Segítsen magán, mert Mi is segítünk!

Projektzárás a KoBeKo-ban

 

A KoBeKo Művelődési Központ háza tájékán lévő NCTA-s programok tovább folytatódnak.

Múlt havi negyedéves összefoglalónk után ismét tanácsadásainkkal, programjainkkal jelentkezünk. Ingyenesen igénybe vehetők, éljenek velük!

 

10 alkalmas programelemünk szerdánként az Egészségkultúra előadássorozat, mely tartalmaz egy tájékoztató, ismeretterjesztő és egy interaktív szakaszt.

Témáink:

Az egészségügyi ellátórendszer működése (09.09.)

  • Ellátási lehetőségek
  • Jogosultság kérdése

Gyógyszerszedési útmutató (09.16.)

  • Miből álljon a házi patika?
  • Hogy szedjük a gyógyszereket?

Betegjogok (09.23.)

  • Betegjogok ismertetése
  • Jogorvoslati lehetőségek

Alternatív gyógyászat helye a gyógyításban (09.30.)

Népbetegségek és rettegett betegségek bemutatása (10.07.)

Időpont: szerdánként 18:00 – 19:00

Szakértő: Lévainé Nagy Kornélia

Helyszín: Kossuth Művelődési Ház

 

Ügyfélkapu tanácsadásaink keretében magánszemélyek számára igyekszünk minden problémára (pl. közszolgáltatás, költséghatékonyság, munkaügyi, jogi, pénzügyi, biztosítási, életvezetési, háztartási, stb.) megoldást találni.

A számítógépes tanácsadás a nyári szünet után szeptembertől ismét folytatódik, csütörtökönként 17.30-tól várjuk felváltva a kezdő és haladó csoportokat.

 

Civil-kapu tanácsadás

Fenti tanácsadás „nagytestvére”, melyet civil szervezetek, közösségek vezetői számára biztosítunk. Témakörök: pályázat, pénzügy, marketing, önkéntes, jog. Egyéni, illetve csoportos formában is.

 

Ifjúsági programjaink

Meselámpa szakkör

A nyári szünet után ismételten sok szeretettel várjuk a kisgyerekeket szakkörünkre, ahol lámpafénynél olvasunk meséket és azokat kézműves foglalkozásokon dolgozzuk fel.

Helyszín: Vasasért Egyesület Székháza

 

Teaház gyermek és ifjúsági klub

Az augusztusi forróságban a Tea-ház és Tanoda változatos programokkal várta a gyerekeket. A hónap elején az Ördögkatlan fesztiválra látogattunk ki, itt az Esélykikötőben szórakoztattunk kicsiket és nagyokat. A hosszú hétvége előtt Abaligetre és Magyaregregyre látogattunk, a 24-i tematikus hét pedig minden nap más programokkal várta az ifjakat (média- és zeneműhely, kreatív nap), a nyarat pedig a szombati focikupa zárta.

Időpont: hétfő – péntek, 12:00 – 18:00

Helyszín: Kossuth Művelődési Ház

 

Berze Ifjúsági Programok

Augusztus hónapban megint csak a dartsé volt a főszerep a Berze Nagy János Művelődési házban. Ismét nagy létszámban jelentek meg az amatőr versenyzők és gyakorolni is már egyre többen járnak. A hónapban tartottunk mozi estet is, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. Ez az új program is rendszeressé válik a klubban. Az év utolsó negyedében is várjuk sportolni vágyó ifjúságot, hisz egy kis sport mindig kell!

Időpont: hétfő, kedd 15:00 – 19:00 (sport) és szerda 15:00 – 19:00 (ifjúsági klub)

Következő amatőr darts verseny szeptember 12., 16:00.

Helyszín: Berze Művelődési Ház

 

Jövőkutató műhely

Jó szerencsével építjük a közösséget!” – gondolatok a közösségfejlesztésről 2.

Az elmúlt hónapokban többször adtunk hírt a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásából Somogyban, Vasason és Hirden elindított közösségfejlesztési kezdeményezésünkről. Az eddigi programok, beszélgetések, viták eredményei alapján pontosan körvonalazhatók az akár több évtizedre visszanyúló problémák (ld. előző írásainkat) és a kézenfekvő megoldási lehetőségek. Tulajdonképpen elégedettek is lehetnénk, hogy azon kevés magyarországi települések egyikén élünk, ahol egyre többet és többen foglalkoznak egy élhetőbb környezet kialakításán. De ez a folyamat épphogy csak elkezdődött, nagyon sokan távolról figyelik vagy egyáltalán nem is értesültek a problémákról. A közösségfejlesztés „csak” segíteni tudja a helyi kezdeményezéseket, a problémák közösségi megoldását, a közügyeinkben való részvételt. Kezdeményezéseink (beszélgető körök, közösségi események, fiatalok szabadidős programjai) célja, hogy találkozási pontokat biztosítsunk az itt élők számára, valamint megerősítsük a már tenni vágyok közötti együttműködést és lendületet adjuk a még „bátortalanoknak”. A tét nem kevesebb, mint Somogy, Vasas, Hird következő éveinek és évtizedeinek magalapozása, az összetartó erő erősítése.

A programról részletesen tájékozódhat a KoBeKo Művelődési Házban, az SHV-ban, internetes oldalainkon, a Pécs és Pannon TV legfrissebb adásaiban:

Pécs TV Civil Fórum: http://pannonkronika.hu/videogaleria/civil-forum-12830 (teljes adás)

Pécs TV híradó:http://pannonkronika.hu/videogaleria/pontma-35818(4. perctől)

Pannon TV híradó:http://pannonkronika.hu/videogaleria/hirado-00284 (12.18 perctől)

Várjuk következő eseményeinkre, érdeklődjön, mondja el véleményét … (Törkenczy Tibor, közösségfejlesztő)

 

Megelőzzük a bűnt!

Lassan vége van a forró nyárnak, de úgy tűnik, hogy „forró” őszünk lesz.

Az „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” projekt egyik programelemének a címe kívánkozik ide:

„Valami nem tetszik? Mond el!” De aztán MOST!

Ez utóbbi mondatot már az aggodalom íratja velem, az az aggodalom, ami Pécs-Kelet földrajzi elhelyezkedéséből adódóan – várhatóan és vélhetően – a helyi lakosoknak pontosan ki nem számítható, de előrelátható közbiztonsági problémát fog okozni. Erre pedig fel kell készülni. MOST!

Mégpedig úgy, hogy: Mond el!

Szervezzünk erre fórumot:

Üljön egy asztalhoz a Pécs-Kelet három Polgárőr Egyesületének a vezetője, a Rendőrség és az Önkormányzat képviselője.

Gondoljuk végig azt, hogy mit tudunk tenni majd ha…

Addig is gyorsítsuk fel a Szomszédok Egymásért Mozgalom szervezését (Több SZEM többet lát.)?

Gondoljuk végig, szervezzük meg az információ-áramlást lakóterületünkön?

Kérdezzük végig, hallgassuk meg a lakosságot hogy „mondják el”?

Mérjük fel a lehetőségeinket?

Készüljünk fel…de mire? Mit tegyünk?

Ezt tervezünk a projekt keretében, mert tennünk kell, de MOST!

Mert lehet, hogy holnapután már késő lesz … (Dr. Fűtő Mihály)

 

Mozdulj rá! sportbemutató II.

Második alkalommal rendezzük meg sportos rendezvényünket, melyben ez alkalommal a kosárlabdáé a főszerep, hiszen több, mint egy év várakozás után ismét kosárpalánkkal büszkélkedhet a Kossuth udvara, köszönhetően a Magyar Kosárlabda Országos Szövetségének. Emellett lábtenisz és kevés eszközös mozgásos programok és élményjátékok várjuk a sportolni vágyókat.

Időpont: 2015. szeptember 26, szombat 13:00 – 18:00

Helyszín: Kossuth Művelődési Ház

 

Helyit helyitől helyieknek helyben!

Tudja ki készíti a legfinomabb házi sajtot Somogy-Hird-Vasason? Él a környezetében olyan személy aki ismeri a gyógynövények titkát? Hova jár fodrászhoz? Ismer kézművest, vagy keramikust? Ossza meg velünk, ha tud olyan helyben élőmestert (pl. cipész, szövő, jogász, csuhékészítő, ács), aki tevékenységét magas szinten űzi, akár hobbiból, akár hivatásból. Mester-tárunkba keresünk helyi mesterembereket és szolgáltatókat. Ajánlják magukat vagy környezetükben lévőket!

Segítsen nekünk! Töltsön ki egy kérdőívet (akár névtelenül is), hogy jövőre egy színvonalas kiadványt tudjunk bedobni minden Somogy-Hird-Vasas-i postaládába!

 

Mire lehetünk büszkék Somogy-Hird-Vasason?

Érték-tár kiadványunkba keressük a helyben fellelhető értékeket/nevezetességeket, melyek lehetnek természeti, művészeti, hagyományőrző, de akár közmegbecsülésnek örvendő személyek, legek vagy bármi, ami/aki az Ön számára érték és melyet szívesen látna egy helyen. Ha Ön büszke valamire településén, juttassa el információját hozzánk, vagy nézzen be irodánkba és mondja el! A büszkeségeinkről szóló kiadványt jövő évben minden háztartásba eljuttatjuk.

 

CsupaSzív vándoRkupa és Önkéntes Díj átadást szervezünk decemberben a Vasasért Egyesület szokásos és nyilvános Szakmai Napjával és éves beszámolójával egybekötve. Bár az időpont még távoli, már most érdemes tenni érte, hiszen az idei év jó cselekedeteit ismerjük el. Olyan vállalkozásokat és támogatókat keresünk, akik 2015-ben a legtöbbet tettek/teszik, adományoznak településeinkért, Somogyért, Hirdét és Vasasért.

A díjazottat szavazás eredménye dönti el. A szavazatokat civil szervezetek adhatják le december 8-ig bármilyen formában szervezetünk részére.

Ugyanakkor idén önkénteskedni is megéri! Próbáld ki, milyen sokat kapsz, ha egy kicsit önzetlenül adsz J – legyen az bármilyen terület, végezd munkád lelkiismeretesen és bízz abban, hogy nyilvánosan is elismerésben részesülsz. Egyúttal a foglalkoztató civil szervezeteket arra kérjük, hogy vegyenek részt decemberi rendezvényünkön és jelöljék elismerésre önkéntesüket, meghálálva nagylelkű munkájukat, melyre nem sajnálták idejüket, energiájukat.

 

Programjaink ingyenesen vehetők igénybe. Bármilyen kérdés, javaslat, jelölés esetén kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot:

Vasasért Egyesület, KoBeKo Művelődési Központ

7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.

+36 72/337-838, info@kobeko.hu, www.kobeko.hu/p12

 

 

Jelen „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” c. NCTA-2014-10761-C sz. pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. www.norvegcivilalap.hu

 

Comments

comments