Újra és újra Wass Albert felolvasás!

Február 15-én este hattól-másnap, 16-án este hétig Pécs-Somogyban a Kossuth Művelődési házban a Tegyünk Egymásért és a „Napüdvözlet” Egészségmegőrző Egyesület szervezésében immár másodszor csatlakoztunk a Wass Albert emlékére életre hívott felolvasás-maratonhoz.

Irodalmi kalandtúra a lélek mélyére- így hirdettük meg a rendezvényt- és valóban a résztvevők különleges utazást tehettek az író műveinek nyomán az emberség, a becsület, az Isten és hazaszeretet, a természet és a mesék birodalmába.

A nyitást követően a Berze Nagy János népdalkar közreműködésével csendült fel a magyar és a székely himnusz, majd felolvasásra került a szervezők köszöntője egy időben itt, és mind a negyven csatlakozó településen egyaránt.

Az emelkedett hangulatú nyitást követően kezdetét vette a felolvasás. Felváltva ültek ki az olvasó asztalhoz a jelentkezők és osztották meg a hallgatósággal az általuk kiválasztott regényrészleteket, verseket, meséket, beszédeket és esszéket. A felolvasókból hamar elmúlt a kezdeti feszélyezettség, és aki tehette szívesen vállalkozott újra és újra, hogy további gondolatokat, megéléseket osszon meg a hallgatósággal.

Rendezvényünknek összesen hetvenkét látogatója és felolvasója volt. Elsősorban a három helyi településről Somogyból, Vasasról és Hirdről érkeztek, de Pécsről, Orfűről is többen jöttek olvasni. Az első nap estéjén a programot az Ősforrás zenei műhely fellépése színesítette, ők Gyűrűfűről érkeztek közénk és moldvai, gyimesi dalokat hoztak. Felejthetetlen előadásukban őseink zenei világát idézték meg „átitatva lelkük mai hangjaival”. Éjfél körül megnéztük az író utolsó éveiben készített dokumentumfilmet, majd folytatódott a felolvasás. Az éjszakában kicsit megcsappant a résztvevők száma, de többen kitartottak a szervezőkkel reggelig. A másnap délelőtt a gyerekeké volt. Egy teljes másodikos osztály jött el Pécsről közénk és olvasott kitartóan az erdők és tavak meséiből. Délután a Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület Irodalmi Köre adott lelket gyönyörködtető két órás műsort Wass Albert verseiből és legismertebb regényéből a Funtineli boszorkányból. Műsorukat Vókó János nyugdíjas c. igazgató úr állította össze. Aztán ismét folytattuk a felolvasást és úgy belemerültünk, hogy még rá is húztunk egy kicsit a 25 órára. A többi településsel közös zárást követően még maradtunk, mert annyi gondolat, mondani és olvasni való maradt bennünk, melyeket muszáj volt megosztanunk egymással. A megnyitóra nem tudott eljönni, de örömünkre a zárás előtt betoppant körünkbe dr. Hoppál Péter, aki maga is lelkes rajongója az írónak és az utolsó órákat velünk töltötte a zárásig. Érdekesség, hogy orfűi látogatóink egyike igazi kuriózumot, 1959-ben kiadott Funtineli boszorkányt hozott magával. A legnépszerűbb a felolvasók körében az idén is az író székely humort megcsillogtató művei voltak, de hallhattunk a beszédeiből, esszéiből és kevésbé ismert regényeiből filozófikus mélységű gondolatokat is. Köszönet a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel, aktív közreműködésükkel megtisztelték az író emlékét. Jövőre újra várjuk őket és azokat is, akik most ugyan nem voltak velünk, de szeretik, tisztelik a tiszta magyar lélek íróóriását.

Kocsisné Nagy Margit

Comments

comments