Fejtésomlás Vasas bányán

1986. február 18. fekete betűkkel írta be magát, az akkor már több mint 200 éves Vasas Bányaüzem történelmébe. 16 órakor az V/a. szint 5. É-i keresztvágattól É-ra a 11/1 tp-i fejtésben fejtésomlás következett be. A 80 m. hosszúságú fejtésben egy gyors lefolyású – a 20 süvegsortól a 80. süvegsorig kb. 48 m hosszúságú szakaszon – omlás következett be, amely 15 bányászt köztük a fejtési csapatvezető vájárt is maga alá temette. A 15 omlás alatt rekedt ember közül, sajnos csak 4 főt sikerült élve kimenteni, 11-en életüket vesztették. A 6 magyar és 5 lengyel dolgozót a megfeszített mentési munkálatok ellenére sem sikerült életben találni, pedig a mentők mindvégig reménykedtek abban, hogy lesznek még túlélők. A mentés három napig tartott. Az elhunyt magyar bányászokat a lakhelyükön helyezték örök nyugalomra, a lengyel dolgozókat pedig a pécsi központi temetőben rendezett gyászszertartás után hazaszállították és ők is otthon leltek örök nyugalomra.
A Vasasi Szent Borbála Egyesület megemlékezést tart a 25 évvel ezelőtti fejtésomlásban hősi halált halt 11 bányász tiszteletére. A megemlékezés 2011. február 18.-án 14,30-órakor kezdődik a Pécs Vasasi Római Katolikus templomban. A megemlékezés előtt negyed órával gyászindulókat játszik a Vasasi Bányász Zenekar.
14,30-tól Lengyel Himnusz –
Magyar Himnusz
Ruzsicsics Ferenc – köszöntő
Szilasi László: Vers
Dr. Hoppál Péter: Megemlékező beszéd
A Somogyi Általános Iskola tanulói: Bányászműsor
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: Megemlékező beszéd
Berze Nagy János Népdalkar: Bányászműsor
exc. Roman Kowalski Lengyel Nagykövet: Megemlékező beszéd
Bányász Himnusz
16-órakor kezdődő gyászmisén a halott bányászok lelki üdvéért könyörgünk Kövesi Ferenc plébánossal.
Gyászmise után a Vasasi Bányász Zenekar gyász zenéje alatt, koszorúzás lesz az oltáron lévő 11 égő benzines bányászlámpa előtt, mely jelképezi hogy hősi halált halt bányász társaink lélekben velünk együtt vannak.
A Vasasi Szent Borbála Egyesület szeretne a jövőben a tragédia hőseinek maradandó emléket állítani a vasasi Bányász Emlékparkban.

Franciszek Strej, Jan Kurzacz, Jozef Cwikla, Ryszard Kurczak, Stanislaw Ziaja.
Bartók Béla,Brandt József, Gémes Illés, Horváth János, Klajbár Mihály, Szanda László.

Ők már csak a lelkekben, családjaik és munkatársaik gondolataiban léteznek, de emlékük és hősi küzdelmük örökké él. A gyertyák lobogjanak érettük és 25 év után is emlékezzünk Rájuk!
„Te kisleány ne bánkódjál, bányásznak halni szép halál, egekbe szállani fel, fel,
Szerencse fel, szerencse fel, szerencse fel! „ (Bányász Himnusz)

Jószerencsét! Szczesc boze!
Ruzsicsics Ferenc
Vasasi Szent Borbála Egyesület

Comments

comments