Negyedéves visszatekintés „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!”

Negyedéves visszatekintés

„Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!”

 

Idén márciustól indult el pályázatunk a Norvég Civil Alap támogatásával, melynek fő célja a bányászvárosok közösségfejlesztése, szervezetek közti összhang és együttműködés, valamint az érdekérvényesítés megerősítése.

 

Lehetőségünk van ingyenes közösségi szolgáltatásokat biztosítani magánszemélyeknek és civil szervezeteknek egyaránt.

A kertészeti praktikáktól a költséghatékonyságon keresztül, számítógépes ismeretbővítést, bűnmegelőzési tanácsokat és sok más információt nyújtunk az érdeklődőknek.

Emellett családi és ifjúsági programokat szervezünk kicsiknek és nagyoknak. Ilyen volt a Mester-tár, ahol helyi mesteremberek mutatkoztak be, vagy a Mozdulj rá! programunk sportos elemekkel, a Május 1. Kupa és a Családi Ügyességi Verseny is.

Megkezdődtek a helyi értékek, mesterek összegyűjtése kérdőíves és online formában is. A bűnmegelőzés projektelemekbe bevontuk az illetékes szakembereket, alapképzést biztosítottunk a polgárőröknek, melyért a sikeres vizsga elvégzése után oklevélben részesültek. Tájékoztatókat tartottunk a helyi közönségnek, időseknek és iskoláskorú gyerekeknek.

A gyermek és ifjúsági programok területén sok lehetőség kínálkozik óvodás kortól a fiatal felnőttekig. Településeink programjai közti összhangról a Kalendárka programgyűjtemény gondoskodik.

A műhelymunkákkal bevontuk a helyi megmondókat, közösségi vezetőket, akiknek véleménye igen fontos lesz a későbbiekben, a Cselekvési terv elkészítésekor.

Egyelőre több pozitív visszajelzést kaptunk, több szervezettel, kulcsszeméllyel, az iskolákkal erősödött a kapcsolat, de ősszel várjuk az első eredményeket.

 

A jövőben a rendszeres tanácsadások mellett több közösségi programot valósítunk meg, melyek főként a családi és mozgásos eseményekre alapulnak, mint a Hármashegyi Forgatag 3 eleme, illetve a Mozdulj rá! sportbemutató 2. része.

Tovább folytatódnak a műhelymunkák és a bűnmegelőzési programok és folytatjuk a helyi mesterek és értékek felkutatását, illetve a helyi szervezetek programjainak összegyűjtését.

A számítógépes tanácsadás és az ifjúsági programok közül a Meselámpa szakkör nyáron szünetel, a Teaház és a Berze Ifjúsági Programok viszont továbbra is folytatódnak, talán még nagyobb aktivitással is, hiszen a Teaház nyitva tartása a nyári időszak alatt tovább bővült. Immár heti 5 alkalommal várjuk a gyerekeket 12:00 – 18:00 között.

 

Továbbra is folytatódik a helyi értékek és mesterek felkutatása, melyet a későbbiekben kiadvány formában juttatunk el a kedves lakosoknak, ehhez azonban elengedhetetlen az Önök segítsége is. Kérdőívünket keressék papír alapon Művelődési Házainkban és programjainkon, vagy online formában a honlapjainkon keresztül.

 

 

Új programelemünk szerdánként az Egészségkultúra előadássorozat, mely tartalmaz egy tájékoztató, ismeretterjesztő és egy interaktív szakaszt. Szakértő: Lévainé Nagy Kornélia.

Program:

Egészségtudatos magatartás I. – A mozgás jelentősége

2015. augusztus 12., 18:00, Kossuth Művelődési Ház

  • A testmozgás jótékony hatásai
  • Közösségi torna (interaktívan, életkornak, állapotnak megfelelően, gyógytornász segítségével)

Egészségestudatos magatartás II. – Egészséges táplálkozás, súlyproblémák

2015. augusztus 19., 18:00, Kossuth Művelődési Ház

  • Táplálékaink helyes megválasztása (tápanyagtartalom, vitaminok)
  • Tudatos táplálkozás, helyi-, idény termékek fogyasztása
  • Túlsúly és egyéb súlyproblémák (dietetikus)

Robbanás előtt – avagy a stressz hatásai

2015. augusztus 26., 18:00, Kossuth Művelődési Ház

  • stressz-kezelési technikák

 

A tíz alkalom célja, annak a felelősségnek a tudatosítása, hogy az egészségünkért sokat és hatékonyan tehetünk. Kezünkben a legnagyobb kincs: az egészség. A kérdés már csak az, hogy jó gazdaként bánunk vele?

 

 

Programjaink ingyenesen vehetők igénybe. Bármilyen kérdés, javaslat, jelölés esetén kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot:

Vasasért Egyesület, KoBeKo Művelődési Központ

7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.

+36 72/337-838, info@kobeko.hu, www.kobeko.hu/p12

 

 

Jelen „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” c. NCTA-2014-10761-C sz. pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. www.norvegcivilalap.hu

 

Comments

comments