Önkormányzati hírek

 

Néhány, a közelmúltban történt eseményről szeretném tájékoztatni Önöket:

 

  1.  Április 1-én a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság rendkívüli ülést tartott. Az ülés témája a vasasi bekötőút mellett lévő, engedély nélküli hulladéklerakó ügye volt. Kővári János bizottsági elnök úr és az én kérésemre a bizottsági ülésen megjelentek azon szakhatóságok képviselői, amelyek eljárást kezdeményeztek a telek tulajdonosa ellen. A képviselők tájékoztatást tartottak az eljárások jelenlegi állásáról.

Megtudtuk, hogy a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség március 31-i határidővel kötelezte a céget a hulladék elszállítására, melyet a cég nem teljesített, ezért 118 milliós bírságra számíthat.

Az önkormányzat Hatósági Főosztálya ugyancsak bírsággal sújtotta a céget, ez a határozat már február 1-től jogerős.

Az APEH fekete foglakoztatás és egyéb szabálytalanságok miatt 8 millió forintos bírsággal sújtotta a céget.

Lévén, hogy az önkormányzati adókat sem vallotta be és nem fizette meg a cég, ezért

az adóiroda is 2 millió forintos bírságot szabott ki, amit a cég azóta sem teljesített, ezért lefoglaltak egy pécsi telket és három teherautót a cégnél.

A BIOKOM szakemberei a lerakott illegális hulladék mennyiségét 6500 t-ra becsülik, melynek a hulladéklerakóba történő elszállítása, lerakása kb. 13,5 millió forintra becsülhető.

Erre fedezetként a befolyó bírságok, foglalások szolgálhatnak, de az is elképzelhető, hogy a fennmaradó részt központi forrás lehívásából lehet csak fedezni.

 

  1. Április hónapban a kompetencia oktatásban részesülő közmunkásaink ismét dolgozni kezdtek. A területen kb. 80 fő dolgozik és ez bizony mindhárom településen meglátszik. A hónap során nagyon sok árok felújításra, kitisztításra, kiásásra került. Több illegális szeméttelepet felszámoltak, szinte megszámlálhatatlan az elszállított konténerek száma. Lehetőség volt olyan közterületek rendbetételére is, ahova eddig nem jutott dolgos kéz. A virágágyak is megszépültek.

Lassan már mindenkinek tudtunk szerszámot biztosítani egyrészt a részönkormányzatok támogatásából, másrészt a START munkaprogram költségvetéséből. Úgy értékelem – hogy ha összehasonlítást teszek a város egyéb területeihez – a településeinken nagyon szervezetten és hatékonyan folyik a munka. Ez köszönhető a közmunkások vezetőjének és azon szorgos közmunkásoknak is, akik szívesen, kitartóan vállalják ezt az időnként nem könnyű feladatot.

A közmunkásokkal beszélgetve az a tapasztalatom, hogy többségében szívesen vállalják ezt a munkát, örülnek, hogy van munkalehetőségük, de a fizetséget alacsonynak tartják. Nem tisztázott még, hogy az elkövetkezendő hónapokban milyen lehetőség kínálkozik a foglalkoztatásra, de remélem, hogy a későbbiek során is lesz erre lehetőség.

 

  1. A közmunkához kapcsolódik a következő hír is. A Legény utcai telephely épület tulajdonjogát valószínűleg sikerül megszerezni az önkormányzatnak az államtól. Ez folyamatban van, jelenleg az egyetem kezelésében áll.  Így lehetőség kínálkozik arra, hogy az épületben a közmunkások számára emberibb körülményeket teremtsünk, kicsit felújítsuk, kibővítsük.  Szeretnénk kialakítani számukra mosdót, étkezőt, melegedőt és egy használhatóbb irodát. Az épületet víz-, csatorna- és gáz bekötéssel szeretnénk ellátni.

Szeretnénk megteremteni annak lehetőségét is, hogy az épületben virágpalántákat tudjanak nevelni vagy akár kisebb betonelemek, járdalapok gyártását is el tudják végezni.

 

Huba Csaba

 

 

 

Comments

comments