A sós levegő gyógyító hatása

 

Pár éve Erdélybe jártam családommal,ahol alkalmunk volt meglátogatni a ma már szanatóriumként működő Parajdi sóbányát. Busz vitt bennünket a hegy gyomrába. Feleségem nagyon meg volt fázva, ezért kicsit aggódtunk, mikor az első lépések után, amit megtettünk a bányába lefelé vezető lépcsőn, egy szédüléses rosszul lét fogta el, ami megállásra késztett minket. De ez kis idő múlva elmúlt, így tovább mehettünk. Olyan volt mintha egy mesevilágba kerültünk volna. A sóbányatermek olyan magasak voltak, alig láttuk a tetejüket, a hosszát és szélességét csak a lámpák fénye érzékeltette, de egy biztos, hatalmas volt a tér. Volt templom, játszótér, parkszerű pihenőhelyek, rengeteg kisebb nagyobb járat, és minden, a tetejétől az aljáig  sókristályból volt. A legkülönösebb a bánya levegője volt, ahogy leértünk, azonnal sós ízt lehetett érezni a nyelvünk hegyén, a városi rossz levegőhöz szokott tüdőnk, először csak nehezen tudott megbirkózni ezzel csodás sós aerosollal telített levegővel, de aztán hamar alkalmazkodtunk és könnyen ment a légzés. Kb. egy órát voltunk lent, mondhatom felejthetetlen élmény volt, és ez idő alatt nagyon megszomjaztunk. Miután a busz kivitt minket a szabadba, első dolgunk az volt, hogy keressünk egy büfét. Feléségem szólt az eladónak, hogy ő nem kér hideg innivalót, mert fáj a torka, de aztán a következő mondata az volt, hogy „jé, már nem is fáj, ez hogy lehet.” Meglepő, de ennyi idő is elég volt akkor ahhoz, hogy meggyógyuljon feleségem torokfájása. Persze azért ne várjunk mindig ilyen eredményt.

 

A Kossuth Művelődési Házban lévő Somadrin sóbarlang megközelíti, ennek a sóbányának a hatásfokát, és hogy mi mindenre jó, azt a alábbi írásban közlöm. A só szoba látogatása jelenleg ingyenes, a későbbiekben is csupán adományként az ott elpárolgó Somadrin oldat pótlására gyűjtünk. A só szoba a ház nyitvatartási idejében látogatható, illetve telefonos bejelentkezés alapján előre egyeztetett időpontban.

Bocz József

_______________________________________________________________________

Akiknek ajánljuk:

  • Légúti megbetegedésben szenvedőknek, asztmásoknak, köhögés miatt rosszul alvóknak, azoknak, akik a friss tengeri levegőhöz hasonló élményre vágynak.

 A SOMADRIN OLDAT HATÁSA

Jótékonyan hat: asztma, hörghurut, légcsőhurut, arc-és homloküreg-gyulladás, krupp, nátha, pollenek okozta allergiában szenvedőknél.

Somadrin oldat egy speciális kristályszerkezetű, telített sóoldat, amely csak természetes anyagokat tartalmaz. Párolgása következtében létrejött klíma megközelíti, de bizonyos értelemben felül is múlja a természetes barlangok hatását és mindenféle helyhezkötöttség nélkül képes megvalósítani, úgymond „helybe vinni” a sóbarlangok klímáját.

Somadrin oldat zárt légtérben, nagy párolgási felületű edényekbe öntve, mindenféle motorizáció nélkül ún. passzív módon, szobahőmérsékleten meginduló párolgása következtében alakítja ki a mikroklímát. A helyiség relatív páratartalma növekszik, a magas relatív páratartalom finom eloszlású aeroszol formájában van jelen. Az aeroszolos cseppekben elemi szinten megtalálhatóak az egészségre nem káros ásványi anyagok, melyek a beszívott levegővel a légzőszervek felületére tapadva fejtik ki hatásukat. A Somadrin oldat párolgása következtében a levegőben lévő ionok töltése megváltozik, több lesz a negatív ion. A negatív ionizációnak és a magas párakoncentrációban oldott sókristályoknak köszönhetően erősödik a légzőszervek csillószőrös hengerhámjának aktivitása, ezáltal fokozódik az öntisztulás, aminek következtében enyhülhetnek, illetve megszűnhetnek a gyulladásos folyamatok. A Somadrin oldat párologtatása során a levegő abszolút víztartalma lényegesen alacsonyabb, mint a csapvíz esetén. A levegő alacsony abszolút víztartalma szintén élettani jelentőségű. A viszonylag száraz levegő a tüdőjáratokban sok vizet tud felvenni a telítettségéig. Az emelkedett vízleadás csökkenti a nyálkahártyák váladékának mennyiségét. Az így kialakult levegő hozzájárul a jó közérzet, a jó egészségi állapot fenntartásához.

Leírások, és információk a somadrin honlapjáról

Comments

comments