Csak úgy…. – egy szóra! /A Dunai árvízről./

  A minap jártomban –keltemben a fülemet megütötte egy kisebb társaság beszélgetése, melyben  az árvíz  volt a téma, a Dunán lefolyó árvízzel kapcsolatos  munkálatok, a híradások a helyszínről a TV-ben  óránként, meg  aztán,  amit meséltek mások. Tehát száll a hír, és mindenki másképp meséli. Sajnos van, aki fellengzősen odavetette , hogy csak cirkusz az egész, a híradó csak felveri a port. Meg csak üzlet az egész valakinek stb.

Lehet, hogy valakinek ez nagy üzlet. Lehet, hogy azok nincsenek is a helyszínen. Lehet, hogy röhögnek rajtunk. Az is biztos, hogy nekünk is sokba kerül civileknek, mert az anyagi kár nagyon nagy és az az államkasszából, lesz kifizetve. . 

  -Mi voltunk ott!  -A Pécs-Hird Polgárőr Egyesület 8 fővel. Mi dolgoztunk szakadásig.  Mi egy civil szervezet vagyunk, és bevállaltuk.  Regisztráltunk és  2013. 06. 11.-én 1600-kor  riasztottak, hogy 1800-kor jelentkezzünk a megjelölt helyen!  Másfél óra múlva ott voltunk Mohácson a jelzett  helyen.   Kicsit várakoztunk.  Jött a parancs. „Civil szervezetek irány Dunaszekcső!”  -Indultunk.   Konvojban.  Nem tudom mennyien voltunk, de sokan,sokfelől. 

Mi Hirdről 2 kocsival csatlakoztunk a konvojhoz.  20 perc és megérkeztünk. Rendőrök irányitottak, mert már le volt zárva a part, és nem lehetett akárhova parkolni. Nyüzsgött a nép!  Látható volt mindenki arcán az izgalom.  A Duna 8-10 óra múlva tetőzik, de most csak emelkedik-emelkedik a vízszint.  Mi lesz addig? Sikerül-e megtenni mindent, hogy medrébe maradjon a víz?   -Mit kell tennünk?  –nagyon hamar kiderült.

 Pár perc és megjelent egy katasztrófavédelmis,  irányitó, aki kapásból osztotta határozottan a parancsot. Mi meg követtük az utasításokat. –És mentünk. Ott a homok, ott vannak a zsákok, rövid bemutató és már ment is a homok a zsákba. Mindenki lapátolt, pakolt sürgött-forgott szótlanul. Mi még kezdetkor egymással viccelődtünk, de hamar csökkent a humoráradat.  50-100-280-400 zsák, aztán már nem is számoltuk.

Jött a parancs: – Önkéntesek a gátra! De azonnal!   –Lapátok eldobva, zsák félre, kajás csomag kézbe,  kettes sorba sorakozó! –és mentünk.  Talán 300 m-t mehettünk, mikor egy másik irányító osztotta a parancsot.

-Csomagokat a kerítéshez, álljanak sorba, a gépkocsiról a homokzsákokat  adogatva kiépíteni a gát támaszát azonnal, mert átázott a gát és félő, hogy áttör a víz!

Vettük a parancsot.  Szó és megjegyzés nélkül.  Beálltunk, megkezdtük.  –és  nyomtuk a zsákokat és csak nyomtuk, térdig vízben iszapban, hosszú órákon át , csendben, fáradtan, folyamatosan.

Kis pihenő, de már jön is a következő homokzsák adag és így tovább, úgy éreztük ennek sosem lesz vége.      

 A pihenő idő alatt,  -ami kb. 10 perc volt,-  körbe néztem,  és azt láttam, amit a híradó nem közvetített.

Már legalább 48 órája folyamatosan dolgozó emberek a végső kimerülés jeleivel küszködve a járdán feküdve  egymás hegyén-hátán elaludtak, hogy csak egy 20 percet pihenhessenek. Voltak ott önkéntes, és hivatásos tűzoltók,  katasztrófavédők, civilek,  kik  a fáradtságtól elanyátlanodva kihasználták a rövid időt ami jutott nekik és gyerünk tovább mert jön a víz. A buzgárok a töltés átázása volt a rettegés alapja.  A munkaterület fölött kb. 1,5 méterre, a gát szintje alatt 20 cm-re folyik a víz. Ezt a nagy nyomást, ezt a víztömeget nem  egyszerű  megregulázni, mederben tartani.

Mi csak 12 órát dolgoztunk a gáton folyamatosan.  12 óra rengeteg idő. Sosem lesz vége.  Ezt éreztük mi, akik csak rövid ideig,  dolgoztunk a gáton, de büszkén vállaljuk, hogy tettünk azért hogy  ne tegye a víz a  mellette élőket földönfutóvá. Aki bármi rosszat merészel mondani azokról az emberekről,  akik a folyó áradásának elejétől a végéig dolgoztak,  legyenek azok hivatásosak, vagy civilek, annak ajánlom, hogy csak ennyit, 12 órát dolgozzon olyan körülmények között amit ezek az önzetlen emberek bevállaltak.

Minden elismerést megérdemelnek.

Hird. 2013. 06. 14.                                                                                                                                   Csőkör Lajos

Comments

comments