Szent György nap

A somogyi Tegyünk Egymásért Egyesület az idei IX. Szent György napot is a mecsekszabolcsi Mecsek Lovas Egyesülettel közösen szervezte, rendezte és bonyolította le. A délelőtt a hagyományoktól kicsit eltérően 8 órakor főzőversennyel indult, melybe 8 csapat nevezett be, majd 10 órakor szokásosan szentmisével folytatódott, melyet Kövesi Ferenc plébános úr celebrált. A misén közreműködött a Silentium kórus Czimmermann László vezetésével. A mise évről-évre állatáldással ér véget, melyre a lovak mellett pár éve Hirdről galambok is érkeznek, és ők a szentelés után a ketrecből kiengedve szépen haza is repülnek. A mise után dr.Hoppál Péter országgyűlési képviselő úr, a rendezvény fővédnöke, köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően került sor az ünnepi műsorra, melyben először a somogyi óvodásokat láthattuk a tőlük megszokott színvonalas Szent György napi jelmezes műsorral, Vetró Lászlóné Évi óvó néni irányításával, majd a somogyi Igrice citerazenekar jó hangulatú előadása következett Póra Krisztina vezetésével.

A délután folyamán több program is zajlott párhuzamosan. A színpadon (mert idén már az is volt) a következők léptek fel: a Vasasi Általános Iskola Csillám majorett csoportja Kelemen Csilla vezetésével, a Somogyi Általános Iskola Zumba csoportja Nagy Éva tanárnő vezetésével, aki aznap éppen születésnapját ünnepelte, mégis elvállalta a szereplést, a Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület Jiu Jitsu sportköre Peti János vezetésével, valamint a pécsi Spartacus Judo Klub Berki József vezetésével. Ezzel egy időben zajlott a rendészeti szakközépiskolások (a komlói Nagy László, a pécsváradi II. Béla és a pécsi Széchenyi) akadályversenye, valamint a színpadtól nem messze felállított akadálypályán lovas ügyességi versenyt láthattak az érdeklődők. A harcászati eszközök iránt érdeklődők AK gépfegyver összerakásának bemutatóját is megtekinthették. Idén kézműves foglalkozás is szerepelt a kínálatban, ki lehetett próbálni a tűnemezelést Maricsné Bányai Editnél, és magos képeket lehetett készíteni Szilasiné Tündinél. Ezekkel a technikákkal gyönyörű kitűzők és szebbnél szebb képek (tehenek, kakasok és napraforgók) születtek. Jó volt nézni, ahogy nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is lelkesen alkottak. Ezen kívül volt állatsimogató, nyuszikat, és barikat lehetett simogatni, sőt a nyuszikat szabad volt ölelgetni is, és ezt sok gyerek meg is tette. Örömmel jelentem, hogy a nagy meleg ellenére minden jószág túlélte az egész napos tortúrát, mert szerencsére mindig volt, aki árnyékba tette, és friss vízzel látta el őket, így nem voltak folyton a tűző napon. Lehetett magaslesről szalmára ugrálni, aminek szintén nagy sikere volt. A színes és változatos programoknak köszönhetően idén talán még többen látogattak ki a Szent György hegyre, mint tavaly. Sokan most voltak itt először, és nemcsak a programokat élvezték, hanem nem győztek betelni azzal a csodálatos látvánnyal sem, ami a Szent György hegyről eléjük tárult. Látható innen mindkét település, Vasas és Somogy, a Hármas-hegy, a Zengő, a magasabb pontokról pedig Hirdig is ellátni. A látvány leírhatatlan, jövőre jöjjenek el, és a saját szemükkel győződjenek meg az általam leírtak igazságtartalmáról.

Végezetül a Tegyünk Egymásért Egyesület nevében szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak e rendezvény sikeréhez. Elsősorban fővédnökünknek, aki amellett, hogy anyagi támogatást nyújt, személyesen is részt vett, sajnos csak rövid ideig, mivel szóvivői kötelezettsége Budapestre szólította. Köszönöm Oszoli Dénes önkormányzati képviselő Úrnak, hogy idén is elvállalta a főzőverseny zsűrizését, valamint köszönet az ötletes oklevelekért és a frappáns értékelésért is.

Köszönet továbbá -Reisch Dezsőnek és munkatársainak a tereprendezésért;

-a muromiaknak, hogy egész évben rendben tartják a kereszt környékét;

– a szereplőknek önzetlen munkájukért, hogy a tűző nap ellenére is kellemes perceket szereztek nekünk;

– a somogyi és a hősök terei polgárőröknek helytállásukért;

-a Mecsek Lovas Egyesületnek a társszervezésért;

-Palotai Tímeának a kenyeret;

-Cseh Anikónak és Gyulának pedig a büfében való helytállásukat;

– és végül, de nem utolsó sorban a Tegyünk Egymásért Egyesület azon tagjainak, akik évről évre, fáradtságot nem kímélve dolgoznak e rendezvény sikeréért;

Köszönjük továbbá a padokat és asztalokat a Hirdi Nőegyletnek, a Napsugaras Ősz Asszonyklub Egyesületnek, a vasasi Asszonyklubnak, a Vasasi Szent Borbála Egyesületnek, a Vasasért Egyesületnek. Utóbbiak kezdetektől rendelkezésünkre bocsájtják padjaikat és asztalaikat. Straub Jánosnak köszönjük az aggregátort, a kővágószőlősi Önkormányzatnak a színpadot, a kővágószőlősi Sampo Kft.-nek a magaslest, a szalmát és mindezek szállítását. Remélem senkit nem hagytam ki a felsorolásból.

Kocsisné Nagy Margit

Tegyünk Egymásért Egyesület

 

Comments

comments