Helyi érdek, helyi érték

Helyi érdek, helyi érték

Stábunkkal nagy hangsúlyt fektetünk a helyi értékek felderítésére. Hisszük és valljuk, hogy Somogy-Vasas-Hird területén sokkal több felfedezni és értékelni való van, mint az legtöbben gondolnánk.

Tudja ki készíti a legfinomabb házi sajtot Somogy-Hird-Vasason? Él a környezetében olyan személy aki ismeri a gyógynövények titkát? Hova jár fodrászhoz? Ismer kézművest, vagy keramikust? Ossza meg velünk, ha tud olyan helyben élő mestert (pl. cipész, szövő, jogász, csuhékészítő, ács), aki tevékenységét magas szinten űzi, akár hobbiból, akár hivatásból. Mester-tárunkba keresünk helyi mesterembereket és szolgáltatókat. Ajánlják magukat vagy környezetükben lévőket!

Érték-tár kiadványunkba keressük a helyben fellelhető értékeket/nevezetességeket, melyek lehetnek természeti, művészeti, hagyományőrző, de akár közmegbecsülésnek örvendő személyek, legek vagy bármi, ami/aki az Ön számára érték és melyet szívesen látna egy helyen.

Célunk, hogy ezeket az értékeket és mestereket összegyűjtjük és tavasz környékén egy igényes kiadvány formájában mindannyiukhoz eljuttatjuk, ehhez azonban az Önök segítségére is szükség van.

Mikor?

Folyamatosan, nagyjából 2016 februárig. Munkanapokon 9:00-18:00 között.

Hol?

Kossuth Művelődési Házban (7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.), illetve terepen a településeket járva.

Kikkel?

A Vasasért Egyesület munkatársaival.

Hogyan?

Beszélgetéssel, interjúkat készítve és nyomtatott vagy on-line kérdőív kitöltésével: www.kobeko.hu/p12

 

 

Kutatómunkánk részeként ismét megrendezzük a Mester-tár és Egészségnap II. rendezvényünket, ahol rendkívül színes programokkal várjuk Önöket. Az egészség jegyében a helyi kluboktól kapunk ízelítő sportbemutatót, lehetőség lesz különböző szűrővizsgálatokat végezni és helyet kapnak a mesteremberek is. A bemutatkozó részeként kóstolókkal kedveskedünk, lesz játszósarok a gyerekeknek és kézműves foglalkozások a kreatívaknak.

Időpont: részletek később a szórólapokon

Helyszín: Berze Művelődési Ház

 

CsupaSzív vándoRkupa és Önkéntes Díj átadást szervezünk decemberben a Vasasért Egyesület szokásos és nyilvános Szakmai Napjával és éves beszámolójával egybekötve. Bár az időpont még távoli, már most érdemes tenni érte, hiszen az idei év jó cselekedeteit ismerjük el. Olyan vállalkozásokat és támogatókat keresünk, akik 2015-ben a legtöbbet tettek/teszik, adományoznak településeinkért, Somogyért, Hirdét és Vasasért.

A díjazottat szavazás eredménye dönti el. A szavazatokat civil szervezetek adhatják le december 8-ig bármilyen formában szervezetünk részére.

Ugyanakkor idén önkénteskedni is megéri! Próbáld ki, milyen sokat kapsz, ha egy kicsit önzetlenül adsz J – legyen az bármilyen terület, végezd munkád lelkiismeretesen és bízz abban, hogy nyilvánosan is elismerésben részesülsz. Egyúttal a foglalkoztató civil szervezeteket arra kérjük, hogy vegyenek részt decemberi rendezvényünkön és jelöljék elismerésre önkéntesüket, meghálálva nagylelkű munkájukat, melyre nem sajnálták idejüket, energiájukat.

 

„Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” projektünk kerestében tovább folytatódnak a már jól megszokott programelemek. Válogassanak kedvükre!

 

10 alkalmas programelemünk az Egészségkultúra előadássorozat, mely hamarosan végéhez közeledik. Interaktív előadásunkban már csak két téma kerül feldolgozásra, ami nem más, mint a következők:

október 7, szerda 18:00 – 19:00: Gyógyszerszedési útmutató

október 14, szerda 18:00 – 19:00: Alternatív gyógyászat helye a gyógyításban

Szakértő: Lévainé Nagy Kornélia

Ügyfélkapu tanácsadásaink keretében magánszemélyek számára igyekszünk minden problémára (pl. közszolgáltatás, költséghatékonyság, munkaügyi, jogi, pénzügyi, biztosítási, életvezetési, háztartási, stb.) megoldást találni.

A számítógépes tanácsadás folytatódik, csütörtökönként 17:30-tól várjuk felváltva a kezdő és haladó csoportokat. Jelenlegi témák: fájlkezelés (másolás, törlés, áthelyezés), alapvető segédprogramok bemutatása, vírusvédelem, Facebook, Youtube, Gmail bemutatása, használatának gyakorlati ismertetése.

 

Civil-kapu tanácsadás

Fenti tanácsadás „nagytestvére”, melyet civil szervezetek, közösségek vezetői számára biztosítunk. Témakörök: pályázat, pénzügy, marketing, önkéntes, jog. Egyéni, illetve csoportos formában is.

 

Közösségi Kert-ÉSZ

A kertészek a nyári munkák után sem pihennek, de talán az őszi-téli hónapokban több idejük lesz egy kis elméletre, ezért tavaszig havi két programot szeretnénk megvalósítani. Beszélgettünk már növényvédelemről, mulcsozásról, öntözésről stb. Sorozatunk októberi előadásaiban az őszi betakarítási munkákról és a télre való felkészítésről hallgathatunk hasznos információkat. Előadónk: Kis Bocz Levente

Időpont: október 14. és október 28., szerda 18:00

 

Teaház gyermek és ifjúsági klub

ÚJ HELYRE KÖLTÖZTÜNK! Új helyen, új lehetőségekkel, de a régi szokásokkal nyitjuk meg kapuinkat – a Vasasi Iskolától nem messze lévő – Vasasért Egyesület Székházában.

Célunk, hogy még több gyerkőcnek biztosíthassunk kellemesen, hasznosan eltöltött szabadidőt. Sok szeretettel várunk minden 6-14 év közötti gyereket!

Időpont: 2015. október 13-tól: kedd és csütörtök 16:00 – 19:00, szerda és péntek 14:00 – 19:00 (iskolai kikérővel látogatható 14:00 órától).

Új helyszín: Vasasért Egyesület Székháza (7691 Pécs-Vasas, Bencze J. u. 6.)

 

Berze Ifjúsági Programok

Szeptember hónapban is sokan ellátogattak a Berze Nagy János Művelődési házba. Programjaink közt a darts verseny rendszeressé vált. Új programok a nyár multával, mozi est és társas délutánok. A gyereket is várjuk különböző készségfejlesztő játékokkal! Az év utolsó részében is számítunk a sportolni vágyó ifjúságra, hisz egy kis sport mindig kell!

Időpont: hétfő, kedd 15:00 – 19:00 (sport) és szerda 15:00 – 19:00 (ifjúsági klub)

A Darts verseny időpontja október 31.

Helyszín: Berze Művelődési Ház

 

Jövőkutató műhely

Aktualitások a közösségfejlesztési programunk folytatásáról

Október hónapban tovább folytatjuk Somogy, Vasas, Hird következő éveinek tervezését, közösségi ügyeinek megvitatását. A módszer változatlan, továbbra is közösségi beszélgetéseket kezdeményezünk, amelyeken helyi problémákat vitatunk meg és javaslatok fogalmazunk meg a megoldásokra.

Három témában hívjuk az érdeklődőket a következő hetekben:

  1. Helyi közösségi szolgáltatások és foglalkoztatási célú kezdeményezések megerősítése és fenntarthatósága – hogyan alakítsunk és működtessünk egy szociális szövetkezetet?
  2. Hogyan tudjuk helyi erőforrásainkat és adottságainak a településrész érdekében jobban hasznosítani és hogyan tudjuk helyi értékeinket megtartani?
  3. Helyi fejlesztések – önkormányzati együttműködések – EU-s források felhasználásnak településrészi lehetőségei

Az első téma megvitatására 2015. október 9-én 17.30-tól a Kossuth Lajos Művelődési Házban kerül sor.

További részletekről és a műhelymunkák pontos időpontjáról személyesen, telefonon és e-mailon keresztül tájékoztatunk minden érdeklődőt (Törkenczy Tibor, közösségfejlesztő)

 

Megelőzzük a bűnt!

Jelentem, hogy az augusztus 26-án írt aggodalmaimra semmiféle válasz, jelzés, észrevétel nem érkezett. Lehet, hogy én voltam félreérthető, tehát most meg kell, hogy ismételjem azt, amit gondolok:

Pécs-Kelet földrajzi elhelyezkedése nem változott, és az, hogy az újkori népvándorlás és a körülötte kialakult nemzeti, nemzetközi viszonyulás, diplomáciai, politikai intézkedések vagy azok teljes hiányának a hozadékaként a Baranyába érkező menekültek útvonala milyen lesz, azt senki nem tudja előre. Baranyában akkor most válsághelyzet van? Lesz-e menekülttábor vagy nem? …és még egy csomó kérdést fel lehetne tenni, de azt hiszem, hogy biztos választ, vagy legalább akármilyen értékelhető választ senki sem tud adni.

A következő kérdés az lehet, hogy a lakosság – köztük a helyi Polgárőrségek – fel tudnak-e valahogy készülni a „válsághelyzetre”, tudnak-e valamit tenni?

Nos, erről beszélek! Mert ez az, ami a nagypolitikától, a jogos vagy indokolatlan aggodalmaktól, a hírektől és a rémhírektől függetlenül kell, hogy mindenkit érdekeljen, hogy legalább arra késztessen, ami talán a mottónkban leírásra került:

„Valami nem tetszik? Mondd el!”

Igen, és beszéljük meg, és közösen gondoljuk végig azt, hogy mit tudunk tenni majd ha… mert lehet, hogy holnap már késő lesz… (Dr. Fűtő Mihály sk.)

 

Programjaink ingyenesen vehetők igénybe, többségük a Kossuth Művelődési Házban valósulnak meg. Ettől eltérő helyszíneket jelöltük. Bármilyen kérdés, javaslat, jelölés esetén kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot:

Vasasért Egyesület, KoBeKo Művelődési Központ

7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.

+36 72/337-838, info@kobeko.hu, www.kobeko.hu/p12

 

Jelen „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” c. NCTA-2014-10761-C sz. pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. www.norvegcivilalap.hu

 

Comments

comments