Márton nap a Zsolnay Negyedben

Márton nap a Zsolnay Negyedben Matyival és a ludakkal

A Tegyünk Egymásért Egyesület idén a szokásos helyszín a Kossuth Művelődési Ház helyett a Zsolnay Negyedbe szervezte Márton napi rendezvényét, mivel egyesületünk tagja a Balokány Ligetért Összefogásnak, mely Összefogás a Tett-Hely Ifjúsági Egyesületen keresztül pályázatot nyert. A pályázatról a balokany.hu web oldalon olvasható részletesebben.

A pályázat többek között 34 különböző rendezvényt is tartalmaz, ezek közül az első számú Márton napi rendezvényünk volt, melynek zavartalan lebonyolítása érdekében az előkészületek és egyeztetések a Zsolnay Negyeddel már augusztusban elkezdődtek.  A rendezvény sikere azonban messze felülmúlta várakozásainkat. A változatos programok több mint ötszáz gyereknek és szüleinek nyújtottak tartalmas családi délutánt. A következő érdekes programok közül választhattak: kukoricamorzsolás, lúdtollal írás, diavetítés, nemezből fülbevaló készítése, magos kép készítése, bábszínház, táncház, lampion készítése, lampionos felvonulás, csuhé baba készítése. A legnépszerűbb a kukoricamorzsolás volt, számos olyan gyermek akadt, aki a délután folyamán többször is visszatért erre a helyszínre. A Galóca Bábtársulás „Prücsök” c. előadásának idejére zsúfolásig megtelt az E78-as épület Panoráma terme. A magos kép készítése olyan érdeklődésnek örvendett, hogy a sok ragasztó, mellyel készültünk kevésnek bizonyult, és bizony menet közben kénytelenek voltunk utánpótlásról gondoskodni. A lampionkészítésnél is mindig telt ház volt, hiszen mindenki várta az esti lampionos felvonulást. Ugyancsak népszerű volt a lúdtollal írás, rajzolás is. Kicsik és nagyok érdeklődéssel próbálgatták a régen elfeledett írástechnikát. A nemez fülbevaló készítése nem először szerepelt kézműves foglalkozásaink között, de változatlanul nagy sikert aratott.   A jó hangulathoz hozzájárult a vasasi iskolások kisszíndarabja (betanította Hrubiné Galán Andrea), valamint a Bakóné Gombár Mariann által színvonalasan előadott Márton napi dalok.    Mind a Hanga Banda, mind a Zsolnay táncházban zsúfolásig megtelt a táncra kijelölt helyszín, még Lúdas Matyink is táncra perdült, vele egyébként az egész program ideje alatt lehetőség volt fényképezkedni, és ezt sokan meg is tették. Az ő libáján kívül egy élő liba simogatására is mód nyílott, „aki” ezt békésen tűrte, mivel a számára szokatlan környezettől rendesen megrémült, csak a rendezvény vége felé tért magához.  A csuhé baba készítését nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is szívesen megtanulták. A diavetítés, mellyel az volt a célunk, hogy a mozgóképekhez szokott gyerekeknek bemutassuk, régen a TV, DVD és számítógép nélkül is jól el lehetett tölteni az időt, meglepően népszerű volt. Családok telepedtek be az oktatóterembe és a szülők meséltek gyerekeiknek. Öröm volt nézni, hogy milyen érdeklődéssel nézték és hallgatták a meséket, köztük természetesen a Lúdas Matyit. Aki időközben megéhezett, a rendezvény egész ideje alatt működő büfében libazsíros kenyeret, süteményt és teát fogyaszthatott.

Köszönettel tartozom mindazoknak, akik e rendezvény sikerét lelkiismeretes munkájukkal segítették. Zsalakó Istvánné Anci néninek, Hrubiné Galán Andreának, Nyíri Lászlónak, Hrubiné Olginak, Maricsné Bányai Editnek, Bakóné Gombár Mariannak, Szűcs Ildikónak, Rózsa Bakacsi Ferinek, Zakorné Hajninak, Zakor Róbertnek, Virág Péternek, Virág Gyulának, Alpár Rózsának, Gerstné Wéber Mónikának, a Zsolnay munkatársainak: Gerde Katinak, Somlyai Jolánnak és Gergely Évának, pécsi önkénteseinknek: Bitó Mariettának, Tarnai Dórinak, Fábián Szilárdnak, Béres Zoltánnak és nem utolsó sorban az egyesület tagságának.

Kocsisné Nagy Margit

Tegyünk Egymásért Egyesület

Comments

comments