Riport Irma néni

 

Tisztességben, egészségben, hitben, Istennel való járásban megöregedni, és nem félni a haláltól, talán az egyik legszebb dolog, amit egy idős ember kívánhat magának az életben, és ehhez még az is hozzá tartozik, hogy mindezt fiatalos, a világra nyitott szemmel és kitűnő memóriával lehessen megélni. A mostani riport alanyom, a 89 éves Wágner Józsefné, Irma néni ilyen asszony, életéről és a hitéről kérdezem.

 

– Kérem, meséljen gyermekkoráról, fiatalabb éveiről.

1926. márciusában születtem Sashalmon, ami ma, Bp. 16. kerülete. Akkor még csak kültelek volt, sok felparcellázott üres telekkel. Volt egy dombos sóderbánya, ott lehetett télen szánkózni, és innen mindenki szabadon vihetett sódert, homokot akinek csak kellett. Nagyapám vett egy nagy telket, az volt a terve hogy mind a négy fia építsen oda házat. Édesanyám apja kőműves volt, aki épített szüleimnek egy 5×5-ös szobát és konyhát és egy éléskamrát. Egy mély kútból nagyon finom víz jött ki. Nyáron a dinnyét a vödörben leengedtük és az jól lehűlt. Hét éves lehettem mikor elkaptam a diftériát, abban az időben a legtöbben meghaltak ebben a betegségben, de nekem mást tartogatott az élet, én meggyógyultam. A háború borzalmait, Budapest felszabadítását a saját bőrömön tapasztaltam, és már akkor tudtam és éreztem, hogy velem van a Úr, mert sok életveszélyes helyzetből élve, sőt sértetlenül kerültem ki. 1946-ban férjhez mentem. Két évet éltünk együtt, akkor a férjem elment. Öt hónapos terhes voltam, de neki nem kellet gyerek. Nem volt vita veszekedés, csak elment, soha többé nem láttam. Szüleim befogadtak mikor 1949-ben Gyurikám megszületett.

– Mióta lakik Vasason, és itt milyen munkát végzett?

Budapesten képtelen voltam elhelyezkedni, így Vasasra jöttem. Itt dolgozott a bányánál három fiú testvérem. 1950 áprilisában kezdtem dolgozni Petőfi-aknán. Kőművesek mellé vettek fel, és pont Wagner József mellé osztottak be. Ő özvegy ember volt, felesége hirtelen halt meg, öt hónapos kisfiút hagyva maga után. Az én Gyurikám Pesten volt szüleimnél, mert nem volt bölcsőde. Kéthetente szombatonként este utaztam személyvonattal Pestre, és vasárnap este meg vissza, hogy láthassam kisfiamat, akkor ez 8 Ft-ba került. Végre mikor betöltötte a három évet, idehozhattam, mert óvodába vihettem. Józsi elkezdett udvarolni, végül összeköltöztünk. Ő özvegy volt, de én nem voltam elválva, és akkor olyan törvény volt, hogy csak öt év különélés után választottak el, ráadásul a válóper is egy évig tartott. Ugye ma ez hihetetlen?

Volt egy gépkezelői tanfolyam az aknán, ezt elvégeztem és kikerültem a Vasasi duzzasztóhoz gépkezelőnek, ahol sok évet dolgoztam. 1960-ban építkezni kezdtünk férjemmel és három év alatt elkészült az otthonunk.

– Tudom, hogy Ön Istent kereső, Jézust követő ember, elmondaná megtérésének történetét röviden?

Az úr Jézus megkeresett és megváltott, kivett a halálból. Elkezdtem olvasni a bibliát és Ő tanított. Egyik csodáját a másik után éltem át és több Bibliai Igét elmagyarázott. Igen Ő szól, beszél, csak figyelni kell rá. Akit ez megbotránkoztat az nyugodtan botránkozzon meg, ez nekem csak áldás lesz. Soha , sehol egyetlen lelkész vagy pap nem említette, hogy az Úr Jézussal közösségbe lehet élni. Kb. hat éve Pesten voltam húgomnál, ima közben láttam egy hatalmas kövér férfit, de nem volt feje. „Drága Úr Jézus mit mutatsz, hisz fej nélkül nem lehet élni.” Ekkor az Úr Jézus azt mondta, „ilyen a mai keresztények zöme, nincs semmi közösségük, kapcsolatuk velem”. Ez ma rettenetesen igaz!  Ha bárkit érdekelne szívesen mondom el az Úr Jézus csodáit.

– Mit gondol a halálról, mi történik az emberrel azután, nem fél tőle?

Hogy a halálról mit gondolok? Nos én megvagyok győződve, hogy minden lélek aki az Úr Jézushoz tér, örök életet kap a mennybe Vele. Vagyis általment a halálból az életbe. Ő, az Út, az Igazság és az élet. Egyedül Ő! Senki és semmi más út nincs az Örök életre! Isten az embernek szabad akaratot adott, mindenki maga dönti el, hogy mi lesz halála után. Nincs más út, örök élet, vagy örök kárhozat! Én egyáltalán nem félek a haláltól, mert tudom, hogy mihelyt örökre becsukódik a szemem, abban a pillanatban az én Dicsőséges Szent Megváltómnál leszek. Boldogan várom azt a napot.

– Manapság hogyan telnek nyugdíjas napjai?

Nyugdíjas napjaim sok-sok örömben és boldogságban telnek. Naponta tapasztalom drága, Szent, örök Úr Jézusom segítségét. 89. évemet taposom, Ő ad erőt, és teszi csodáit. Tíz fiú unokám közül már hét tökéletesen döntött, az Úr Jézus mellett: bemerítkeztek és boldog családi életük van. Se dohány se alkohol, se világi harácsolás nincs életükben. Lacika unokámnak mondtam a napokban: Ti ketten már egy test vagytok az Úr Isten előtt, úgy szeresd a feleségedet, mint a tulajdon testedet. Erre unokám azt felelte, én a saját testemtől sokkal jobban szeretetem  a feleségemet. Erre felesége azt felelte, én pedig tanúsítom, hogy ez igaz! Kell-e ma ebben a bűntől besötétedett világban nagyobb öröm, a gyermekek és unokák boldog örömteli életénél? A világ összes gazdagsága, kincse nem ér fel ezzel!

– Mit üzen az olvasóknak?

Minden kedves olvasónak azt üzenem, forduljon az Úr Jézushoz, hívja szívébe és bánja meg bűneit, térjen meg, hogy része legyen az örök örömben!

Comments

comments