Telekadó

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének döntése /48/2010. (XII.20) számú rendelet/ értelmében Pécs illetékességi területén telekadó került bevezetésre 2011. január 1. napjától.

A telekadó rendelet településeinket is érinti, bevallási kötelezettség terhel minden ingatlan tulajdonost, aki belterületi földrészlettel rendelkezik. Ide tartozik a beépítetlen telek (üres telek), de a lakóházzal beépített földrészlet, bányatelek is.
A tulajdoni lapon feltüntetett terület nagysága a kiindulási pont, ebből kerül levonásra az építmények által lefedett földrészlet – pl.: lakóház, garázs, melléképület, állattartásra szolgáló épületek külmérete, – és szintén levonásra kerülnek a műtárgyak (betonozott, térkövezett járda, gépkocsi beállók) által lefedett rész is, valamint a lakóház, garázs hasznos alapterülete is.
A mentességi határ 1500 m2.
Amennyiben az így kapott alapterület a mentességi határ alatt van, adófizetési kötelezettség nem terheli a tulajdonost.
Ha a terület nagysága meghaladja ugyan az 1500 m2-t, de ugyanezen helyrajzi szám alatti építményre építményadót fizet (lakóház, garázs) szintén nem keletkezett telekadó fizetési kötelezettség.
Ha a telek nagysága meghaladja az 1500 m2-t, és építményadó fizetési kötelezettség nem terheli a tulajdonost ( 80 m2 alatti lakóház) , akkor az 1500 m2 feletti rész után telekadó fizetési kötelezettség áll fenn. Az adó évi mértéke
5 Ft/m2.

A bevallási kötelezettség csak belterületi ingatlanokra vonatkozik – zártkerti, külterületi ingatlanok nem tartoznak a telekadó hatálya alá.

Bevallási nyomtatvány beszerezhető a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Főosztály Adóügyi Osztályán ( Pécs, Szigeti u 33. Tel: 514-780) vagy letölthető a http://gov.pecs.hu/ honlapról, az „Online ügyintézés/Helyi adók” menüpont alatt.

Comments

comments