Misina riport

Misina, az állatmenedék

 

Nehéz lenne egy cikkben leírni a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület tevékenységeit, ezért csak pár témát említünk. Farkas Tamást az egyesület elnökét kérdezem a „Misina” hétköznapjairól.

 

–  Milyen állatok vannak és kb. mennyit?

 

Jelenleg közel 500 állat van a pécs- somogyi állatotthonban. Legnagyobb létszámban kutyák, de az egyéb kedvtelésből tartott állatok, illetve a gazdasági haszonállatok száma is magas. Rajtuk kívül a repatriálóba bekerült hazai vadállatok száma is folyamatosan növeszik.

 

– Sok kutyájuk talál gazdira?

 

Szerencsére évente több, mint ezer kutya és egyéb állat talál gazdára.

 

– Mi lesz azoknak a kutyáknak és macskáknak a sorsa, amik megmaradnak?

Mindig bízunk benne, hogy előbb-utóbb minden állat gazdára talál. Volt olyan kutyánk, aki kilenc évig volt nálunk.

 

– Sok kóbor állattal lehet találkozni, leginkább falkába tömörült kutyákkal. Mit tegyünk, mikor ilyennel találkozunk?

Ilyenkor a legfontosabb a nyugodt viselkedés. Legyünk határozottak, de ne lépjünk fel támadólag. Nagyon veszélyes lehet az, ha visítva elfutnak, hiszen ez a kutyából kiválthatja a zsákmányejtő magatartást. Ettől függetlenül egy egészséges kutya soha sem támad meg embert, de az ismeretlen állattal mindig vigyázni kell.

– Mikor szükséges a Gyepmestert hívni?

Pécs területén a gyepmester feladata a kóbor állatok begyűjtse, akik ezek után a Misinára kerülnek. Tehát minden szabadon lévő állatnál gyepmestert kell hívni (.

 

– Mit tegyünk, ha elhullott állatot találunk?

 

Az elhullott állatokat az Álhubál Kft. gyűjti össze. Tel./Fax.: (+36 72) 374-026, Zöld szám: 06-80-204-963

 

– Milyen anyagi forrásokból tudják ezt a rengeteg állatot etetni?

 

A folyamatos ellátást eddig még mindig biztosítani tudtuk, de természetesen ezen mindig lehetne javítani. A költségvetésünk 15–20%-a származik az Önkormányzatoktól a gyepmesteri részfeladat ellátása fejében, Közel 3% származik egy német együttműködésből, amely már 1996 óta működik. Szerencsére az SZJA 1%-os felajánlások szintén kb. 30%-t fedeznek. A többit pályázatokból, adományokból és olyan saját tevékenységekből fedezzük, mint az oktatás, a Gazditanoda elnevezésű kutyaiskolánk és az oktatási tevékenységünk.

– Milyen támogatásokra számítanak?

 

Leginkább a korábban felsorolt támogatásokra számítunk. Itt az 1%-nak a továbbiakban is nagy szerepet tulajdonítunk. Ennek felajánlását a 18303841-1-02 adószámra várjuk a továbbiakban is. Ez úton is köszönjük mindenkinek a segítséget!

 

– Úgy gondolom a nem tenyésztésre szánt állatok ivartalanítása lenne az egyik leghatékonyabb segítség, hogy kevesebb kóbor állat legyen, de biztos, hogy sokan azért nem ivartalanítják állataikat, mert sokba kerül, nincs rá pénzük. Ön szerint mi lehetne erre a megoldás?

 

Az ivartalanítás nagyon fontos és az állatvédelem egyik sarkalatos pontjának tartjuk. Az anyagi megoldást talán egy központi alap, illetve az árak csökkentése jelenthetné.

 

– Úgy tudom, idén nyáron is szerveznek lovas és kutyás tábort, hol lehet jelentkezni, mennyibe kerülnek ezek? A gyerekek szeretik ezeket a táborokat?

Az idei évben a következő táborokat szervezzük az alábbi időpontokban és feltételekkel:

A Misina Egyesület nyári táboraiba idén is szeretettel várjuk az állatszerető gyerekeket!

Lovas táborok:
I. turnus: június 15-től 19-ig (ha valaki az utolsó tanítási nap miatt egy nappal később tud csak jönni, akkor arányosan kevesebbet fizet)
II. turnus: június 22-től 26-ig
III. turnus: július 13-tól 17-ig
IV. turnus: július 27-től 31-ig
V. turnus: augusztus 10-től 14-ig
Kezdő és haladó lovasok jelentkezését egyaránt várjuk. A szakmai programok mellett kirándulással, kézműves programokkal, érdekes játékokkal várjuk a gyerekeket.

Kutyás táborok:

I. turnus: június 29-től július 3-ig
II. turnus: július 6-tól 10-ig
III. turnus: augusztus 3-tól 7-ig

A tábor célja, hogy a gyerekek megtanuljanak tudatosan foglalkozni a kutyákkal, javuljon a gazda-kutya kapcsolat, megismerjenek többféle módszert. A táborban saját, érvényes oltásokkal rendelkező kutyával, illetve a Misina Egyesületnél lévő, első nap kiválasztott kutyával is részt lehet venni. A kutyákat és gazdáikat szakképzett kutyakiképzők segítik a feladatok elsajátításában. Természetesen mindez sok játékkal, játékos feladatokkal.

Ár: 15 000 Ft/fő (napi egy meleg étkezéssel)
Testvérpároknak 14 000 Ft/fő

A részvétel feltételei:

Alsó korhatár: befejezett első osztály
• írásbeli szülői hozzájárulás
• a részvételi díj befizetése, amelynek összege az 5 napra 15 000 Ft. A jelentkezéseket 5000 Ft előleg befizetésével véglegesítjük.

Egy tábori turnusba maximum 25 fő jelentkezését tudjuk elfogadni. A tábor naponta 8-tól 16 óráig tart.

Jelentkezni a következő címen lehet:
Misina Természet- és Állatvédő Egyesület.
Természet- és Állatvédelmi Oktatóközpont
7691 Pécs- Somogy, Pajtás u. 17. Tel: 72/337-035, vagy 0620/217- 3653

Comments

comments