Vandalizmus

Olvasói levél

A szerkesztőség és teljes egyetértése mellet közreadjuk a múlt havi számban a településünkön tapasztalható vandál cselekményekkel kapcsolatos írásra érkezett olvasói levelet.

Tisztelt Berényi Úr!

A minap olvastam a vandalizmussal kapcsolatos felhívását a Sok Hírünk Van lapban. Sajnos konkrét nevekkel nem szolgálhatok az elkövetőket illetően, de el szeretném mondani a véleményem az ügyről. Biztosra veszem, hogy a településünkön a különféle vandál cselekmények nagyobb részét nem felnőttkorú emberek követik el, hanem fiatalok, sőt inkább gyerekek. Egyrészt mondom ezt azért, mert úgy gondolom, hogy a legtöbb felnőtt, aki a mindennapi megélhetéséért küzd, nem ér rá ilyenekkel foglalkozni, se energiája, se ideje nincs rá. Másrészt mondom azért, mert szinte minden nap tapasztalom magam is, hogy az utcákon galerikbe tömörülve lézengenek mindenfelé a fiatalok, gyerekek. Általában a játszótereken csoportosulnak, de kedvelt helyek a buszmegállók, és az iskolák környéke is. Miután “összeálltak” hangoskodva, randalírozva járják este az utcákat minden értelmes cél nélkül, és közben amit érnek tönkretesznek. Nyugodtan meg lehet nézni például a Vasasi Általános Iskolánál lévő
buszmegállót, minden hétköznap este 6 óra környékén, ami már törzshellyé kezd alakulni lassan. Folyamatosan 6-8, vagy akár több fiatal is összegyűlik itt minden nap. Ránézésre az átlagos életkoruk nem lehet több 12-14 évesnél, de néha 8-10 éves forma kölyköket is látni köztük. Ez azt jelenti, hogy ötödikestől kezdve a nyolcadik osztályosig mindenféle fiatalkorú megtalálható köztük, lányok, fiúk vegyesen. Ez meglátszik a buszmegállón is. Az oldala kirúgva, minden műanyag burkolóelem, és a fémváza tele van firkálva, “tagelve”, az oldala ki van égetve cigicsikkel, mert persze a kölykök füstölnek mint a gyárkémény. Ezt biztos ezek a fiatalok csinálják, csinálták, nyilvánvaló a kapcsolat. Ugyanúgy szinte biztos, hogy ők firkálnak mindenhova “tag” -eket a táblákra, padokra, szobrokra, a házak falára, mindenhova. Szinte biztos, hogy a közterületeken történt rongálások, fák kitörése, padok összetörése, játszótér megrongálása is az ő számlájukra írható. Természetesen ezek a fiatalok koruknál fogva nem büntethetők, de a szüleiktől talán ideje lenne számon kérni, hogy mégis mire nevelik gyerekeiket, és persze egyben megtéríttetni velük az általuk okozott kárt. Talán akkor előbb-utóbb rá fogják venni gyerekeiket, hogy ne tegyenek tönkre mindent. Lassan eljutottunk már egy olyan szintre, hogy senkinek nem lesz kedve semmit tenni a településünkért, mert úgyis csak rövid idő kérdése, hogy tönkretegyék a kis “suttyók”. És mindezt nem teszik más okból, csak mert azt hiszik, hogy ez jó hecc, jó poén, és ezzel akarnak egymás előtt felvágni. De azzal nincsenek tisztában, hogy ezzel mennyi anyagi és eszmei kárt okoznak. Szintén fontosnak tartanám, hogy az iskolában időt kéne szánni ennek a kérdésnek a kezelésre, és akár a rendőrség, vagy a polgárőrök bevonásával tájékoztató, tudatformáló előadást kéne tartani a tanulóknak. Felhívni a figyelmet rá, hogy a közterületek, a környezet védelme fontos, és nem helyes tönkretenni, telefirkálni mindent. Több fejlesztő, és érdeklődés serkentő programot kellene az iskolában szervezni, szakkörök, foglalkozások formájában, hogy a gyerekek ne az utcán lézengjenek folyamatosan. Sajnos ennél konkrétabb információval nem szolgálhatok az ügyet érintően, de hiszem, hogy ez kulcsa a megoldásnak. Remélem sikerrel fogják megtalálni az “elkövetőket”, vagyis inkább a szüleiket, és sikerrel veszik fel a harcot az elharapózott vandalizmussal szemben.

Üdvözlettel, Papp Gábor
vasasi lakos

További képek

Comments

comments