KoBeKo Advent Vasason!

December 15-én délután mindenkit sok szeretettel várunk a Berze Művelődési Házban. A Ház előtt a mindenki karácsonyfájára, mely a Somogyi Betyárok ajándéka a somogyi és vasasi gyerekek készítenek díszeket. A Szt. Borbála egyesület szervezésében lesz Berze-Börze, ahol 5-500 Ft-ig bárki adhat-vehet, adomány jelleggel étel, sütemény, tea és forralt bor kapható. Az Önkéntes Központ szervezésében játszóház és egyéb meglepetések várják ingyenesen a gyerekeket. A meghitt hangulatot a bányászzenekar és a népdalkórus garantálja. A rendezvény védnöke a Vasasért Egyesület.

Adventus Domini vagyis az Úr eljövetele és talán az emberé is

Advent idején gyakran találkozom amolyan zárszámadásérzéssel az emberekben. Közeleg az év vége: mire vittem, mivé lettem egy év alatt? Aztán a szokásos karácsonyi gondok, miből és mi kerüljön az asztalra, a fa alá? Tudom sokak veszteséggel zárnak, elvesztették az állásukat, nincs elég pénzük vagy szakadozik, a családjuk esetleg betegeskednek is vagy mindez egyszerre. Számukra advent nem az örömteli várakozás sokkal inkább a hiánytól, a szégyentől, a magánytól való szorongás idejét jelenti. A SOTE Magatartástudományi Intézetében 2010-ben lezárult kutatása szerint a családi kötődéseknek, a barátságnak, valamely hobbitevékenységnek és nem utolsó sorban valamely csoporthoz való tartozásnak jelentős testi, lelki védőszerepe van. A reménytelenséget és a szomorúságot leginkább az okozza, ha úgy érezzük, nem adhatunk semmit, hiszen nekünk sincsen, ezért nem tudjuk kifejezni a bennünk lévő szeretetet. A nagyáruházakban való leárazások utáni szaladgálás, az eladósodás helyett ajánlom Albert Schweitzer receptjét, mely garantáltan mindenkinek jót tesz, és bárki megengedheti magának. Próbáljuk ki együtt!

„Szerezzetek egy jelentéktelen, ha lehet titkos foglalkozást magatoknak! Nyissátok ki a szemeteket és kerestek olyan embert, akinek szüksége van egy kis időre, egy kis érdeklődésre, egy kis társaságra, egy kis gondoskodásra. Talán van egy magányos, egy ügyetlen, akinek te fontos lehetsz. Talán van egy öreg, talán egy gyerek. Ki sorolhatná fel, hogyan pazaroljuk el tőkénket, az emberséget! És aztán mindenhonnan hiányzik. Ezért keresd meg, hol találsz valamilyen befektetési lehetőséget a te emberi mivoltodnak. Ne rettenj vissza, ha várnod kell vagy kísérletezned. Légy felkészülve a csalódásokra. De semmiképpen se mulassz el egy olyan cselekedetet, ahol embere vagy az embernek.„

Kérjük, ossza meg velünk ha „emberére akadt” írja meg mi volt az a jó, melyet ismerve vagy ismeretlenül más okozott Önnek és mi közzé tesszük, hogy 2013-ra Sok JÓ Hírünk legyen!

Egy kis bónusz keresztény testvéreimnek!

„A szappangyártó így szólt a paphoz: „a kereszténység semmit sem ért el. Annak ellenére, hogy már 2000 éve prédikálják, a világ nem lett jobb. Még mindig vannak rossz és gonosz emberek.” A pap egy szokatlanul koszos gyerekre mutatott, aki az utca szélén játszott és azt mondta: „ a szappan semmit sem ér. Még mindig mocsok és koszos emberek vannak a világon.” A gyártó így felelt: „ A szappan csak akkor hat, ha használják.” A pap ezt válaszolta: „a keresztény hit is.” (Gisbert Kranz)

Dahn Nóra

KoBeKo Művelődési Központ

Comments

comments