Csupaszív vándorkupával a hullámok és a lovak hátánk

 

 

 

Verőfényes napsütésben ülünk a Berek Wakeboard és lovarda teraszán, ahol Lukács Jánossal és fiával Tiborral, a komplexum tulajdonosaival beszélgetek önzetlenégről, helyi kötődésről, nagy álmok megvalósulásáról és még megvalósítandó terveikről.

 

Ti nyertétek tavaly év végén a Vasasért Egyesület kezdeményezése által életre keltett Csupaszív vándorkupát. Mi jelent ez tulajdonképpen?

A csupaszív vándorkupa egy olyan díj, amelyet az a helyi vállalkozás kapja meg, aki a legtöbbet tette abban az évben a településért.

Akkor Ti bizonyára sok mindent tettetek a helyiekért. Felsorolnál néhányat azok kedvéért, akik nem ismernek titeket?

Én kezdtem el ösztönözni a helyieket, hogy alapítsanak egyesületeket, a közösségnek nagyobb az ereje. Azt akartam, hogy valami mozduljon meg. Számtalan példa mutatja, hogy egy település méretétől függetlenül képes fejlődni, ha a lakói hisznek benne. Éveken keresztül minden hóesés után elindultam a homlokrakodóval és letologattam a havat a faluban. Nem kért erre senki, és nem is vártam ezért semmi fizetséget senkitől, de nem is hitték el, hogy mindezt ingyen csinálom.

Akin látom, hogy akar valamit, annak szívesen segítek, ha tudok.

Amikor valamilyen gépi földmunkára van szükség (emlékműállítás, takarítás, árvízi katasztrófa elhárítás, patakmeder tisztítás, óvoda udvarbontás) akkor mindig szoktunk segíteni, vagy ha árajánlatot kérnek tőlünk, akkor olyan árakat igyekszünk megadni, hogy a konkurenciának esélye sem maradjon arra, hogy itt munkát vállaljon, mert azt szeretnénk, hogy rendesen el legyen végezve az adott feladat, így inkább magunk igyekszünk elvégezni.

Szeretnénk elérni, hogy nyáron egy-két alkalommal legyen valami nagy megmozdulás, mint a búcsú régen, hogy az itt élő emberek jól érezzék magukat együtt.

 

 

Biztosan szerettek itt élni. Mitől jó vasasinak lenni?

Itt születtünk, itt nőttünk fel, itt játszottunk a réten. Nem tudunk és soha nem is akartunk Vasastól elszakadni. Máshol sem lenne jobb vagy különb. Eszerint rendeztük be az életünket, ahelyett hogy elvándoroltunk volna valahova, amit jobbnak hiszünk, megpróbálunk valamit itt helyben teremteni.

Járt már nálunk nagyon sok, sokféle ember a világ különböző részeiről, mindannyian azt mondják ez egy kivételesen szép természeti környezet, ilyen csodás fekvésű falut nem sokat láttak. Körülölelnek és óvnak bennünket a hegyek, dombok, karnyújtásra van tőlünk teljes valóságában a Hármas-hegy, mintha még a magyar címert is pont erről a helyről mintázták volna.

Néhány éve augusztus 20.-án mindenhol az országban vihar tombolt, a mi fejünk felett a nap ragyogott az égen, körben a dombok felett mindenütt fekete felhők, dörgés-villámlás. Mintha akkor Isten tenyerén lettünk volna, fantasztikus volt mindezt átélni, ezt a falut csak imádni lehet.

 

Miért érzitek fontosnak, hogy tegyetek a helyi közösségért?

Mert hiszünk benne, hogy ha mindenki megteszi, ami erejéből telik akkor a jövő mindig csak jobb lesz. Nagyon szeretnénk, ha sikerülne a fejekben túllépni azon a sajnálatos tényen, hogy a bányák bezártak, és sikerülne az embereknek megtalálni a helyüket a világban. Erre láthatóan van törekvés a mindenkori városvezetés részéről, de áttörést ebben nem érzékelünk. Úgy tűnik, hogy a város a saját problémáival is nagyon nehezen boldogul, a peremkerületeinek fejlesztésére még halovány erőfeszítéseket sem tesz.

 

Hol tartjátok a kupát? J

Bent a szekrény tetején, meg is kérdezik mi ez? Viktor unokám azt mondta ne is adjam vissza, olyan büszke a szép serlegre.

 

 

Mi tölti ki mostanában a napjaitokat?

Mostanában az építőipar nem éri el a korábbi volumenét, jóval nehezebb munkát találni, mint azt korábban megszokhattuk. Az EU pályázatban többek közt munkahelyek teremtését vállaltuk, nagyon sokat kell azon dolgozni, hogy ezt teljesíteni tudjuk.

Folyamatosan bővül a lovas iskolánk vendégeinek száma. A lovaglás sok gyereket megmozgat. A ló fegyelemre szoktat, a döntéshozatalt elősegíti, jó inspiráló erő.

A barátságtalan időjárás miatt nehezen indult a wakeboard szezon, szerencsére lassan megjön a jó idő. Bízunk benne, hogy sok ember választja ezt a sportot, ami nagyon szórakoztató ugyanakkor intenzív testmozgás. Ezt csak kipróbálni nehéz, ha az ember belekóstol, nagyon gyorsan élvezni fogja, és mindig tud valami újat gyakorolni benne. Nagyon nagy állóképességet ad, és javítja az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt. Ráadásul telefonon sem tudják közben zavarni.  🙂

Ez a fejlesztés nekünk egy nagy fa volt, amibe a fejszénket belevágtuk. Egyelőre további pályázati fejlesztésben nem gondolkodunk, kisebb lépésekben haladunk tovább lehetőségeink szerint. Még nagyon sok feladatunk van, és ötleteink is akadnak.

Arra törekszünk, hogy vendégeink jól érezzék magukat és úgy gondolják érdemes ide visszatérni.

Honnan jött ez a folytonos tenni akarás?

Így születtem. Nem tudom ez áldás vagy átok, mikor így, mikor úgy.  Sokat kell dolgozni, és akkor mindent elérhet az ember, csak nagyon kell akarni.

Mindig is szerettem volna egy tavat. És amikor lehetőség adódott megcsináltuk.

Ha az ember terveket sző, igazán hisz bennük, kivárja és felismeri a megfelelő pillanatot a megvalósításukhoz, akkor sikerülni fog, amit szeretne.

 

Mi lesz a legközelebbi nagyobb eseményetek?

 

2016.06.11.-12 playwake: a világ legfejlettebb wakeboard felszerelés gyártóinak a 2016-os deszkáit lehet tesztelni előzetes regisztráció esetén, és világhírű magyar wakeboard versenyzők bemutatóját láthatjuk a hétvége folyamán. A szombati programhoz csatlakozik a Vasasért Egyesület már hagyományosnak mondható Mestertár rendezvénye, melyen a helyi kézművesek, termelők mutatják be és árusítják portékáikat.

  1. június 15-én, szerdán érkezik Vasasra a „Fordulj kispej lovam…” hagyományőrző lovas túra és férfitáncos előadássorozat a magyar néptánc és népzenei élet kiemelkedő személyiségeivel. Céljuk, hogy a hagyományos életmódú gazdálkodó falvakat felkeresve felélesszék, ápolják a helyben élő emberek magyarságérzetét, öntudatát.

A program 17 órakor kezdődik helyi fellépők műsorával:

Berze Nagy János népdalkar

Bányászszív dalcsapat

Mecsek Táncegyüttes utánpótlás csoportja

19 órakor a férfi néptánc csoport műsora

Ezen kívül lovas és wakeboardos napközis táborokat szervezünk a nyár folyamán.

Comments

comments