Önkormányzati hírek

  1. Közvetlenül az ISPA szennyvízcsatorna- és vízvezeték-hálózat kiépítése után keresett meg a somogyi Erdőalja utca néhány lakója, hogy ugyan a szennyvízcsatorna hálózat telkeikhez kiépült, de nem rendelkeznek vezetékes ivóvíz hálózattal. Próbáljak meg ez ügyben segíteni. Sajnos a bejelentés nagyon későn ért el hozzám, már nem volt arra lehetőség, hogy az ISPA beruházás keretein belül a vízhálózat ebben az utcában is kiépüljön. Ha néhány hónappal előbb jelezték volna, akkor a maradványkeret terhére elvégezhetők lettek volna a munkálatok. Ilyen maradványkeretből sikerült annak idején elintézni a somogyi Bányatelep teljes vízcsőhálózatának kicserélését és a vasasi „R” és „S” utca csatornahálózatának kiépítését is.

Pontosan az ilyen elmaradt, kieső hálózatok pótlására a város elkülönített egy 50 MFt-os keretet a rekonstrukciós keretből és ez a forrás biztosította azt, hogy az Erdőalja utca lakói is a nyár elején vezetékes vízhez jutottak.

  1. Az utak állapota folyamatos odafigyelést igényel. Az útburkolatok javítása, kátyúzása, fenntartása a Biokom feladata. Ennek fedezete a város által átadott pénzeszközök. A Településrészi Testület szerény eszközeivel is igyekszik elérni azt, hogy a településeink valamennyi utcája előbb-utóbb szilárd útburkolattal rendelkezzen. Sajnos itt mindig falakba ütközünk, mert az aszfaltos út készítése nem felújításnak minősül, hanem fejlesztésnek. Az aszfalt 4-5000 Ft/m2-es árán felül az előírások szerint komoly előkészítést, tervezést igényel, aminek a költségét nagyon nehéz előteremteni.

Próbálunk lassan előrébb jutni, néhány hete elkészült a Somoska utca teljes szakaszának és a Kút utca 2-6 előtti, patakon túli szakaszának emulziós martaszfaltozása.

Ezen kívül előkészítés alatt van a vasasi CBA áruház előtti és melletti tér rendezése, a „C” és „D” utcák közötti átjáró lépcsőjének javítása, Somogyban az Iparos utca mindkét ágának javítása és az aknafedelek igazítása, a Csap utca felső részén ugyancsak az aknafedelek javítása és a Sas utca 19-21. előtt a csapadékvíz elvezetést kell még kialakítani. Hirden a Pázsit és Haragvirág utcák útburkolatának javítása van betervezve. A közmunkásaink korábban feltárták az hirdi Pór Bertalan utcában már-már elfeledett járdát, ennek kijavítása is a tervek között szerepel. Elképesztően rossz állapotban vannak a Muromi városrész külterületi útjai, ezek közül a Gilice sor meredek, hosszú szakaszának javítását remélhetőleg idén meg fogják csinálni. Ebben a szép természeti környezetben már kb. 60 család él életvitelszerűen.

  1. Még a múlt évben a Mázsaház utca 75. előtti balesetveszélyes kanyarban a részönkormányzat egy járda készítését határozta el. Az útszelvény ezen a helyen igen szűk, szükséges lenne a határoló magántelek egy kis szeletének kisajátítása. A szakemberek több ízben megvizsgálták ennek lehetőségét, de sajnos ennek jogi akadálya van, amit egyenlőre nem lehet megoldani. Valószínűleg kénytelenek leszünk az erre szánt összeget átcsoportosítani más munkára.
  2. Sokan kérték, hogy a Bethlen Gábor utcai buszmegállóhoz vezető lépcső mellé kerüljön korlát. Ez a korlát elkészült, és így talán az idősebbek is könnyebben tudják majd a lépcsőt használni.
  3. Remélhetőleg megoldódnak vagy legalább enyhülnek a Zámor utca környéki családi házak lakóinak vizesedési gondjai. A nagy gyűjtő árkot teljes hosszában kitisztították, lemélyítették, képessé tették a csatlakozó felszíni árkok és dréncsövek által levezetett csapadékvizek fogadására. A gyűjtőárok vizének levezetésére elkészült egy föld alatt, betongyűrűkből készült csatorna, melyet a 6-os főközlekedési út alatt vezettek át és a túloldalon a termőföld alatt a hirdi vízfolyásba csatlakoztattak. A beruházás a város által elnyert 405,19 MFt-os pályázat finanszírozásával épülhetett meg kormányzati és uniós pénzből. A beruházás értéke kb. 13 MFt.
  4. A somogyi bányatelepen a városrehabilitációs program keretében sok minden történt az eltelt hónapokban. Ebből csak két elemet emelnék ki. A korszerűtlen, hiányos játszóteret elbontották és ma már a környékbeli gyerekek az új, sokelemes játszótérnek örülhetnek.

Javában folyik a Kodály Művelődési Ház és Idősek Otthonának felújítása, átalakítása, bővítése is. Az egész épület tetőzete új lécezést, fóliát és tetőcserepezést kapott. Valamennyi külső nyílászárót korszerű műanyagra cserélték. Befejezéshez közeledik az épület külső falainak hőszigetelése és rövidesen megkezdik a homlokzat színezését is. A belső munkálatok is alakulnak, befejeződtek a jelentős mennyiségű szerkezeti átalakítások és az épület alapterületét is bővítették. Az épület új víz- és fűtés rendszerének csövezése is elkészült már. Még sok munka van hátra, de az épületnek október 31-i határidőre el kell készülnie.

 

Huba Csaba

 

 

Comments

comments