Művelődési házaink jövője

Művelődési házaink jövője

 

Tavaly év végi, egyike utolsó önkormányzati közgyűlésen döntött a pécsi képviselő testület a Vasasért Egyesület által üzemeltetett művelődési házak további üzemeltetéséről. Kicsit talányos lehet, e megnyugtatásképpen további három évre – 2017. december 31-ig – közművelődési szerződésünket meghosszabbította a testület. Ez mindenféleképpen jó eredmény, főleg, ha azt a tényt is hozzátesszük, hogy a városban 27 szervezet rendelkezett közművelődési szerződéssel, ezek mindegyike tavaly év végével lejért.

Közülük mindössze 14 szervezet – csak a fele, minden második – kapott lehetőséget a képviselőtestület döntése alapján a közművelődési feladatok további 3 éven keresztül való végzésére. Örömteli, hogy a településrészünkön még egy szervezet a Somogyban dolgozó Tegyünk Egymásért Egyesület is megkapta, vállalta ezt a korántsem könnyű feladatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Önkormányzat kötelező közművelődési, kulturális feladatai közül „kiszervez” erre alkalmas és vállalkozó civil szervezetnek jó néhányat, azzal, hogy a saját területén ezt a feladatot ők végezzék el az önkormányzat helyett. A szerződésben biztosítanak ennek színteret, azaz egy úgynevezett haszonbérleti szerződésben ingatlanhasználatot – bérleti díj ellenében – adnak az erre alkalmas civil szervezetnek.

A Vasasért Egyesület esetében ezek az ingatlanok a somogyi Kossuth, a vasasi Berze Művelődési Házak, és a Bencze J. 6. sz. alatti egyesületi székhely, mint már említettem haszonbérlet keretében bérleti díjfizetési kötelezettség vállalása mellett. Ezek a szerződések január hónapban aláírásra kerületek, így 2017. december 31-ig biztosított a terület kulturális, közművelődési, szabadidős, sport tevékenységeihez a helyszín. Ezekről a lehetőségekről a januári számban számoltunk be részletesen.

Természetesen igyekszünk a vállalt feladatoknak minél teljesebben megfelelni, ezért minden jobbító szándékú véleményre, javaslatra és nem utolsó sorban segítségre, támogatásra nyitottak vagyunk – adott esetben együttműködések megkötésével. Tettük ezt eddig is és tesszük eztán is, így továbbra is sok szeretettel várjuk Önöket, keressenek, olvassanak bennünket!

 

Berényi Zoltán

 

Comments

comments