ÉLJÜNK JÓLÉTBEN!

Jólétünk erőforrásai az egészségünk, családunk és a megélhetést biztosító munkánk. Bármelyikük kerül veszélybe, az válságot okoz, ezért is elemi érdekünk óvni, védeni, megőrizni ezen értékeinket amennyire csak lehetséges. Tavalyi felmérést végeztünk az itt élők igényéről az egészség, munka, család témakörökben. Ezek figyelembe vételével a Vasasért Egyesület – több helyi egyesülettel közösen – pályázatot nyújtott be a családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése TÁMOP-5.5.1.B-11/2 pályázatára, melyet tavaly év végén elnyert. A párválasztástól a gyermeknevelés kérdésein keresztül a szociális szövetkezetig terjedő témákat felölelő programjaink a közeljövőben megkezdődnek. A részvétel mindenki számára ingyenes lesz, várjuk jelentkezésüket! Kísérje figyelemmel a www.shvonline.hu és a www.kobeko.hu honlapokat, hogy mimnél előbb bekapcsolódhasson az Önt érdeklő programok valamelyikébe.

Bővebb információ és jelentkezés: 337-838, ill., a www.kobeko.hu honlapon, vagy Kossuth Művelődési Házban személyesen. A nyertes pályázat keretében az alábbi foglalkozásokat tervezzük, előreláthatólag februári kezdéssel:

Baba-Mama Klub: a klubban kisgyermekes szülők osztják meg a saját problémáikat, örömeiket, tapasztalataikat, segítve egymást saját élethelyzetük kezelésében.

Szülőklub: a szülői szerep nehéz „munka”, nagy felelősség. De kitől várhatunk segítséget? Forduljunk minden apró gondunkkal szakemberhez? Nem feltétlenül ez a jó megoldás.

Férfiak „mentálhigiénés” klubja: a férfiak gasztronómiai ismereteinek fejlesztése, az egészséges életmód elsajátítása, a minőségi, de egyszerű ételek elkészítésének megismerése, a főzési technikák és folyamatok megtanulása.

Pletyka (F)észek: a helybeli asszonyok, nők összejöhessenek, megbeszéljék egyéni és közösségi problémáikat, ezáltal kikapcsolódjanak , kis közösséget építsenek.

Szülésfelkészítés: a családok felkészítése a szülésre, a gyermekáldásra csoportos tanácsadás keretében.

Gyermekgondozási csoportos tanácsadás : a kisgyermekek fejlődésének követése 0-tól 6 éves korig.

Önismereti és meditációs klub: a résztvevők elsősorban tisztázzák magukban, hogy milyen a személyiségük, és mi az, ami ösztönzi őket.

Gyermekgondozásból visszatérő szülők számára csoportos tanácsadás: a csoportos tanácsadás célja a munka világába való visszatéréssel járó konfliktusok és stressz helyzetek kezelésére irányuló képességek fejlesztése.

Munkaerő Piaci csoportmunka: feltérképezzük, hogy milyen minták, játszmák és elvárások okoznak bénultságot az egyén fejlődésében, hiszen itt nem csupán a munkanélküliség a kérdés, hanem az életmód, életforma is mely ennek következménye, illetve amelyből adódik.

Önfoglalkoztatással kapcsolatos csoportos tanácsadás: átfogó és gyakorlati ismeretek átadásán túl, sikeres személyes életutak bemutatását és a helyszínen nyújtott konkrét segítő tanácsadást biztosítunk.

Csoportos és egyéni tanácsadás családi vállalkozással kapcsolatban: „Segítünk magunkon, nem a szájunkat tátjuk!” A résztvevők elsajátítsák a kiskertben termeszthető alapvető élelmiszerek, zöldségfélék előállításának módját.

KAMASZ-Klub: megfelelő helyet biztosít a fiataloknak, szabadidejük hasznos eltöltésére. E nélkül az utcán, bandába verődve céltalanul töltik szabadidejüket, esetenként rongálnak, firkálnak, kárt okozva köz és magánépületekben egyaránt.

Családi életre felkészítés: a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni tudó, lelkileg erős, rugalmas gondolkodásra, azonnali cselekvésre, jó problémamegoldásra legyenek alkalmasak a fiatalok.

Háztartás-TAN: bemutatjuk azokat a nélkülözhetetlen kellékeket, melyekre szükségünk lesz a munkák során. Megtanuljuk tárolásuk módját, használatukat.

Családi egészségvédelem: az első témakör önmagunkkal ismertet meg, a második témakör ezekre az ismeretekre épít, a harmadik témakör, a nemek egészségének megőrzése, a családtervezés.

Keresztény értékek felfedezése a családi életben: az európai kultúra tradicionális értékeire épülő keresztény egyházak iránymutatásai szerint tervezzük megvalósítani a keresztény értékek a családi életben című foglalkozást. A katolikus és a református egyház képviselői kéthetenként váltják egymást.

Társas-lény: átsegíteni az önálló identitás keresésével, párkapcsolati problémákkal, vagyis a felnőtté válással járó életkori krízissel küzdő családalapítás előtt álló fiatalokat nehézségeiken.

Családi összhangzattan: a család egészét érintő problémákkal foglalkozó csoportos foglalkozás valamennyi családtag részvételével a család belső értékeinek, lelki erőforrásainak mozgósítására törekszik.

Házastársulok Veled: a fiatal felnőtt képes a számára megfelelő pár megtalálására, vele szoros kapcsolat kialakítására, családalapításra és a gyermekek harmonikus felnevelésére.

Mediációs segélyszolgálat: működjünk együtt azokkal, akikkel konfliktusunk támadt, keressünk megoldásokat a viták rendezésére, és a múlt sérelmei helyett a jövő lehetőségeit vizsgáljuk.

Elég jó szülő-csoportfoglalkozás: a szülő – gyermek bizalmi kapcsolat kiépítésének tudatos elősegítése.

Valamennyi foglalkozás alatt a résztvevők kisgyermekei számára ingyenes játszóházat és gyermekfelügyeletet biztosítunk.

A pályázat során tervezett további, a családi közösségek építését szolgáló programok, rendezvények: családi egészségnap, Márton nap, Adventi, húsvéti készülődés, Szent György napi családi akadályverseny, családi futóverseny és irodalmi est, télbúcsúztató családi táncház , családi ügyességi vetélkedő, családi túrák.

A KoBeKo Művelődési Központ állandó programjai: szövőszakkör, somogyi és vasasi könyvtár, somogyi és vasasi asszonyklub, somogyi nyugdíjas bányászklub, Bányász Ping-pong Szakosztály, Vasasi Bányászzenekar, Berze N. J. Népdalkar, Somogyi Kulturális Egyesület amatőr színjátszó köre, Tea-ház – ezen belül 7-próbás ifjúsági klub, Aerobik-torna klub, Jiu Jitsu harcművészeti klub, Néprajzi múzeum, Bányászati múzeum, Iskola-helytörténeti múzeum. Néprajzi bányászati múzeumpedagógiai foglalkozás (hon- és népismeret) és állandó rendezvényei: Bányásznap, Vashídi főzőverseny, Szt. György-nap, Szt. Mihály nap, Márton-nap, Adventi készülődés – Berze-Börze (mindenki karácsonyfája), közösségi disznóvágás, nemzeti ünnepeinkről megemlékezés, farsang, ifjúsági foci-kupa, kihívás-napja, családi egészségnap, gyereknap. A rendezvények és programok tartalmazzák a művelődési házakban működő, együttműködő civil szervezetek programjait is.

Jelentősebb pályázataink, tevékenységeink: 2010.10.01 – 2012.05.31-ig között megvalósult 6 tábor, 21 szakkör, 1 klub összesen 2763 fő bevonásával. Pályázat segítségével és jelentős önkéntes munkával, plusz saját forrással megvalósult művelődési házak felújítása (festés, tetőjavítás, komplett konyha felújítás, teljes bádogozás, vakolatjavítás, helyenként ajtó ablakcsere és homlokzati hőszigetelés, kerítésépítés), kemence és a hozzá kapcsolódó 1500m2-nyi közösségi tér kialakítása. jelenleg egy-egy EU-s (iskolai programok, szakkörök, táborok), NEA-s, és TEMIE-s (működési) pályázatok előkészítésén dolgozunk, 1 elnyert EU-s pályázat, továbbá 3 beadott érvényes, de még nem megítélt EU-s pályázat, ezen felül 3 egyéb érvényes pályázat vár eredményre. Mindezeken felül 1-1 nyertes NEA-s, TEMIE-s (működési) és DDRMK-s (bértámogatás) pályázat van megvalósítás alatt.

2013. január 1-től a Kodály Művelődési Házat a somogyi iskolához tartozik, mert a feladatokat átvette az állami intézménykezelő. Remélem, ezzel megoldódik több eddigi kérdés is, de természetesen továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre, annál is inkább, hisz közösen pályáztunk iskolai programokra, szakkörökre. Tovább folytatjuk a települési újságunk – Sok Hírünk Van – kiadását (havonta 8 oldal 2100 pld) + évvégén színes fali naptár 2100 pld-ban.

Elnézést kérek a Kedves Olvasótól a terjedelmes írásért, de úgy gondolom hasznos ilyen mértékben számot adni az elmúlt évről. Kívánom, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk, vegyék igénybe szolgáltatásainkat, érezzék jól magukat, amihez igyekszünk megteremteni a feltételeket, de csak közösen, Önökkel együtt leszünk sikeresek! Ezen gondolatok reményében kívánok valmennyiünknek sikeres, boldog új esztendőt!

Berényi Zoltán

intézményvezető-elnök

Comments

comments