Aknatorony avató

Aknatorony avató

Aknatorony makett avatása a Szent Borbála Emlékparkban és Borbála napi ünnepség

a Bányászotthonban.

 

Borongós szép napon a vasasi Szent Borbála Emlékparkban felavattuk az 1968-ban felállított, 1994-ben privatizált, 2015-ben visszavásárolt Aknatorony makettet. Az ünnepségre szép számmal(több mint 200 fő) érkeztek a volt bányász kollégák, meghívott vendégek és településünk lakói. A Vasasi Bányász Fúvószenekar kíséretével elénekeltük a Himnuszt. A zenekart vezényelte: Vucseta László karnagy. A média érdeklődése közepette felavattuk az Emlékművet. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Dr. Páva Zsolt P.M.J.V. polgármestere és Huba Csaba önkormányzati képviselő vágták át a piros-fekete bányász szalagot. Ezután Kövesi Ferenc atya megáldotta az Emlékművet és az ünneplőket. Ezt követően Borbála napi ünnepi műsorunk kezdődött a Bányászotthon dísztermében. Az ünnepi beszédek után Molnár Ferenc a Bányász Érdekvédelmi Egyesület elnöke köszöntőjét hallhattuk. Ezután a 86 éves Vasasi Bányász Fúvószenekar ünnepi műsorában gyönyörködhettünk. A vasasi bányamanók változatos, szép műsorral készültek. Felkészítő tanáruk: Majoros Istvánné Gizike. A Csillag Mazsorett Egyesület sziporkázó műsorát láthattuk. Művészeti vezetőjük: Kelemen Csilla. A Berze Nagy János Népdalkar bányászdalokkal kápráztattak el bennünket. Vezényelt: Mesterné Strausz Emőke. Ezután verseket hallhattunk a Somogyi Nyugdíjas Bányász Klub előadásában. Ebben az évben alakult Bányászszív Dalcsapat nagyon megható az 1986-os fejtésomlás áldozataira emlékezve énekelték el, a hősök tiszteletére írt dalukat. Többen sírtak, mert aki akkor ott volt, tudja mit éltünk át azokban a napokban. Ünnepségünk végén a Vasasi Bányász Fúvószenekar kíséretével közösen-együtt énekeltük el a Bányászhimnuszt.

Végezetül köszönetet szeretnék mondani mindenkinek aki támogatta, segítette, hogy az Aknatorony Emlékművet felállíthattuk és felavathattuk. Köszönet Frank Emil és munkatársainak, hogy 1960-as években üzemi segítséggel elkészítették a vasasi Aknatorony hiteles, kicsinyített mását. Köszönet a Vasasai Szent Borbála Egyesületnek, hogy több évi kitartó kutatómunkája után visszavásárolta és Borbála napkor szép ünnepség keretében felavatta. Köszönet a támogatóknak, nélkülük ez nem valósulhatott volna meg:

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Bányász Érdekvédelmi Kulturális Egyesület, Lukács és Társa Kft, Vasasi Gazdabolt Kft, Patyi József. Köszönet volt bányász társaimnak akik első hívó szóra jöttek és mindenben segítették munkánkat. Köszönet Bilonka Istvánnak a vezérlécért, az óvodának az áramért és a vízért, a közmunkásoknak a terület rendbetételéért és a Vasasért Egyesületnek a rendezvény támogatásáért. Köszönet Papp Károly karosszéria lakatos mesternek, hogy a nagyon rossz állapotban lévő Aknatornyot ilyen széppé, ujjá varázsolta. Köszönet Temesi Gábornak a kihangosításért, vetítésért és Tóth Csanádnak a több száz fényképért.

 

Jó szerencsét!

 

Ruzsicsics Ferenc

Vasasi Szent Borbála Egyesület elnöke

Comments

comments