Ami az értéktárból kimaradt….

 

 

Tisztelt Olvasók!

 

Sok köszönetet és elismerést kapott szerkesztőségünk a múlt hónapban megjelent Értéktár miatt, de értek jogos kritikák is. Főleg amiatt, mert néhány fontos épület, civil szervezet, esemény nem került be. Kár, hogy ezeket az igényeket nem a kérdőíveken, vagy a személyes megkeresések alkalmával jelezték, így az a lehetőség maradt, hogy az újságban vegyük sorra őket rövid ismertetéssel.

Először két templom épületet illik megemlíteni, ezek viszonylag újak, talán ezért nem kerültek még bele úgy a köztudatba, mint a régebbiek.

Taar Ilona

 

Evangélikus templom Vasason, Bethlen u.

Tervezője Sándy Gyula, az alapkő letétele 1950.09.08-án volt. Az altemplom 1952-ben, a felső templom 1959-ben készült el. A templomszentelés 1963.09.08-án volt. Teljes egészében a hívek adományaiból épült fel, 1949-53-ig gyűltek az adakozások. Legtöbben 10-20 Ft-ot adományoztak, de például a vasasi Lovász család 200 Ft-tal járult a költségekhez. Vasas, Somogy hívein kívül Maráza, Geresdlak és Hosszúhetény, Erzsébet, Szellő evangélikus lakói is adakoztak. A  templomszentelő istentiszteleten Missura Tibor szolgált,a gyülekezet 53 tagot számlált Sajnos a mai létszám ennek töredéke, de két hetente, és a nagy egyházi ünnepeken így is mindig tartanak istentiszteletet.

 

Református templom Hirden, Hirdi út.

 

1996-ban vásárolta a református egyházközség a telek egyik felét,1999-ben egy svájci testvérgyülekezet segítségével a másik részt. Az építkezés 2001-ben kezdődött, és sok önkéntes munka és sok más felajánlás segítségével 2007-re fejeződött be. A templomszentelő istentisztelet 2007. szeptember 15-én volt,  Bogárdi Szabó István püspök úr szolgálatával. A gyülekezet létszáma akkor    fő volt, azóta szaporodott. Minden vasárnap istentisztelet van, minden második héten gyermekfoglakozás, nyaranta hittantáborok. Az emeleti szobákban vendégek, diákcsoportok elszállásolására is van lehetőség maximum 20 főig.

 

Comments

comments