Szabad-e kutyát láncon tartani?

Szabad-e kutyát láncon tartani?

 

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet módosítása értelmében 2016. január 1-jétől tilos ebet tartósan kikötve tartani.

A rendelet módosítás hatására a média széles körben foglalkozott a témával, néha nem a valóságnak megfelelő információt eljuttatva az olvasókhoz, hallgatókhoz.

A konkrét válasz megadása előtt tisztázni kell, miért volt szükség a változtatásra.

Még ma is nagyon sok ebtartó csupán „jelző”-ként használja a kutyát egy szűk kennelbe zárva, vagy láncra kikötve. Egyetlen elvárása, hogy megvédje a portáját az illetéktelenektől, a rókától. Viszont tudjuk, hogy a kutya az az állatfaj,- a sok ezer éves együttlét következményeként-, amely a fajtársaival szemben is az ember társaságát választja.

A súlyos sérülésekkel járó kutyatámadások okozói zömmel rosszul szocializált kutyák, nem volt lehetőségük az emberekkel megfelelő kapcsolat kialakítására.

Bárhogy is tartjuk az ebet,lényeges, hogy a kutyának biztosítani kell a gazdával együtt töltött időt, a közös sétát, és a szabad mozgás lehetőségét!

A rendeletnek nem az volt a célja, hogy minden kutya azonnal lekerüljön a láncról, akkor is ha szocializáltsága, vagy környezete nem biztosítja biztonságos tartást, hanem az, hogy úgy tartsuk az állatot, hogy biztosítsuk a természetes viselkedésének lehetőségét, de ugyanakkor ne zavarja szükségtelenül a lakóközösséget, ne veszélyeztesse az emberek testi épségét, és életét.

Tehát a hatályos jogszabály alapján nem az eb láncon, vagy futódróton tartása tilos, mivel a jogszabály az eb tartós kikötését tiltotta meg, és nem az állat időszakos megkötését.

 

Veszettség és a veszettség elleni védőoltás

 

A veszettség (rabies, lyssa) egy vírus okozta fertőző betegség, ami agy- és gerincvelő gyulladást okoz melegvérű állatokban (madarakban, emlősökben) és emberekben. Veszettség ellen nem vakcinázott emberben (nagyon ritka kivételtől eltekintve) halálos kimenetelű betegség. A fertőzés leggyakoribb formájában a veszett állat harapás útján a sérült bőrfelületen keresztül a nyálával juttatja be a vírust a szervezetbe.

Ennek a fertőződési lehetőségnek a megakadályozása miatt hazánkban az ebek veszettség elleni oltása a harmincas évek óta kötelező. Ma a jogszabályok szerint a tulajdonos köteles kutyáját a három hónapos kor elérésekor 30 napon belül beoltatni, majd hat hónapon belül ismét, ezt követően pedig évente egyszer.

Nagyon fontos a féregtelenítő készítmény beadása. Ez ugyan évente csak egyszer kötelező, de fontos közegészségügyi jelentőségű, ugyanis kedvenceink “gilisztái” emberekben is jelentkezhetnek, és ilyenkor elsősorban a gyerekek veszélyeztetettek.

 

Ebben az évben településeinken a következő időpontokban kerül sor az ebek összevezetett oltására:

 

Vasas/ volt tüzoltószertár előtt/:2015.04.11./hétfő/ 15:30-17:00

Somogy/volt mázsaház előtt/2015.04.12./kedd/: 15:30-17:00

Hird alsóbolt:2016.04.13./szerda/: 16:00-17:00

Hird gázcseretelep: 2016.04.14./csütörtök/: 16:00-17:00

Vasas/ volt tüzoltószertár előtt/ 2015.04.15./péntek/: 16:00-17:00

 

Comments

comments