Meglett a fiú! Boldogan tudatjuk: – ez a nap egy szerencsés nap volt!

2013.06.16-án szombaton reggel 0730-kor bejelentést kaptunk egy édesanyától, aki kétségbeesetten telefonált, hogy fia eltűnt.  Reggel az 520-kor a Budai vámtól induló 13 sz. helyi járati busszal nem érkezett meg Hirdre, holott anyjával egyeztetett telefonon, hogy azzal jön haza a 18 éves fiatalember, aki barátaival egy szórakozóhelyen volt előző éjjel.

Azonnal értesítettem kollegámat, hogy induljunk a megkeresésére, közben eszembe jutott, hogy az egyik polgárőr hölgytársunk a Budai vámnál volt GYES előtt a buszpályaudvaron forgalmista, hátha a kapcsolatai segítségével információhoz jut, hogy az a buszsofőr látta-e a fiút.

Én azonnal indultam a társammal, a szolgálati kocsinkkal a keresésére. 0820-kor bejelentkeztünk a 107-re, a rendőrségre, ők közölték, hogy éppen most veszik fel az eseményről a jegyzőkönyvet az édesanyától, köszönve segítségünket, kérték, hogy azonnal jelezzük az eredményt.  Először Hirden érdeklődtünk vendéglőkben, majd a járókelőktől, hogy nem látták-e a keresett személyt, eredménytelenül.

Nemsokára agilis polgárőr hölgytársunktól értékes információt kaptunk. Kapcsolatot teremtett munkatársaival telefonon, és a buszsofőr közölte a hölggyel, hogy látott hasonló fiatalembert akkor reggel a buszon, véleménye szerint igen rossz állapotban, aki leszállt a danitz-pusztai megállóban.

Azonnal indultunk a helyszínre, ott kutattunk a környezetben, kerestük kb. 50 m-es körzetben, hátha elfeküdt a fűben, de eredménytelenül. Úgy gondoltuk, azért végigmegyünk a busz vonalán és figyelünk, hátha egy másik buszra felszállt és valahol leszállva gyalogol hazafelé. Sajnos ez is eredménytelen volt.

Visszamentünk lakhelyére, érdeklődtünk, nem ért-e haza időközben. -Sajnos még nem! –volt az elkeseredett válasz.  Ekkor már fél-11 volt. Csapatunkban tanakodás következett. Szinte az összes polgárőrtársam között rádiókon, telefonokon forrt a vonal, kinek milyen ötlete van, mit tegyünk? –Hisz nem tűnhet el csak úgy senki sem! Rossz hangulat telepedett ránk. -És jött az új ötlet, -nem adjuk föl!  Helyettes kollegám és még három polgárőrtársam délután indulnak a továbbkeresésre. 1630-kor, a 4 fő gépjárművel járőrözni indult tovább keresni szegény srácot. Kiinduló pont, a danitzi helyi járatú buszmegálló, ahol utoljára látták.  A keresés vezetésével helyettes polgárőr társamat bíztam meg, aki az alábbi formában intézkedett:

-3 fő járőr gyalogosan induljon a vasút vonalán Hird irányába és jobb, valamint bal oldalán keressenek nyomokat.     -1 fő gépjárművel menjen Hird irányába a 6-os útvonalán lassan, a közeli homokbánya bekötőjéhez, és figyelje mindkét oldalt.  Kb. fél óra gyalogolás után 1710-kor, aki a gépjárművet vezette és a homokbánya irányába indult, jelezte rádión, hogy félútig érve észlelte a keresett személyt, aki életjelet adott magáról integet a fűből. Gyorsan   kiszállt a gépjárműből és azonnal a helyszínre ment, megállapította, hogy a talált személy  az a fiú akit kerestünk. Azonnal vízzel kínálta a kiszáradáshoz közel álló fiút, majd besegítette a gépjárműbe és árnyékos helyre szállította, ahol megállapította, hogy mentőre nincs szükség, bár a naptól kicsit megpirult.

Értesítette rádión társait, majd jelentette a 107-en a rendőrségnek, hogy a keresett személyt megtaláltuk. A rendőrség utasítására, a csapat 1730-kor a lakhelyére szállította, ahol szülei már a családdal együtt kitörő örömmel várta. A rendőrség járőreinek megérkezéséig a Polgárőrök helyszínen tartózkodtak. A Rendőrjárőrök jegyzőkönyvet vettek fel az eseményről, és távozás előtt megköszönték munkánkat.

Csapatom részletesen jelentette az eseményeket, melyeket élesben követtem az akció második felében rádión keresztül. Személyesen is megköszöntem munkájukat és példás tenni akarásukat és a csodálatos eredményt. Ez volt egyik bizonyíték, hogy a Polgárőrségre igen is szükség van, mert a rend és biztonság fenntartása mellett az ehhez hasonló esetek megoldása is feladatunk. Úgy gondolom, és büszkén állíthatom, hogy e nemes feladatunknak maximálisan eleget tettünk.

Jó egészséget, és meggondoltabb életformát kívánunk fiam!

Pécs-Hird, 2013. 06. 18.                                                                                                        Csőkör Lajos
Pécs-Hird Polgárőrség elnöke

Comments

comments