Stefanovits Ágnes – Riport

Egy világbajnok Somogyból: dr. Stefanovits Ágnes

 

Nyár elején olvastam a Dunántúli Naplóban, hogy dr. Stefanovits Ágnes pécsi orvosnő az Orvosi Világjátékokon aranyérmet szerzett. Nagyon meglepődtem, és az jutott eszembe-már nem először-hogy mennyi értékes, érdekes ember él a közelünkben, akiket a közvetlen környezetükön kívül nem is nagyon ismer senki, pedig igazán méltók rá. Ezért kerestem meg Ágnest, és kértem, hogy meséljem magáról, a munkájáról, és „szórakozásáról”: az atlétikáról.

-Kérem, rövden mutatkozzon be!

Pécsett születtem. 1999-ben költöztem családommal Pécs-Somogyba, ezt megelőzően Kertvárosban laktunk. Édesanyám született vasasi, édesapám nyugdíjazása előtt Petőfi aknán dolgozott, így sok az itteni barát, ismerős. 2009-ben diplomáztam általános orvostudományi szakon, azóta a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozom.

 

– Mióta sportol, mivel kezdte, az atlétika mely sportágait műveli?

Gyermekkorom óta életem szerves része a sport. Kisiskolás korom óta kézilabdáztam, majd 16 éves koromban váltottam atlétikára. Középiskolámban -a Janus Pannonius Gimnáziumban- Németh Karola tanárnő ismertetett meg a sportág alapjaival, ekkoriban főként a gerelyhajítás és a súlylökés voltak a kedvenc számaim, de akadt olyan is, hogy félmaratoni országos bajnokságon értem el IV. helyezést. Egyetemi éveim alatt a tanulás került előtérbe, ekkoriban Gellai Jenő csoportjában készültem, főként csak nyaranta. Ezt követően 2008-óta dolgozom jelenlegi edzőmmel, Katits Kálmánnal. Fő számaim jelenleg a kalapács- és a diszkoszvetés. Korábban a PAC, majd a PFK, 2010 óta a PVSK igazolt versenyzője vagyok.

– Mik a legjobb eredményei, mik a legutóbbi jó eredményei?

Serdülő és ifjúsági koromban számos országos helyezésem volt. A legjobb eredményeimet a tavalyi és az idei évben értem el, mind országos, mind nemzetközi szinten. Egyetemi országos bajnokságon két alkalommal sikerült dobogós helyezést elérnem (kalapács és diszkoszvetésben), az igen erős magyar dobómezőnyben.

Az orvosok világbajnokságán 2013-ban, Zágrábban állhattam első alkalommal rajthoz, ahol mindhárom dobószámot sikerült megnyernem (súlylökés, diszkoszvetés és gerelyhajítás).

Az idei évben egy festői ausztriai kisvárosban, Welsben került megrendezésre az orvos világbajnokság (Medigames). A női kalapácsvetésről tudni kell, hogy a férfival ellentétben, igen fiatal szakág, a 2000-es Sydney olimpia óta kerül megrendezésre a világeseményeken, a Medigamesen idén első alkalommal került be a programba, így külön izgalommal készültem rá, és végül sikerült megnyernem. A tavalyi súlylökésben és diszkoszvetésben szerzett címemet sikeresen megvédtem. Gerelyhajításban idén második helyezett lettem.

Sokan a dobóatlétákat lassúnak képzelik el, pedig a kalapács és a diszkoszvetés is egyaránt nagyfokú gyorsaságot igényel, így a tavalyi zágrábi és az idei welsi játékokon is részese lehettem a 4×100 méteres magyar váltónak, mellyel tavaly harmadik idén második helyezést értünk el.

(Az orvos világbajnokság (World Medical and Health Games) egy 1978-óta minden évben megrendezésre kerülő rendezvény, melyet a franciák hívtak életre az olimpia játékok szellemében. Ez egy nyolc napos rendezvény, melyen 24 sportágban, 5 korcsoportban mérik össze tudásukat nemcsak az orvosok, hanem a különböző egészségügyi dolgozók (például gyógyszerészek, gyógytornászok, dietetikusok). Megközelítőleg 2000 sportoló vesz részt rajta a világ szinte minden tájáról. A rendezvény az olimpiához hasonlóan az országok felvonulásával kezdődik, majd egy igen impozáns záróünnepséggel fejeződik be. Az aznapi érmeseket minden este egy külön ünnepség keretében köszöntik. Magyarország egy alkalommal, 2002-ben adott otthont a rendezvénynek.)

– Hogyan tudja összeegyeztetni az élsportot, a sok edzést a felelősségteljes munkájával?

Néha kalandos. A választott szakmám, a szülészet-nőgyógyászat miatt már csak önmagában is áldozatokat és kompromisszumokat kell hoznom az életemben. Sokszor nem kevés szervezést igényel, egy-egy nap lebonyolítása, de azért valahogy általában sikerül mindenhol ott lennem. Szerencsére edzőmmel meg tudtunk alkotni egy olyan rendszert, ami elég rugalmas, így az edzésekkel nincs gond. Néha viszont a versenyprogramot nehéz összeegyeztetni az ügyeleti beosztásommal, így időnként lemaradok egy-egy versenyről.
– Mik a tervei a közeljövőben?
Két hónap múlva szakvizsgázom, így most ismét a tanulásé a főszerep, PhD tanulmányaim kapcsán is jelentős teendőim vannak az ősszel. A sport terén november elején kezdjük meg a komolyabb felkészülést a következő szezonra. A következő világjátékokat jövő nyáron Írországban rendezik, így a következő célom ez, remélem sikerül kijutni.

– Mit üzen a helyi gyerekeknek, fiataloknak?

Komolyabb üzenetre szerintem nincs szükség, hiszen több helyi fiatal is kiemelkedően sportol, példa van elég! Ha csak a pályán versenyző aktív atlétákat vesszük, akkor is sokan vagyunk, településeink méretéhez képest. Somogyból kiemelném a nemzetközi szinten is elismert, magyar válogatott klubtársamat Czuth Rékát ,illetve a többszörös magyar bajnok gyalogló Srp Miklóst. A vasasi testvérpár, Kovács Ferenc és Kovács Dóra közép- és hosszútávfutásban jeleskednek, szintén klubtársaim. Lehet mifelénk válogatott gyaloglólányokkal is találkozni, hiszen Kozármislenyből két fiatal hölgy (Récsei Petra és Rita) is a mi faluink utcáin rója az edzéseket a somogyi Srp Gyula irányításával. És ők tényleg csak azok, akikkel gyakran találkozom. Emlékszem, mikor ideköltöztünk csak kevés embert lehetett látni, aki rendszeresen kocogni, futni, kerékpározni jár. Ez azóta  rengeteget változott. Délután, este felé egyre többször lehet sportoló emberekkel találkozni, sőt örömmel szoktam olvasni az Önök lapjában, hogy milyen szép eredményeket érnek el az utcai versenyeken, például a Pécs-Harkány futóversenyen is sokakkal találkoztam helyiek közül. Sőt olyanokat is tudok akik ironman versenyen vettek részt, ami nagyon komoly felkészülést igényel. Alapvetően szerintem elég sportos településünk van!

 

Köszönöm a beszélgetést! További sikereket kívánunk a sportban, és az élet egyéb területein is!

Taar Ilona

Comments

comments