Vasasiak harca a Thommen légakna modelljének visszaszerzéséért

 

A történet ott kezdődött, hogy valamikor a budapesti VIT-re készítették el e modell 50 cm-es változatát a vasasi gépészeti műhely ügyes dolgozói Frank Emil és Bodony Béla. Ezt fejlesztették tovább a bánya fennállásának századik évfordulójára a múlt század hatvanas éveiben. A vasasi gépészek és gyakorlaton ott dolgozó diákok gyártották le a Thommen légakna 2 (később Petőfi K-i légakna) emberléptékű modelljét. A modellt a Bányászotthon kertjében állították fel ott, ahol a nagyobb szabadtéri ünnepségek voltak, ott, ahol a bányásznapon jól érezték magukat, önfeledten szórakoztak az üzem dolgozói. Az üzemi ünnepségeken, ha valaki kitekintett az emeleti ablakból láthatta az akna vasszerkezetű modelljét. Díszletként szolgál a bányásznapi vidám kerti ünnepségekhez. A századik évforduló megünneplésekor is jelentős szerepe lehetett. Emellett az évfordulóra díszes érmét is verettek.

A bánya felszámolásakor a leltárban szereplő mini aknát is pénzzé tette a felelőtlen anyagiasság. Egy volt üzemi dolgozó vette meg, ahogy mondani szokták bagóért. Az új tulajdonosa egy távoli alföldi helységbe költözött. Amikor a Vasasi Szent Borbála Egyesület vezetésének gondolataiban felmerült, hogy vissza kellene szerezni ezt a sokak számára ma már ereklyének számító létesítményt már csak csillagászati összegért volt eladó. A körülmények azonban változnak. Az aknamodell tulajdonosa elköltözés előtt állt és már kész volt elfogadható árért megválni ettől.
Időközben az állaga erősen leromlott. A felújításhoz szükséges pénzt egy pályázaton sikerült megnyerni. Így a felújított értékes emlék ismét a vasasiak tulajdonába került. A Szt. Borbála Egyesület úgy döntött, hogy az általuk kialakított Szt. Borbála Emlékparkban helyezik el. Mint már több esetben az Egyesület aktív magja sok munkával alapozta és állította fel az aknamodellt. Az Emlékparknak ezt az új, látványos létesítményét a Szent Borbála napi emlékünnepség keretében avatják fel.

 

Pécs, 2015. november

Dr. Biró József

Comments

comments