Újra kapható lesz a vasasi szén

 

A médiából már tájékozódhattak olvasóink arról, hogy a vasasi külfejtésben újra beindul a széntermelés, ennek okán kerestem fel Meixner Barnát a PannonpowerTársaságcsoport QHSE-vezetőjét, hogy tudakozódjam az ezzel kapcsolatos részletekről.

– Mikortól és hol lehet vásárolni a Vasason kitermelt szenet?

Várhatóan 2015. első negyedévétől a külfejtésnél, illetve még ezután pontosítandó helyi, megyei „tüzépeken”.

– Milyen szenet vagy szeneket fognak forgalmazni?

Kezdetben nyersszenet fog szerződéses fővállalkozónk forgalmazni, de vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy könnyebben felhasználható tüzelőanyag is elérhető legyen, hogy pellet, vagy brikett vagy más formában, osztályozást követően darabos szénként, az még kérdéses.

– Vannak már szén áraik?

Az értékesítést nem Társaságunk , hanem szerződéses partnerünk fogja végezni, konkrét árakat még nem tudunk mondani, az azonban bizonyos, hogy a Vasasi szén az import szenek árának töredéke lesz.

– Lesz-e munkalehetőség, és ha igen milyen munkákra?

A bányászati tevékenységet szerződéses partnerünk a pécsi Neolit Kft. végzi, így esetleges munkaerő felvétel kapcsán náluk kell érdeklődni.

– Az egész országban fogják árulni a szenet, vagy csak itt helyben?

Csak helyben, a megyében.

– Milyen hosszú távra tervezik a termelést?

Egyelőre 5 éves termelési ciklusra kértünk és kaptunk engedélyt, de amennyiben a piac visszaigazolja várakozásainkat és lesz kereslet a mecseki szénre, abban az esetben már a jövő évben elkezdjük előkészíteni, a hosszabb távú, nagyobb volumenű széntermelést.

– Több fórumon lehet olvasni arról, hogy a termelést a rekultivációs büntetés elkerülése miatt kellet beindítani, ez igaz?

Nincs szó büntetésről, a rekultivációt eredetileg is csak 2018 végéig kellett volna elvégezni, azonban ez esetben a Vasasi bányatelken lévő megkutatott 3 millió tonna szén és a bányában lévő, könnyen, minden további fejlesztés nélkül elérhető több mint százezer tonna szén örökre elveszett volna.  Társaságunk ezért a tájrendezés helyett a termelést választotta, de a rekultivációt természetesen ebben az esetben is el kell majd végezni, amelynek fedezetére társaságunk pénzügyi biztosítékot adott. A termeléssel párhuzamosan elvégezhető rekultivációs feladatokat is időben el fogjuk végezni.

Bocz József

Comments

comments