Így éljük a napjainkat a Keleti Városrészi Óvoda Somogyi Tagóvodájában

2014 szeptemberétől vártuk a kicsiket, akik közül páran 2 1/2 évesek voltak. Eltelt az első félév az új kicsik ügyesen beilleszkedtek, és mindenki egy évvel bölcsebb lett.

Óvodánkban, három, tiszta életkorú csoportban szervezzük a mindennapokat, melyek tartalmasak, vidámak, családias hangulatúak. Szobáink alapterülete nem nagy, ezért kevesebb gyermeket foglalkoztatunk, és nincs zsúfoltság. Játékparkunkat, és könyves polcainkat sikerült az eltelt néhány évben sok új, igényes fejlesztő eszközzel gyarapítani. Minden napra jut valami újdonság.

Óvodapedagógusaink elhivatottak, folyamatosan képzik magukat, mindegyikőjük másban ügyes. Januártól pedagógiai asszisztens segíti munkánkat, és a dajkák feladatait könnyíti a félállásban foglalkoztatott takarítónőnk.

Tavaly májusban fejeződött be, a Vasasért Egyesület támogatásával egy TÁMOP pályázatban való aktív részvételünk. Pénzügyi segítséget kaptunk a Részönkormányzatunk elnökétől, Huba Csaba úrtól, aki minden évben bizonyos összeggel támogatja óvodánkat. Mikulásra készülve több doboz finom szaloncukrot hozott nekünk. Minden segítségért hálásak vagyunk, a gyerekek csillogó szeme mindent elárul. Köszönjük a támogatást!

Az óvodai életünket átszövi a jeles napokra való készülődés, és maga az ünnep mindig élményteli színfoltja a mindennapoknak. Íme, az eltelt hónapok palettája!

Szerepeltünk a testvér óvodánk által szervezett Szüreti mulatságon, mely minden évben nagyszabású rendezvény Vasason. Az Állatok világnapját a Misina parkban tett kirándulások tették élményszerűvé. A Hangoló bábelőadások idén is szerepelnek programjaink között, Nemes László műsorait érdeklődve, jó hangulatban vártuk.A Bóbita bábszínházba bérletet váltottunk, amely az új helyén igazi gyermekparadicsom lett, a középső-, és nagycsoportosok látványos, művészi előadások élményével gazdagodtak.

A szép kivitelű könyvekből együtt fedeztük fel a gyerekekkel a titkokat, a mesék birodalmát. A mai kor gyermekeit vissza kell hódítani a technikától a könyvek világába, hiszen a képzeletük, személyiségük alakulása, és az olvasó felnőtté válásuk nagyban függ a gyermekkori hatásoktól. A pedagógiai programunkban kiemelt szerepet tölt be a mindennapi meseélmény. Minden csoport szereti a dramatikus mesejátékokat, mikor beöltözve, zenével kísérve, teljesen azonosulni lehet a meseszereplőkkel.

Márton naphoz igazítva, az érdeklődő szülőknek nyílt délelőttöt szerveztünk, melyen ízelítőt kaptak az adott csoport életéből. A nagyok a szülőkkel közösen lampionokat, és töklámpást készítettek. A kisebbek műsorral, és finomságokkal tették emlékezetessé a szülőknek a délelőttöt.

Az adventet felpezsdülve, izgalommal, sok kreatív ötlettel vártuk. A baptista fiatalok mesés bábjátéka, idén is sikert aratott, a kicsik és nagyobbak őszintén örültek a szülőkkel való közös készülődésnek.

Kilenc éve hagyomány, hogy a helyi Idősek Klubja tagjait, munkatársait vendégül látjuk. Az óvodában várjuk őket mesével, közös dalolással, apró ajándékkal kedveskedünk, és ők is viszonozzák saját készítésű süteménnyel, ajándékkal.

A farsanggal véget ért a hideg és sötét tél, nagyon ötletes jelmezekkel leptek meg a szülők bennünket. Egész délelőtt folyt a mulatozás, a nagyok Kisze bábot készítettek és a máglyát mindannyian körbe állva, nagy zajt csapva űztük el a hosszú telet.

A március 15-ét idén is ünnepi keretek között, és a tiszteletet megadva tartjuk meg. A nagyok szerepelnek műsorukkal a Kossuth Művelődési házban, és saját kezük alkotta nemzeti jelképekkel tisztelegnek a nagy magyar képe előtt.

Élő húsvéti nyuszi érkezik hozzánk, és új udvari játékokat hoz. Hetekkel előbb megkezdődik az ünnepi készülődés: kifújt tojást festünk, kosárkákat ragasztunk, a fiúk tanulják a locsoló verseket. A nyuszikkal versenyt futunk az udvaron, etetjük, szeretgetjük őket.

Áprilisban a Szent György- hegyen szerepelnek a nagyok, tavaszi játékfűzéssel, az állatok szabadba való terelését eljátszva, megismerik, hogy milyen népi hagyomány fűződik e jeles naphoz. Nagy élmény szokott lenni, hogy lovas kocsival ügetnek fel és le a hegyről.

A Föld világnapjára készülve a nagyok szemetet szednek az óvoda körül, és tavaly megdöbbenve fogalmazták meg a gyerekek, hogy milyen sok a „rendetlen, szemetelő ember, akik eldobálják a hulladékot az utcán”. Bizony elgondolkodtató a gyerekek szemével látni, hogy miért van ez így. Hiszen nem jó érzés, és az egészségünket is veszélyezteti, hogy szeméttel vesszük körül lakóhelyünket, és a közterületre azt hiszik sokan, hogy nem a sajátjuk, így nem is kell ügyelni rá!

Az Anyák napjára minden csoport, nagy izgalommal készül. A nagyok látványos műsorral, a kisebbek közös énekléssel, versekkel, teadélután keretében kedveskedtek vendégeiknek. A ballagó nagyokat, május utolsó szombatján búcsúztatjuk meghitt keretek között, vidáman, de könnyes szemmel emlékezünk.

A jövő terveiben szerepel udvarunk felújítása, homokcsere, és játékeszközök vásárlása. Szeretnénk, ha óvodásaink szép, és balesetmentes környezetben nevelődhetnének, és további életüket meghatároznák az itt eltöltött évek jó emlékei.

Büszkék vagyunk arra, hogy tágas, ízléses környezetben dolgozhatunk, szívesen járnak óvodánkba a gyerekeink. Neveljük egymást, értékeink megbecsülésére, hiszen sok százezer forintba került a korszerűsítés, és a mindennapi működés feltételeit együttesen teremtjük meg, folyamatosan dolgozunk érte.

 

A kicsiknél állt a bál, elűztük a rosszkedvet és a betegséget.

Üdvözlettel:

Pécs – Somogy, 2015.02.23.                                                 Szabóné Pécsi Éva

Tagóvoda vezető

Comments

comments