Margit néni 1923-2013

Két évszám, s közötte egy élet. Egy élet, amit arra szánt, hogy gyermekeket neveljen, tanítson.

A háború alatt került Vasasra, szinte az iskolából, még mint Udvari Margit, az édesanyjával.

Mosolygós, kedves arcára sokan emlékezünk. Vele örültünk, amikor férjhez ment Temesi Károlyhoz, aki szintén itt tanított Vasason. Vele örültünk, amikor megszülettek a fiai. Nemcsak tanító volt, hanem nevelő is. Tovább is képezte magát, ezzel is példát mutatva a tanítványoknak. Tanulni és tanítani: ez volt a mottó. Magyar-történelem szakos tanár lett.

De legtöbben nevelői munkájára emlékezünk. Őhozzá oda lehetett menni minden problémával. Meghallgatott és eligazított lelki kérdésekben is. Vigasztalt, ha szomorúak voltunk, letörölte a bánat könnyeit. Segített, ahol kellett, rendezett színdarabot, szervezett tánccsoportot, begyűjtve a vasasi hagyományokat. Egy szavára ugrottunk, ha kért valamit, szereplést, versmondást, éneklést. Minden jobban ment, ha ő irányított. 48 évig tanított, nyugdíjazása után még a napköziseket is elvállalta, hogy gyermekek közelében lehessen. Évente találkoztunk, mindegyikünkre emlékezett, még a fiúkra is, akiknek a férje volt az osztályfőnöke.

Most elment. Csöndesen, ahogy élt. Sírja mellé nem állhatunk, de a szeretet és a hála virágaival kibéleljük végső nyughelyét szeretett férje mellett. Köszönjük Margit néni szeretetedet, hűségedet a faluhoz, a gyermekekhez. Most Rád gondolunk, s úgy suttogjuk: hiányzol! Pihenj békében!

Korcsmárné Weyse Klára

 

Korcsmárné Weyse Klára

Comments

comments