajátítsa és begyakorolja a saját fizikális, belső szervi problémájára megfelelő gyakorlatokat,
amivel tud magán segíteni. A foglalkozás végén negyed óra elcsendesedéssel zárunk. Minden alkalommal vezetett relaxáció van, mellyel a gyógyító (Schumann) agyhullám-állapotot célozzuk meg, ezzel is tanítjuk az agyunkat a megfelelő alvási ciklusokra. Végzett jógaterepautaként arra bíztatok mindenkit, hogy ne féljen és bátran merjen belevágni a jóga gyakorlásába. Minden lépés ezen az úton előre visz. Megismerhetjük, megérthetjük működésünket testi és mentális szinten, elindulhatunk a rendeződés, a gyógyulás irányába. Nem csodát ígérek! Hosszú, állhatatos és lelkes munka hozza meg az eredményt. A gyógyulás üteme a belső hozzáállásunk függvénye. Az ebben való támogatást tudom ígérni annak, aki bízik saját magában és a gyógyulásáért hajlandó cselekedni. Teljesen kezdő jógafoglalkozásokat tartok csütörtökönként fél 6-tól fél 8-ig, ahova szeretettel várok nemtől, kortól, betegségtől, fizikai állapottól függetlenül mindenkit. A gyakorlással, bármilyen fizikai formában vagyunk is, csak javulhat az állapotunk. Minden segédeszközzel rendelkezik a jól felszerelt stúdiónk. Várunk kis, de annál vidámabb csapatunkba!

Krámosné Schweitzer Andrea
Napüdvözlet Egyesület
(20/3909754)

Comments

comments